Brom i transglutaminaza mogu uzrokovati probleme s kožom, pamćenjem i živčanim sustavom. U EU se ne smije koristiti, dok u SAD-u nema ograničenja
Kemikalije u hrani zabranjene u EU u SAD-u se i dalje koriste
Hrana u europskim zemljama i u Sjedinjenim Američkim Državama nije iste kvalitete, tvrde stručnjaci s američke Klinike Mayo. Brojni sastojci kao što su brom, transglutaminaza i azodikarbonamid koji se u Europi smatraju otrovnima koriste se u američkoj proizvodnji hrane.
Bromirano biljno ulje koje se koristi u gaziranim pićima sadrži brom, sastavni dio pokućstva i tepiha. Brom može uzrokovati probleme s pamćenjem, živčanim sustavom i kožom ako se unosi u većim količinama. Kompanije Coca-Cola i Pepsi Co obavezale su se do kraja godine u potpunosti izbaciti ovaj sastojak iz upotrebe. Brom je zabranjen u 100 zemalja svijeta među kojima i u Europskoj uniji.
Osim broma u SAD-u se u proizvodnji hrane koristi i azodikarbonamid. To je kemijski spoj iz gumenih potplata i prostirki za jogu. Pronašli su ga u Subway proizvodima, ali su ih prestali koristiti. ADA se povezuje s alergijskim reakcijama kod ljudi i uginućem kod životinja, piše Daily Mail.
Sastavni dio hrane je i ljepilo za meso ili transglutaminaze koja povezuje manje dijelove mesa u veće komade. Ovaj je spoj u Europskoj uniji zabranjen od 2010. godine jer povećava rizik od bakterijskih zaraza. Koristi se i u tofuu.
Zdravstveni rizik predstavljaju sintetičke boje koje se povezuju s hiperaktivnošću, astmom i rakom. U SAD-u se koriste bez ograničenja, dok je u Europi potrebno na proizvodima potrebno istaknuti da sadrže umjetne boje.