Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kleopatra je zavodila Cezara ljubičastom i tako je proslavila

Kleopatra je zavodila Cezara ljubičastom i tako je proslavila

Organizirala je zabavu za Cezara u znaku ljubičaste. 
On je počeo nositi toge u toj boji i dopustio je samo eliti. Dioklecijan je pak sve poticao na nošenje ljubičaste, a onda je na tu boju ubirao porez

VIDEO

Postoji razlog zbog kojeg su prapovijesne slike iz špilja slikane samo jednostavnim tonovima, tvrdi Victoria Finlay, autorica knjige “Color”.

- Umjetnici koji su kreirali te slike uglavnom su koristili oker, prirodni pigment koji varira od zemljane, preko smeđe do crvene nijanse, ovisno o količini željeznog oksida koji sadrže. Antički pisac Plinije Stariji naveo je da je kamenje oko Crnog mora bilo najbolji izvor okera, no taj pigment nalazili su i na drugim područjima - piše autorica.

- Domoroci Sjeverne Amerike oslikavali su tim pigmentom svoju kožu jer su vjerovali da ih štiti od zlih sila. Tako su ujedno štitili kožu od insekata ljeti i od hladnoće zimi. Oslikavanje kože jedan je od razloga zašto su ih kolonizatori nazvali crvenokošcima - navodi Finlay. Dodaje da sve to čini oker drevnom bojom, zbog čega je upravo njime započela putovanje kroz povijest palete boja.

Kasnije je bila popularna bijela boja. Ljudi su ju pokušavali dobiti iz krede, morskih fosila, pa čak i riže, no to nije bilo pretjerano učinkovito za slikanje.

- Europski umjetnici 16. i 17. stoljeća za slikanje su često koristili olovno bjelilo, bijeli pigment koji je otrovan. Davao im je čistu bijelu boju kojom su mogli naglašavati detalje poput svjetlucanja u oku. Cijenili su ga i umjetnici poput Rembrandta. Taj pigment uzrokovao je i smrtonosna trovanja, no svejedno je bio popularan i korišten. Zabranjen je tek 1978. godine u SAD-u - kaže autorica.

U milijun godina ljudski mozak duplo se povećao zbog mesa
U milijun godina ljudski mozak duplo se povećao zbog mesa

Jedan od najčešćih sastojaka crvenih boja je pak krv tisuće insekata, a to je i razlog zašto crvena boja blijedi. Zato nije ni čudo što se crvena nekad smatra sadističkom bojom, piše Finlay.

- Moguće da je zelena boja pak krivac za Napoleonovu smrt 1821. godine. U kosi tog francuskog vojskovođe pronađene su velike količine otrovnog arsena, koji je prije bio čest sastojak zelene boje. A njegove tapete u sobi na otoku Sveta Helena bile su obojene upravo zelenom bojom - kaže autorica.

Nastavlja da je duboka mornarsko plava boja jako cijenjena od davnina. Dobiva se iz skupog azijskoga kristala lapis lazuli.

- Nijedna boja ne nosi takav glamur i povijesnu priču kao ljubičasta. Ta boja bila je čak jedan od faktora romanse između Julija Cezara i Kleopatre. Davne 49. godine prije Krista Kleopatra je organizirala zabavu za Cezara da proslave pobjedu protiv njegovog suparnika Pompeja. Boja zabave bila je upravo ljubičasta. Ljubičasto kamenje ukrašavalo je prostoriju, a čak su i zavjese i namještaj bili u toj boji - priča autorica. Dodaje da je ljubičasta boja bila izrazito skupa jer se pravila od rijetkih morskih organizama i ostavljala je dojam impresivnog luksuza.

Timski duh glavni je sastojak za uspjeh svakog poslovanja
Timski duh glavni je sastojak za uspjeh svakog poslovanja

- Cezar se zaljubio u Kleopatru i prvi je odjenuo togu u ljubičastoj boji. Nakon toga Rimljani su dopuštali nositi odjeću ljubičaste boje samo pripadnicima visokih staleža. Tako je ljubičasta boja postala bojom rimske elite. Tu tradiciju nastavio je i car Neron. Car Aurelije u trećem je stoljeću dopustio ženama da nose ljubičasto, no taj privilegij imali su samo utjecajni muškarci. Tek je Dioklecijan potpuno promijenio strategiju - on je čak ohrabrivao nošenje ljubičate boje, što je bio lukav potez jer je na nju ubirao velike poreze.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise