Lifestyle

Komentari 1

Klimavu vezu može spasiti i razgovor o zajedničkom novcu

Klimavu vezu može spasiti i razgovor o zajedničkom novcu

Za većinu ljudi životne odluke uključuju povećanu brigu za zdravlje i plan vježbanja, no možda je fokus na financijama ono što će pomoći u romantičnim vezama

Upravo je to rezultat australskog istraživanja koje se bavilo nacionalnom srećom, piše 7News

POGLEDAJTE VIDEO:

Oko dvije trećine ispitanika, njih 67 posto, ustvrdili su kako u 2020. godini planiraju uložiti značajan trud i vrijeme u fizičku spremu i zdravlje. Manje od pola njih, oko 49 posto, fokus stavljaju na upravljanje novcem i financijsku stabilnost. U studiji je sudjelovalo 2000 ispitanika, a nositelji studije su zabilježili da je 76 posto onih kojima su u fokusu financijski ciljevi izjavilo kako im je romantična veza "dobra" ili "fantastična". Samo njih 36 posto bez financijskog plana navodi sličan uspjeh u romantičnom smislu.

Stručnjakinja za životno zadovoljstvo, Melissa Ambrosini iz Queenslanda, kaže kako su ona i suprug Nick Broadhurst živući dokaz da je financijska otvorenost u vezi temelj sretnog doma. Dogovorili su se da će jedanput na mjesec razgovarati o troškovima i prihodima te bilježiti zajedničke financijske ciljeve.

- Taj ritual za nas je promijenio vezu jer se tako usklađujemo i trudimo se da zajedno idemo u istom smjeru - kazala je. S razgovorima su započeli 2013. godine, na početku veze. Predložio ih je njezin suprug.

- Otvoreni dijalog i osjećaj da možemo razgovarati o financijama najbolja je stvar koju smo učinili za našu vezu - ustvrdila je ona. Psihologinja Suzy Green istaknula je kako su upravo financije često tabu tema među parovima.

- Mnogi osjećaju sram, osobito kao ne stoje financijski dobro. Smatraju da je razlog financijskog neuspjeha neka njihova karakterna mana - kazala je dr. Green. Pojasnila je kako je u početku neugoda u takvim razgovorima normalna, no da je, recimo, početak nove godine idealna prilika za postavljanje zajedničkih ciljeva u financijskim smislu.

- Ako krenete u takav razgovor proaktivno i sa željom da poboljšate stanje, to će paru dati dodatnu energiju za rad, ne samo na financijskim nego i drugim životnim ciljevima - zaključila je ona.   

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci