Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ključne točke u razvoju: Stvari koje svaki roditelj treba znati

Ključne točke u razvoju: Stvari koje svaki roditelj treba znati
1

Brzina razvoja djeteta nije pokazatelj njegove inteligencije, a što više vremena beba provede u igri i u društvu brižnih roditelja to je njegov psihički i fizički razvoj brži

VIDEO

Razvoj djeteta najlakše je mjeriti visinom i težinom, ali i promatranjem načina na koje se ono ponaša i komunicira s drugima. Točke kognitivnog razvoja uz pažljiv nadzor, procjenu i ranu intervenciju uz pomoć pedijatra mogu pomoći djetetu da ostvari svoj puni razvojni potencijal, kaže pedijatrica dr. Corey Wasserman.

Jedan standardizirani alat za procjenu razvoja djeteta je korištenje prekretnica ili skokova u razvoju tj. stvari koje većina djece može učiniti u određenoj dobi. Primjerice razvoj govora, izgovaranje prvih slogova i riječi, prevrtanje, puzanje, hodanje te fine motorne vještine poput hvatanja te društveno-emotivne vještine poput osmijeha i imitacije izraza lica pomažu u određivanju stupnja razvoja djeteta, piše Fox News.

Što je skok u razvoju?

To su dani u kojima dijete iznenadno razvojno i motorički napreduje, a kao posljedica se javlja uznemirenost, promjena u navikama spavanja i hranjenja kao i povećanje apetita. Skokovi u razvoju obično traju nekoliko dana te se nakon toga rutina ponovno ustaljuje.

Roditelji se ne moraju brinuti ako se dijete ne razvija dovoljno brzo

Odgoda u razvoju opisuje se kao nedostatak vještina opće zadanih za određenu dob djeteta, no važno je znati kako ona ipak nisu mjerodavna i jednaka za svu djece, naglašava Corey. Osobito je važno prilagoditi standarde ako je dijete rođeno prijevremeno ili pati od tegoba koje mogu usporiti razvoj, no individualne razlike u razvoju obično nestaju do četvrte godine života.

Studije pokazuju da nema dokaza da su djeca koje se ranije razviju inteligentnija ili kasnije uspješnija u životu, pa poneki zastoj u razvoju ne treba opterećivati roditelje.

Igre, rad i pjesma mogu potaknuti razvoj

Pravilne vježbe koje će potaknuti motoriku, kao i rad s djetetom koji obuhvaća imitiranje i što više pričanja djetetu mogu ubrzati razvoj djeteta. Igra, pjesma, dovoljne količine sna i adekvatna prehrana, kao i ustaljeni dnevni ritam pomoći će djetetu u njegovom razvoju i ukupnom zdravlju.

Djetetov razvoj govora najviše je ovisan od količine vremena posvećenog njemu i cjelokupnog okruženja u obitelji. Dojenčad kojima roditelji posvećuju više vremena i s njim više razgovaraju su razgovorljivija. Igranje sa svojim rukicama i glasanje često je najdraža zabava bebama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj