Lifestyle

Komentari 0
U VRIJEME PANDEMIJE

Kod bolesti ukućana: Savjeti da spriječite širenje zaraze u domu

Maramice za čišćenje na bazi alkohola dobar su izbor za brisanje površina koje su bile u doticaju sa oboljelim. Nekoliko puta na dan kuću treba dobro provjetriti, a posteljinu prati na 90 stupnjeva

- Kada je netko od ukućana bolestan važno je uspostaviti ravnotežu između njege voljene osobe i zdravlja svih ostalih, a to uključuje i vas same. Dakle, osim pileće juhe, ugodnih prekrivača na kauču, lijekova, provjere temperature i svega ostalog što se odnosi na brigu o bolesnom članu obitelji, trebali biste razmišljati i o čišćenju doma - kaže pedijatrica dr. Kelly Fradin, autorica knjige 'Roditeljstvo u pandemiji: Kako pomoći svojoj obitelji kroz Covid-19'.

POGLEDAJTE VIDEO o pravilnom sušenju rublja:

Površine koje se često dodiruju

Dr. Kelly Fradin naglašava važnost obraćanja pažnje da dijelove kućanstva i onoga što se nalazi u njemu koje treba posebno dobro očistiti ako je netko u domu bolestan. Napominje da su maramice za čišćenje na bazi alkohola dobar i jednostavan izbor za brisanje površina koje su bile u doticaju sa oboljelim.

Njima bi trebalo redovito brisati sve površine koje se često dodiruju, poput kvaka na vratima, prekidača za svjetlo, ogradu od stubišta ako živite u kući na kat. Potom, tu su i daljinski upravljači, telefon, ručke od slavina u kuhinji i kupaonici, ručke za otvaranje ladica i hladnjaka, radnu površinu u kuhinji itd.

Znači, sami morate razmisliti, stati i zaokružiti pogledom svoj dom pa očistiti sve površine koje ukućani često dodiruju. Posebnu pažnju pobratite i na mobitele i računala jer znaju biti daleko prljaviji od zahoda. Najbolji način čišćenja zaslona od mobitela je brisanje krpom od mikrovlakana koja je malo natopljena alkoholom.

Ukoliko koristite određena sredstva za čišćenje i dezinfekciju, svakako pročitajte upute i držite se onoga što piše kako bi učinak čišćenja bio što bolji. 

Dr. Fradin kaže kako bi bilo pametno prebrisati maramicama na bazi alkohola i kutije u kojima su lijekovi, toplomjer, tlakomjer...

Površine na kojima bolesnik leži

Zamislite koliko se bakterija i visusa gomila na površini kauča kada netko bolestan leži na njemu danima.

- Ako netko stalno leži na kauču dok je bolestan, pokrijte ga dodatnom plahtom. Daleko je lakše oprati plahtu nego površinu kauča i njegove jastuke - kaže dr. Fradin. Dodaje da, ukoliko morate dezinficirati kauč dezinfekcijskim sprejem, svakako ga najprije dobro usisajte, prenosi apartmenttherapy.com.

Posteljinu bolesne osobe češće mijenjajte i perite je na visokoj temperaturi. Također, nemojte zaboraviti jastuke, oni mogu biti leglo mikroorganizama. I njih bi bilo dobro oprati u perilici i brzo osušiti - ili u sušilici ili na gladnom zimskom zraku, kad je dan suh i puše hladan vjetar, tada će će najbrže osušiti. Ne sušite mokre jastuke vani kada je zrak pun vlage.

Dobra ideja je i povremeno nasprejati dezinfekcijskim sprejem madrac na kojemu leži bolesnih te češće oprati i deke kojima se pokriva.

Ljudi od davnih vremena znaju da je važno provjetravati prostor u kojemu se živi i radi te da se ne razbolijevaju od propuha, već od ustajalog zraka.

Posebno opasno je u vrijeme viroza jer, ako se prostor ne provjetrava, koncentracija virusa u zraku postaje sve veća, a to sve na kraju završi u plućima. Ako u prostoru boravi netko tko je bolestan, provjetravanjem se smanjuje šansa od zaraze za druge ukućane.

Nekoliko puta dnevno, posebno ujutro i prije spavanja, otvorite prozore širom (i vrata ako treba) tako da napravite propuh čime će doći do brže i bolje izmjene zraka u domu. Prozore držite otvorenima nekoliko minuta. Ovo usvojite kao zdravu naviku i kad nema bolesnih ukućana. Kuću provjetravajte uvijek pa čak i kad vremenske prilike vani nisu najbolje.

Imajte na umu da prozračivanje tako da su prozori na kip nije dovoljno i dugo bi trajalo da se u prostoru ustajali zrak zamijeni novim. Bolje je nakratko sve širom otvoriti pa skroz zatvoriti, i to ponoviti više puta u danu.

Posteljinu oboljelog perite na 90 stupnjeva

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo su dali preporuke kako čistiti i dezinficirati prostor u kojemu boravi osoba za koju se sumnja da je zaražena Covidom-19.

- Budući da Covid-19 može preživjeti na površinama različitih materijala najmanje 2-3 dana, površine potencijalno kontaminirane virusom treba očistiti. Čak i nakon što je pacijent izoliran u drugim objektima, nemojte puštati druge osobe u prostorije u kojima je boravio pacijent dok nisu očišćene - savjetuju u HZJZ-u.

- Ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena Covid-19, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom - dodali su.

Opisali su i kako pravilno prati tkaninu koju je koristio bolesni član obitelji.

- Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (program na 90°C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće tkaninu prati na 90°C, treba koristiti proizvode za dekontaminaciju tkanina. Ako se osoba još uvijek testira na Covid-19, nemojte koristiti madrace, tepihe ili jastuke koje je koristila ta osoba dok se ne utvrdi da nije zaražena - napominju u HZJZ-u.

Najčitaniji članci