Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Koja je tajna onih koji su uvijek 'cool', bez obzira na situaciju?

Koja je tajna onih koji su uvijek 'cool', bez obzira na situaciju?
1

Jesu li genetski otporniji na stres ili ih je tome naučio odgoj? Možda su usvojili neke specifične vještine suočavanja sa svim životnim izazovima, ili samo bolje znaju kako ga izbjeći...

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: WHO: Samo karantena nije dovoljna da se pobjedi virus

Vjerojatno svatko poznaje barem jednu osobu čijoj se hladnokrvnosti pomalo i divi: nekog tko se šali i u najtežim situacijama i na koga stres kao da ne utječe. Pa, koja je 'tajna' tih ljudi koji su uvijek jednako 'cool' i koji kao da imaju imunitet na stresne situacije? Kako to da kroz život (barem naizgled) idu tako neopterećeni nečim što utječe na sve ostale?

Jesu li genetski otporniji na stres ili ih je tome naučio odgoj? Možda su usvojili neke specifične vještine suočavanja sa svim životnim izazovima? Ili samo bolje od drugih znaju kako se stres može izbjeći?

Na žalost znanost, barem za sada, nema potpuni odgovor na ta pitanja, ali potraga za odgovorima i proučavanje ponašanja u stresnim situacijama dovelo je do ispitivanja takozvanog 'stresnog cjepiva' koje je već testirano na ljudima, a potencijalno bi nam trebalo ublažiti njegove pogubne učinke. Isto tako, medicina je zbog te potrage napredovala u liječenju raznih mentalnih oboljenja na koja stres posebno utječe: od post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a) do depresije.

Kad bismo uspjeli shvatiti tajne življenja bez stresa, piše Inc.com  lakše bi se nosili sa raznim nedaćama, a počeli bismo i koristiti stres u vlastitu korist. A u međuvremenu, premda još ne znamo kako ukloniti iz života sve izvore stresa, puno toga ipak možemo učiniti kako bismo umanjili njegove negativne utjecaje. Evo par savjeta:

1. Osvijestite stres

Svaka uspješna ideja koja se bavi stresom izgrađena je na istom principu: treba znati točno što nam uzrokuje stres i kako se on kod nas manifestira, fizički i emocionalno.

Jeste li iscrpljeni ili ne spavate? Imate li vrtoglavice ili glavobolje? Kad znate svoje okidače i simptome, lakše ćete izbjeći stres ili odlučiti kako se protiv njega boriti.

2. Komunicirajte

Potisnute emocije mogu postati snažnije, umjesto da nestanu, kaže portal Psy Blog. Zato biste trebali razgovarati s drugima o onome što vam se događa, jer je lakše kao 'muku' podijelite s drugima.

3. Preispitajte kako razmišljate

Ponekad problem nije naš stres sam po sebi, već način na koji razmišljamo o nečem. Psiholozi kažu da je ponekad dovoljno da promijenimo pristup i na stres gledamo kao na  'odgovor organizma na potencijalnu ugrozu'. A kad shvatimo da je stres zapravo često i poželjan, moći ćemo bolje s njim upravljati.

Thinkstock

4. Zaokupite se

Neaktivnost može ostaviti previše vremena za brigu i stres, a neprestani rad mozgu ne daje priliku da odmori. Kad tjeskoba naiđe na neaktivnost, lakše može zaokupiti um. Zato napravite popis stvari koje volite raditi, a lako ih je početi (npr. neki hobi), sugerira Psy Blog.

5. Suočite se sa strahovima

Veliki dio našeg stresa ne proizlazi iz stvarnih problema već iz brige o budućnosti ili sadašnjim nepoznanicama. Većina nas reagira na takve neugodne strepnje tako da ih pokušava ignorirati, ali prema najnovijim psihološkim istraživanjima to vjerojatno nije učinkovit pristup. Umjesto toga, trebate se suočiti s tim negativnim mislima kako biste ih umirili.

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - Veljko Mršić, košarkaški izbornik

Pokretanje videa...

00:26

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: I na Hrvatsku utječu klimatske promjene - radi se na strategiji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja