Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Koliko često treba prati kosu?

Koliko često treba prati kosu?
6

Imajte na umu da o mnogo čimbenika ovisi raspored pranja kose. Od toga koliko ste aktivni, zatim njezine teksture pa sve do vaše dobi - sve igra ulogu u tome koliko često trebate ispirati vlasi

Rasprava o tome koliko često trebate prati kosu i je li loše to raditi svaki dan je uvijek aktualna. Postoji mnogo stavki o kojima ovisi idealan raspored - u rasponu od svakog dana do jednom svakih nekoliko tjedana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Zapravo, prema dermatolozima, ne postoji jedinstven odgovor.

- Ovisi o vašoj kosi i razini aktivnosti - kaže dermatolog Gary Goldenberg, iz New Yorka. Ali jedno je sigurno, čišćenje kose i vlasišta je važno.

Rep u kombinaciji s pletenicom: Frizura za razne dužine kose
Rep u kombinaciji s pletenicom: Frizura za razne dužine kose

Folikuli dlake su okruženi stanicama kože i lojnim žlijezdama, objašnjava dr. Goldenberg, a te lojne žlijezde proizvode tvar zvanu sebum, donosno ulje, koje prirodno čini vaše vlasi zdravima i mekanima, ali ono je i krivac za onaj masni osjećaj između pranja i doprinosi nakupljanju prljavštine i prhuti.

Za to imamo šampon, no uvijek se postavlja pitanje je li loše prati kosu svaki dan - što nije. Ali, opet, to ovisi o vašim individualnim potrebama.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, koliko često perete kosu treba se temeljiti na tome koliko masnoće vaše tjeme proizvodi.

- Ako imate masnu kosu, savršeno je sigurno i prikladno prati ju svakodnevno - kaže Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji, u New Yorku. Međutim, ako imate suhu kosu ili osjetljivo vlasište, sigurno možete prati kosu po potrebi, dodaje.

- Neki peru kosu svaki dan, dok drugi to čine svakih jedan do dva tjedna - kaže on. Sve ovisi o osobnim preferencijama.

Naravno, moguće je previše prati vlasi.

- Prečesto pranje kose može ukloniti sebum koji joj je potreban da ostane zdrava i glatka - kaže dr. Goldenberg, što dovodi do oštećenosti ili čak lomljenja ako su vam pramenovi jako isušeni.

Dakle, o tome koliko često biste trebali prati kosu nema pravog odgovora, čak i kada uzmete u obzir i čimbenike poput tipa kose i proizvodnju sebuma.

Imajte na umu stvari poput toga koliko često vježbate, kakva je tekstura vaše kose, imate li ili ne farbanu kosu pa čak i vaša dob igra ulogu u tome koliko često trebate ispirati vlasi.  

- Ako ste aktivni, znoj se može nakupiti i pomoći u hvatanju prljavštine u kosi pa ćete se morati češće šamponirati - kaže dr. Goldenberg. S druge strane, obojene vlasi najbolje je prati manje kako bi izbjegli blijeđenje boje. Također, kako starite, vaše vlasište proizvodi manje masnoće, stvarajući rjeđu potrebu za šamponiranjem.

- Ako imate kovrčavu kosu, ne biste ju trebali prečesto prati, jer joj to može oduzeti potrebnu vlagu - kaže Sabrina Rowe Holdsworth, slavna frizerka.

Ovo su neke općenite smjernice za pranje, prema stručnjacima, na temelju tipa kose:

Masna kosa

Perite ju svaki ili svaki drugi dan. Dr. Goldenberg kaže kako je to 'opće pravilo'.

Suha, gruba kosa

Operite jednom tjedno.

- One sa suhom i grubom kosom obično se ne moraju šamponirati toliko često jer njihova kosa ne proizvodi toliko ulja - kaže dr. Goldenberg.

Neki ljudi radije jednostavno ispiru kosu vodom i svakih nekoliko dana koriste kremastiji regenerator za pranje kose, što pomaže kosi zadržati vlagu ako se koriste proizvodi na bazi kreme i bez sulfata, objašnjava Holdsworth.

Kovrčava kosa

Jednom ili dva puta tjedno za ove tipove kose je dovoljno, odnosno rjeđe pranje kovrčave kose je sasvim u redu.

- Ako vaše vlasište ostaje čisto kosa bi se mogla prati svaka dva tjedna - kaže. Ali, ona ne preporučuje da se duže od toga ne opere šamponom jer vlasište treba neku vrstu ravnoteže svakih 14 dana. 

Zdravlje iz prirode: Bosiljak super čisti kožu i kosi vraća sjaj
Zdravlje iz prirode: Bosiljak super čisti kožu i kosi vraća sjaj

Fina kosa

Perite ju svaki ili svaki drugi dan. Tanku kosu sebum lako prekrije, a može brže izgledati masnije od guste kose, prema riječima dr. Goldenberg.

Kako šampon djeluje

- Cilj šamponiranja je pomoći u uklanjanju prljavštine, ulja i proizvoda za njegu kose sa samih vlasi kose - kaže dr. Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji. Budući da šampon dopire do vašeg vlasišta, on također ima učinak čišćenja na koži, slično kao i sredstva za pranje tijela.

Kako pronaći najbolji šampon za sebe

- Pravi šampon čini svu razliku u zdravlju vaše kose i vlasišta - kaže dr. Zeichner. To je također važan faktor u tome koliko često je prati. Zato je jako važno koristiti onaj koji odgovara vašem tipu kose.

- Neki šamponi dizajnirani za suhu kosu mogu otežati onu finu kosu, čineći je mlitavom - kaže dr. Zeichner. A šamponi za čišćenje, koji djeluju na uklanjanje nakupina na tjemenu i vlasima, mogu biti pretjerani za ljude sa suhom ili grubom kosom, dodaje on.

Većina šampona ima aktivne tvari koje pomaže u uklanjanju ulja i prljavštine, objašnjava dr. Goldenberg. Dodaju se potom i drugi proizvodi koji bi šamponu dali njegov miris i osjećaj. Šamponi za masnu kosu imat će više sapuna, dok su oni za suhu kosu nježniji, prenosi MSN.

Šiške za vrućine: Lepršave i vrlo repaste, inspirirane 70-tima
Šiške za vrućine: Lepršave i vrlo repaste, inspirirane 70-tima