Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Koliko često treba prati kosu?

Koliko često treba prati kosu?
6

Imajte na umu da o mnogo čimbenika ovisi raspored pranja kose. Od toga koliko ste aktivni, zatim njezine teksture pa sve do vaše dobi - sve igra ulogu u tome koliko često trebate ispirati vlasi

VIDEO

Rasprava o tome koliko često trebate prati kosu i je li loše to raditi svaki dan je uvijek aktualna. Postoji mnogo stavki o kojima ovisi idealan raspored - u rasponu od svakog dana do jednom svakih nekoliko tjedana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ukrajinka Alla Perkova (38) skoro 30 godina nije šišala kosu: 'Muž mi ponekad pomaže češljati se' 01:13

Zapravo, prema dermatolozima, ne postoji jedinstven odgovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovisi o vašoj kosi i razini aktivnosti - kaže dermatolog Gary Goldenberg, iz New Yorka. Ali jedno je sigurno, čišćenje kose i vlasišta je važno.

Rep u kombinaciji s pletenicom: Frizura za razne dužine kose
Rep u kombinaciji s pletenicom: Frizura za razne dužine kose

Folikuli dlake su okruženi stanicama kože i lojnim žlijezdama, objašnjava dr. Goldenberg, a te lojne žlijezde proizvode tvar zvanu sebum, donosno ulje, koje prirodno čini vaše vlasi zdravima i mekanima, ali ono je i krivac za onaj masni osjećaj između pranja i doprinosi nakupljanju prljavštine i prhuti.

Za to imamo šampon, no uvijek se postavlja pitanje je li loše prati kosu svaki dan - što nije. Ali, opet, to ovisi o vašim individualnim potrebama.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, koliko često perete kosu treba se temeljiti na tome koliko masnoće vaše tjeme proizvodi.

- Ako imate masnu kosu, savršeno je sigurno i prikladno prati ju svakodnevno - kaže Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji, u New Yorku. Međutim, ako imate suhu kosu ili osjetljivo vlasište, sigurno možete prati kosu po potrebi, dodaje.

- Neki peru kosu svaki dan, dok drugi to čine svakih jedan do dva tjedna - kaže on. Sve ovisi o osobnim preferencijama.

Naravno, moguće je previše prati vlasi.

- Prečesto pranje kose može ukloniti sebum koji joj je potreban da ostane zdrava i glatka - kaže dr. Goldenberg, što dovodi do oštećenosti ili čak lomljenja ako su vam pramenovi jako isušeni.

Dakle, o tome koliko često biste trebali prati kosu nema pravog odgovora, čak i kada uzmete u obzir i čimbenike poput tipa kose i proizvodnju sebuma.

Imajte na umu stvari poput toga koliko često vježbate, kakva je tekstura vaše kose, imate li ili ne farbanu kosu pa čak i vaša dob igra ulogu u tome koliko često trebate ispirati vlasi.  

- Ako ste aktivni, znoj se može nakupiti i pomoći u hvatanju prljavštine u kosi pa ćete se morati češće šamponirati - kaže dr. Goldenberg. S druge strane, obojene vlasi najbolje je prati manje kako bi izbjegli blijeđenje boje. Također, kako starite, vaše vlasište proizvodi manje masnoće, stvarajući rjeđu potrebu za šamponiranjem.

- Ako imate kovrčavu kosu, ne biste ju trebali prečesto prati, jer joj to može oduzeti potrebnu vlagu - kaže Sabrina Rowe Holdsworth, slavna frizerka.

Ovo su neke općenite smjernice za pranje, prema stručnjacima, na temelju tipa kose:

Masna kosa

Perite ju svaki ili svaki drugi dan. Dr. Goldenberg kaže kako je to 'opće pravilo'.

Suha, gruba kosa

Operite jednom tjedno.

- One sa suhom i grubom kosom obično se ne moraju šamponirati toliko često jer njihova kosa ne proizvodi toliko ulja - kaže dr. Goldenberg.

Neki ljudi radije jednostavno ispiru kosu vodom i svakih nekoliko dana koriste kremastiji regenerator za pranje kose, što pomaže kosi zadržati vlagu ako se koriste proizvodi na bazi kreme i bez sulfata, objašnjava Holdsworth.

Kovrčava kosa

Jednom ili dva puta tjedno za ove tipove kose je dovoljno, odnosno rjeđe pranje kovrčave kose je sasvim u redu.

- Ako vaše vlasište ostaje čisto kosa bi se mogla prati svaka dva tjedna - kaže. Ali, ona ne preporučuje da se duže od toga ne opere šamponom jer vlasište treba neku vrstu ravnoteže svakih 14 dana. 

Zdravlje iz prirode: Bosiljak super čisti kožu i kosi vraća sjaj
Zdravlje iz prirode: Bosiljak super čisti kožu i kosi vraća sjaj

Fina kosa

Perite ju svaki ili svaki drugi dan. Tanku kosu sebum lako prekrije, a može brže izgledati masnije od guste kose, prema riječima dr. Goldenberg.

Kako šampon djeluje

- Cilj šamponiranja je pomoći u uklanjanju prljavštine, ulja i proizvoda za njegu kose sa samih vlasi kose - kaže dr. Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji. Budući da šampon dopire do vašeg vlasišta, on također ima učinak čišćenja na koži, slično kao i sredstva za pranje tijela.

Kako pronaći najbolji šampon za sebe

- Pravi šampon čini svu razliku u zdravlju vaše kose i vlasišta - kaže dr. Zeichner. To je također važan faktor u tome koliko često je prati. Zato je jako važno koristiti onaj koji odgovara vašem tipu kose.

- Neki šamponi dizajnirani za suhu kosu mogu otežati onu finu kosu, čineći je mlitavom - kaže dr. Zeichner. A šamponi za čišćenje, koji djeluju na uklanjanje nakupina na tjemenu i vlasima, mogu biti pretjerani za ljude sa suhom ili grubom kosom, dodaje on.

Većina šampona ima aktivne tvari koje pomaže u uklanjanju ulja i prljavštine, objašnjava dr. Goldenberg. Dodaju se potom i drugi proizvodi koji bi šamponu dali njegov miris i osjećaj. Šamponi za masnu kosu imat će više sapuna, dok su oni za suhu kosu nježniji, prenosi MSN.

Šiške za vrućine: Lepršave i vrlo repaste, inspirirane 70-tima
Šiške za vrućine: Lepršave i vrlo repaste, inspirirane 70-tima
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'