Lifestyle

Komentari 19

Koliko mjehurića ima u pivu? Znanstvenik tvrdi - 2 milijuna

Koliko mjehurića ima u pivu? Znanstvenik tvrdi - 2 milijuna

Gérard Liger-Belair sa Sveučilišta Reims Champagne-Ardenne u Francuskoj, izračunao je da se u čaši od šampanjca stvara oko milijun mjehurića, a da čaša piva od pola litre ima dvostruko više

Arheološki dokazi pokazuju da ljudi piju pivo već najmanje 5000 godina, a možda čak i 13 000 godina. Pivo je daleko najpopularnije alkoholno piće na svijetu, a mjehurići i pjena važan su dio pivskog iskustva. To se posebno odnosi na lager.

POGLEDAJTE VIDEO:

Gérard Liger-Belair, profesor fizike sa Sveučilišta Reims Champagne-Ardenne u Francuskoj, izračunao je da se u čaši od šampanjca stvara oko milijun mjehurića, a da čaša piva od pola litre proizvodi dvostruko više  - čak 2 milijuna.

- Čini nam se prikladnim otkriti malo više o stvaranju mjehurića, njihovoj veličini i konačno o pitanju ukupnog broja mjehurića koji će se  stvoriti u čaši piva - rekao je Liger-Belair koji je zajedno s drugim istraživačima istraživao ovu temu.

Za istraživanje, istraživači su proučavali pivo koje je imalo 5% volumena alkohola, ulijevajući oko 250 mililitara piva na temperaturi od 6 stupnjeva Celzijevih u čaši od 500 ml. Znanstvenici su utvrdili da će na ukupan broj mjehurića piva najviše utjecati tri čimbenika: koncentracija otopljenog CO2  (ugljikov (IV) oksid) u čaši, volumen mjehurića i točka u kojoj pivo postaje toliko osiromašeno CO2 da se više ne mogu stvoriti mjehurići.

Istraživači su otkrili i da mjehurići postaju sve veći kako se dižu, hvatajući još više CO2 iz piva. Prema istraživanju, čaša piva od 500 ml generirala bi između 200.000 i 2 milijuna mjehurića. Međutim, ovo istraživanje nije se bavilo samo brojem mjehurića. Istraživači su otkrili i da mjehurići pojačavaju suptilne okuse.

- Proučavajući pjenušavost u tekućini, znanstvenici mogu otkriti kako se pića ponašaju u različitim uvjetima i kako to može utjecati na njihov ukus. Iako je količina otopljenog CO2 u pivu 'ključni parametar', geometrija čaša iz kojih se pije također igra važnu ulogu, tako da lako možemo zamisliti kako mijenjamo neke parametre piva i čaša za bolje osjetilno iskustvo - zaključio je Liger-Belair, a piše Live Science.

 

Najčitaniji članci