Obavijesti

Lifestyle

Komentari 56

Koliko otrovna je vaša spavaća soba? Ne možete ni zamisliti...

Koliko otrovna je vaša spavaća soba? Ne možete ni zamisliti...

Spavaće sobe bi trebale biti naše utočište, mjesto opuštanja i odmora, u kojem se čovjek budi odmoran i pun energije. Ljudi u njima provode 36 posto života, a kemikalije i mikroorganizmi vrebaju...

VIDEO

Stručnjaci kažu da su spavaće sobe često pune zabrinjavajućih kemikalija i mikroba. Štoviše, tijekom spavanja, tijelo se prebacuje u stanje oporavka i odmora, te mu se spušta imunitet, što znači da su tad tijela najizloženija bolestima.

Prašina iz madraca puna kemikalija 

Svaki madrac dolazi s etiketom na kojoj je garancija za zaštitu od vatre (zapaljenja). Tretman kemikalijama koji madrac prolazi kako ne bi bio zapaljiv ili pomoću kojeg se sprječava rast gljivica, uključuje niz kemikalija koje ugrožavaju zdravlje, od kojih su neke čak i kancerogene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Te kemikalije se korištenjem kreveta lako prenesu i spoje s prašinom u vašoj sobi, koju potom udišete. Još ne znamo koje su dugoročne posljedice - izjavio je David Gale iz eko-arhitektonske tvrtke Gale & Snowden koja se bavi ekološki održivom gradnjom okoliša.

Najbolja obrana je često usisavati i prati madrac te redovno čistiti prašini i često zračiti, piše Daily Mail

Za astmu možete okriviti tepihe

Fotolia

- Korištenje tepiha u domu je povezano s povećanom razinom prašine, alergena i mikroorganizama, a povezano je i s povećanim rizikom od niza zdravstvenih stanja, poput astme - piše u zaključku istraživanja provedenog prošle godine.

Najveći krivci oboljenja dišnog sustava su grinje, osobito njihov izmet, koji može uzrokovati alergijske reakcije. Drveni podovi su uvijek bolji izbor od tepiha, ali ako inzistirate na mekanom tepihu u spavaćoj sobi, trebate ga redovito usisavati.

- Što imate jaču alergiju to ćete češće morati usisavati. Ako treba, usisavajte i svaki dan ako to znači da ćete biti boljeg zdravstvenog stanja. A ako imate kućnog ljubimca, treba najmanje jednom godišnje profesionalno parom očistiti tepihe, ako ne i više puta - kaže dr. Lisa Ackerley iz TheHygiene Doctor.co.uk. 

Gljivice rastu u jastucima

Spremni ste na odmor? Jedva čekate spustiti glavu na jastuk? Sigurno bi dobro razmislili o tome kad bi vam netko rekao da u krevetu imate društvo u obliku gljivica koje se brzo razvijaju u ovakvom okolišu.

- Tipični korišteni jastuk sadrži jako veliku količinu različitih vrsta gljivica, koje imaju veliki utjecaj na zdravlje ljudi, a pogotovo na one koji imaju astmu ili sinusitis - upozorava istraživanje provedeno na Sveučilištu u Manchesteru. 

Stari jastuci i popluni također mogu utjecati na pojavu akni, prištića i drugih upala kože.

Kako biste umanjili rast gljivica, mokru kosu dobro osušite prije spavanja, prozračite jastuke i poplune barem jednom tjedno na suncu i mijenjajte jastuke svake dvije godine.

Žarulje koje uzrokuju oštećenje kože

Koristite energetski učinkovite fluorescentne žarulje u spavaćoj sobi? Takve žarulje vas mogu noću držati budnima i naštetiti vašoj koži. Istraživanje objavljeno u Britanskom magazinu za dermatologiju (British Journal of Dermatology) pokazalo je da štedne žarulje poznate kao kompaktne fluorescentne žarulje (CFLs) emitiraju ultraljubičasto svjetlo koje može uzrokovati oštećenje kože i crvenilo.

David Gale, suosnivač Udruge za ekoodrživu izgradnju, grupe kojoj je cilj poboljšati zdravlje životnih prostora, kaže da ove žarulje ponekad neprimjetno trepere što može uzrokovati glavobolje.

A budući da fluorescentne žarulje emitiraju plavo svjetlo, mogu potaknuti i nesanicu kod ljudi. 

- Predvečer, ljudsko tijelo je naviklo na svjetlo u toplom, crvenom spektru, boji zalaska sunca. Crveni spektar potiče stvaranje melatonina, hormona spavanja, koji uzrokuje pospanost. S druge strane, plavo svjetlo je u spektru boja koje je ljudsko tijelo naviknuto dobivati oko podneva - objašnjava Gale. 

Od namještaja vas peckaju oči

24SATA

Osim u slučaju da u spavaćoj sobi imate antikni namještaj, vaše oči reagiraju na formaldehid, koji se često nalazi u ljepilu za spajanje sitnih komadića drveta kojima se dobivaju klasične MDF ploče, od kojih se najčešće radi moderan namještaj. 

Kratkotrajno izlaganje visokoj koncentraciji formaldehida uzrokuje osjećaj peckanja u očima, nosu i grlu, kao i mnoge bolesti dišnog sustava, a i kancerogen je.

- To je azbest sutrašnjice - komentirao je Gale.

Zabrinjavajuće je da ovakvo lažno drvo može ispuštati otrovne plinove deset do dvadeset godina, čak i ako je prebojano s bojom. 

Evo kako se riješiti neugodnih mirisa u stanu - brzo i lagano
Evo kako se riješiti neugodnih mirisa u stanu - brzo i lagano

Punjači za mobitele ometaju san

- Naš živčani sustav djeluje na jako niskom naponu. Mozak koristi struju kako bi posao poruke mišićima. Nekim ljudima, izmjenična struja može poremetiti procese u tijelu za vrijeme spavanja - objašnjava Gale. 

Tim ljudima je jako teško duboko zaspati ako se u blizini nalaze punjači za mobitele ili električne budilice. 

Otapalo za boje uzrokuje glavobolju

David Gale napominje da često boje za zidove sadrže otapala, koja pri isparavanju mogu uzrokovati vrtoglavicu, glavobolju pa čak i umanjiti moždane funkcije. 

Budući da provodimo trećinu života u spavaćoj sobi, a za vrijeme sna duboko i polako dišemo, ono je najranjivije razdoblje dana kad je ljudski imunitet na minimumu i čovjek se najlakše razboli.

- U spavaćim sobama treba koristiti boje na bazi vode koje sadrže kazein (mliječni protein koji tvori 80% proteina kravljeg mlijeka), glinu i vapno, sva tri sastojka u skladu s prirodom - objašnjava Gale.

Grinje i bakterije nećete ubiti pranjem rublja na 40 stupnjeva
Grinje i bakterije nećete ubiti pranjem rublja na 40 stupnjeva

Prozori štete imunitetu

Kondenzacija na prozorima uzrokuje plijesan.

- Ako je vaš životni prostor vlažan ili imate plijesan vrlo vjerojatno imate probleme i s dišnim putevima, alergije ili infekcije. Vlaga i plijesan također loše utječu na imunitet - piše na najvećoj britanskoj zdravstvenoj stranici NHS Izbori (NHS Chioces

Najbolja opcija je ugraditi trostruko ostakljene prozore koji se uspješno suprotstavljaju problemu kondenzacije ili u sobi postaviti malo jači odvlaživač zraka.

Radijatori dodatno "zagrijavaju" problem 

Problem nije u samom radijatoru, nego u prašini koja se iza njega skuplja. 

- Prašina privlači vlagu, koja se prilikom grijanja prenosi u zrak, pa kad udahnete prašinu s njom ste udahnuli i različite kemikalije koje otpušta namještaj, madrac i tepih - objašnjava Gale. 

Radijatori griju zrak, koji se potom diže i širi prašinu. Kako biste umanjili problem, često pomoću nastavaka za usisavač dobro usisajte radijator i prostor između njega i zida.

VIDI OVO: 5 navika kojih se ne smijete odricati u vezi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno