Lifestyle

Komentari 328

Koliko šalica kave je previše?

Koliko šalica kave je previše?

Previše kave može imati loše posljedice za zdravlje mozga. Oni koji su pili više od šest šalica kave dnevno imali su 53% veći rizik od demencije, kao i manji volumen mozga

Istraživači sa Sveučilišta Južne Australije željeli su znati kako kava utječe na mozak, točnije, na volumen mozga i rizik od demencije i moždanog udara. Proučavali su učinke kave na gotovo 18.000 ljudi u dobi između 37. i 73. godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Otkrili su da višak kave može imati loše posljedice za zdravlje mozga. Oni koji su pili više od šest šalica kave dnevno imali su 53% viši rizik od demencije, kao i manji volumen mozga.

- Otkrili smo da je veća konzumacija kave značajno povezana sa smanjenim volumenom mozga. U osnovi, pijenje više od šest šalica kave dnevno može dovesti do rizika od moždanih bolesti poput demencije i moždanog udara - rekla je dr. Sc. Kitty Pham, koautorica studije.

- Jedna jednostavna stvar koju možemo učiniti je da budemo hidratizirani i ne zaboravimo popiti malo vode uz tu šalicu kave - objasnila je profesorica i koautorica studije Elina Hyppönen.

S druge strane, umjereni unos kofeina zapravo je pozitivno povezan sa zdravljem mozga. Prema jednom istraživanju iz 2010. godine, pijenje tri do pet šalica kave dnevno je bilo povezano sa smanjenim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti za oko 65% kasnije u životu, piše mbg.