Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Kolonoskopija, zlatni standard u otkrivanju karcinoma crijeva

Kolonoskopija, zlatni standard u otkrivanju karcinoma crijeva
1

Rak debelog crijeva drugi je po smrtnosti od svih malignih bolesti, a većinom nastaje iz polipa na sluznici. U prevenciji i dijagnostici raka kolonoskopija je zlatni standard

VIDEO

Nakon raka bronha i dušnika, kolorektalni karcinom (rak debelog crijeva) drugi je vodeći uzrok smrtnosti među malignim bolestima, i to podjednako među muškarcima i ženama.

Prema raspoloživim podacima Registra za rak pri Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo, 2012. godine umrlo je 1168 muškaraca i 868 žena od ove opake bolesti, a godišnje se dijagnosticira oko 3000 novooboljelih, od kojih je u više od polovice bolest već proširena. Kako za razgovor na internetskoj stranici cybermed.hr kaže dr. Hrvoje Iveković sa Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Rebro , postoji nekoliko metoda probira, odnosno prevencije ili dijagnosticiranja raka debelog crijeva, a dijele se na invazivne i neinvazivne.

Neinvazivne metode jesu test na skriveno krvarenje u stolici i analiza stolice na DNK. Invazivne metode su one endoskopske naravi, a to su anoskopija, rektoskopija, sigmoidorektoskopija i kolonoskopija. Upravo se kolonoskopija smatra najboljom metodom kojom se otkriva kolorektalni karcinom, ali i druge bolesti crijeva.

- Za našu zemlju nema pravih podataka, ali prema ispitivanjima provedenima u SAD-u, korištenje kolonoskopije kao isključive metode probira ima potencijal u smanjenju pojavnosti kolorektalnog karcinoma za 75-90%. Kolonoskopija danas predstavlja zlatni standard u dijagnostici i terapiji brojnih patoloških stanja debelog crijeva. Suvremenim videokolonoskopima, koji su vrlo fleksibilni i moćnih optičkih performansi, moguća je dijagnostika upalnih bolesti crijeva te raznih vaskularnih i drugih patoloških stanja sluznice debelog crijeva - kaže dr. Iveković.

No mnogi se stresu od straha na sam spomen kolonoskopije uvjereni kako je riječ o vrlo neugodnom pregledu. Dr. Iveković kaže da je kolonoskopija sastavnica dviju starogrčkih riječi - kolon, što znači debelo crijevo, i skopein, što znači gledam. Dakle, radi se o pregledu debelog crijeva koji se obavlja kroz anus tako da liječnik uz pomoć sestre/tehničara gura endoskop - kolonoskop do slijepog crijeva ili u njega. Kolonoskop predstavlja savitljivu cijev koja ima ugrađenu kameru i radni kanal. Kamera šalje signal iz endoskopa na monitor preko kojeg liječnik prati napredovanje aparata s jedne strane, a istodobno uočava promjene na sluznici.

Radni kanal, kao što mu ime kaže, služi za uvođenje pribora kojim endoskopičar rješava patologiju koju je zatekao u crijevu (primjerice, bioptička kliješta za biopsiju ili omče za polipektomiju, odnosno, uklanjanje polipa). No valja imati na umu da nema uspješne kolonoskopije bez prave pripreme.

- Priprema zapravo predstavlja kompleksan niz radnji koji se sastoji od prilagodbe režima prehrane i primjene laksativa koji se koriste za pripremu crijeva za kolonoskopiju.

Prilagodba režima prehrane znači da nekoliko dana prije endoskopije treba početi jesti kašastu hranu, sa što manje pesticida i vlakana. Također treba uzimati puno tekućine, a dan prije pretrage uzima se samo tekućina (voda, čaj, kompoti, sokovi) - kaže dr. Iveković.

Što se laksativa tiče, liječnici bi trebali propisati samo one koji su istodobno učinkoviti i sigurni. Komplikacije pri kolonoskopiji vrlo su rijetke - kaže dr. Iveković. Može doći do puknuća crijeva (perforacije) te mogućeg krvarenja nakon polipektomije. No broj ovih komplikacija ipak se mjeri u promilima. U slučaju da se pretraga radi pod anestezijom, postoji rizik od zastoja rada srca ili disanja, ali i te komplikacije su otprilike jednako rijetke, oko 0,1%.

Nakon koliko vremena će pacijent trebati ponoviti kolonoskopiju ovisi o nalazima. Kod oštećenja sluznice niskog rizika kolonoskopija se ponavlja tek nakon deset godina.

Simptomi raka debelog crijeva:

  • Promjene u ritmu pražnjenja crijeva
  • Krv ili sluz u stolici
  • Nagli gubitak težine

Sve o simptomima raka debelog crijeva provjerite u videu:

VIDEO

Testovi za otkrivanje nevidljivih krvarenja

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske pokrenulo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Danas znamo da više od 90% karcinoma probavne cijevi nastaje iz polipa debelog crijeva. Ovi polipi mogu krvariti, a to krvarenje je oku nevidljivo.

Stoga postoje testovi koji mogu otkriti ovo krvarenje i tako razlučiti osobe niskog i visokog rizika za razvoj raka debelog crijeva. Osobe s pozitivnim nalazom testa na skriveno krvarenje u stolici najviše će imati koristi od rane endoskopske pretrage, kolonoskopije. Često se dešava da bolesnici, ali i liječnici, krvarenje iz debelog crijeva koje nastaje zbog karcinoma dugo vremena pogrešno pripisuju hemoroidima.

Pregled se po potrebi izvodi i pod općom anestezijom

Treba napomenuti da je kolonoskopija sigurna i relativno ugodna pretraga u većini slučajeva, kaže dr. Hrvoje Iveković.

Ipak, napominje liječnik, može boljeti ili biti nelagodno na pregledu. Postoji nekoliko načina da se ove neugodnosti smanje, poput promjene položaja bolesnika, upuhivanje ugljičnog-dioksida umjesto zraka ili ulijevanje tople vode pri pregledu. Na kraju, kaže dr. Iveković, u posebnim slučajevima daje se kratkotrajna anestezija.

- Suvišno je i napominjati da prije pregleda pacijent ima pravo na informacije o koristima i mogućim komplikacijama pretrage te da je odnos pacijent-liječnik također ključan za uspjeh. Što se anestezije tiče, svakako preporučujem anesteziju s propofenolom. Riječ je o lijeku za takozvanu prisvjesnu sedaciju koji, ako se daje pod stručnim nadzorom, ima vrlo prihvatljiv sigurnosni profil.

Kao što sam već spomenuo, kolonoskopije u prisvjesnoj sedaciji, barem u KBC-u Zagreb, izvode se u posebnim slučajevima: kod djece, mlađih bolesnika s kroničnim upalnim bolestima crijeva te pri kompliciranim endoskopsko-terapijskim zahvatima - pojašnjava dr. Iveković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati
ZJENICE SE ŠIRE, METABOLIZAM UBRZAVA...

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor

Soda bikarbona tjera puževe, ubija korov - recepti za eko vrt
VRTLARENJE BEZ KEMIKALIJA

Soda bikarbona tjera puževe, ubija korov - recepti za eko vrt

Odličan i vrlo jednostavan kuhinjski sastojak ima niz svojstava - ubija korov, tjera puževe, djeluje kao pesticid... Ekološki je čist i ne škodi biljkama
Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost
UTJECAJ PLANETA

Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 21. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje