Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Kontaktne leće s UV filterom najbolje štite od bolesti očiju

Oko će uz leće sa zaštitnim UV filterom "upijati" manje štetnog UV zračenja koja mogu izazvati trajna oštećenja vida, a oči najviše treba zaštititi uvečer i ujutro

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Sunce osim za kožu, može biti štetno i za oči te ugroziti vid, a znanstvenici sada savjetuju najučinkovitiju prevenciju korištenjem kontaktnih leća s UV filterom. Uz takvu leću, oko prima od 90 do 99 posto štetnog ultraljubičastog zračenja i štiti unutarnju strukturu oka - rožnicu, šarenicu, leću i mrežnicu.

Izloženost očiju sunčevom utjecaju najveća je u jutarnjim i kasno popodnevnim satima, zato jer obrve štite oči dok je sunce visoko na nebu, a to ne mogu činiti ako sunce sja iz nižeg kuta.

Djelovanje sunca

Umjereno ili produženo izlaganje očiju ultraljubičastom zračenju može uzrokovati brojna oštećenja dijelova oka poput katarakte, sive mrene ili degeneracije žute pjege, što eventualno može rezultirati i gubitkom vida. Pretpostavlja se da je otprilike 10% slučajeva katarakta ili sive mrene uzrokovano UV-B-zračenjem, koje reagira s bjelančevinom iz leće.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message