Obavijesti

Lifestyle

Komentari 134

Koronavirus nam sigurno stiže, gotovo se nemoguće zaštititi...

Koronavirus nam sigurno stiže, gotovo se nemoguće zaštititi...
1

Epidemiolozi su u stanju pripravnosti i spremni odgovoriti na poziv u bilo koje doba dana i noći, no vjeruju kako smo zaštićeni u odnosu na druge zemlje jer u Hrvatsku nema izravnog leta iz Kine

VIDEO

Mr. sc. Miroslav Venus, dr. med., specijalist epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije te predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, kaže kako je korona virus sličan SARS-u, a zasad je poznato da se širi kapljičnim putem.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Zato treba otvoreno reći da je, s obzirom na način širenja, gotovo nemoguće zaštititi se, osim da živite na pustom otoku i pod staklenim zvonom. Problem je što, za razliku od gripe, nemamo nikakvo cjepivo ni zaštitu koja bi nam pomogla - kazao je epidemiolog.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

00:21

Potom je dodao.

- Smatra se da inkubacija traje do 14 dana. To znači da će se kod nekih ljudi simptomi manifestirati prije, kod drugih kasnije, no ako nakon 14 dana od kontakta s oboljelim nije bilo simptoma, bolest se neće razviti. Simptomi su nespecifični, a variraju od problema s disanjem, bolova u mišićima, osjećaja malaksalosti i visoke temperature. Za razliku od gripe, korona virus je skloniji napasti donji dišni sustav, dakle dušnik i pluća. Kod gripe je pneumonija teška posljedica bolesti, a korona virus sam po sebi izaziva pneumoniju - kaže. 

Hodaju s bocama vode na glavi, a u plastiku su omotali i djecu
Hodaju s bocama vode na glavi, a  u plastiku su omotali i djecu

Sličnost s gripom je i ta što virus najčešće napada ljude s drugim kroničnim bolestima. 

- No korona je opasnija jer je smrtnost u postotku daleko veća nego kod gripe. Konkretno, to znači da je smrtnost kod gripe manja od jedan posto, dok se kod korona virusa kreće između dva i tri posto - napominje. Na pitanje što možemo očekivati rekao je: 

- Sigurno će se i kod nas pojaviti prvi oboljeli, samo je pitanje kad. Bitno je da smo dobili na vremenu da se organiziramo i ekipiramo, imamo protokole ponašanja, a dobro je i to što nismo zemlja na prvoj liniji jer nema direktne veze s Kinom, pa svi putnici iz Kine moraju prije sletjeti negdje drugdje, gdje će proći prvi filtar, a kod nas će ih dočekati drugi filtar. Krizni stožer je na razini države i upravlja županijskim stožerima, a kod nas u našem stožeru konkretno svakodnevno pratimo zbivanja i provjeravamo najnovije podatke. U stalnom smo kontaktu s HZJZ-om, graničnom policijom i sanitarnim službama. To znači da imamo mobitele koji su uključeni 24 sata na dan i, u slučaju da se pojavi bilo kakva sumnja, odmah nas zovu te se na noge diže cijeli stožer, u kojem su i ravnatelji drugih zdravstvenih ustanova u našoj županiji. Smisao postojanja takvog stožera je povezanost zdravstvenih ustanova radi brže reakcije i sprečavanje širenja eventualne zaraze - kazao je. 

Tvrdi kako u slučaju dolaska putnika iz zaraženog područja granična policija i sanitarna inspekcija odmah alarmiraju epidemiologa u pripravnosti. Epidemiolog izolira pacijenta, uzima uzorke i brisove, koje šalje u Zagreb, u Referentni centar, KB “Dr. Fran Mihaljević”. 

- Apeliramo pritom na zdrav razum i savjest građana, pa ako netko dolazi iz tog područja, a nisu ga policija ni sanitarni službenici zaustavili, neka se sam javi radi provjere i kontaktira nas, a ne da se skriva. Epidemiolog ne može znati je li netko tu ako se sam nije javio. Iznimno je važno imati na umu i da u slučaju da su se pojavili simptomi, ne treba odmah trčati u čekaonicu kod liječnika, koja je prepuna i drugih pacijenata, nego treba nazvati svog liječnika telefonom, koji će nas alarmirati, a u slučaju potrebe organizirat ćemo i sanitetski prijevoz do Zagreba do bolnice ‘Dr. Fran Mihaljević’ u slučaju da se potvrdi zaraza. Cilj je spriječiti širenje i ne dovoditi druge u opasnost - upozorio je predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa