Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Koža lica kroz 20-e, 30-e, 40-e: Gdje griješimo i što koža treba

Koža lica kroz 20-e, 30-e, 40-e: Gdje griješimo i što koža treba
1

Za probleme u 20-ima krivo je prečesto čišćenje, u 30-ima se mijenja boja tena i počinju vidjeti bore, a u 40-ima na naplatu dolazi sunčanje bez zaštite u mladosti

VIDEO

Koža u 20-ima i nakon 50-e stari drukčije - u mladosti samo površinski gubi svježinu i elastičnost, a s vremenom starenje postaje dubinsko. Zato se mijenjaju i “borci” protiv akni, bora te drugih sitnih problema. No jedno se nikad ne mijenja - koži uvijek treba dovoljno vlage. Najvažnija je njega u 20-ima jer se tada, iako je još mlada, lijepa i zategnuta, “programira” starenje kože. Velika “potpora” kolagena daje joj gipkost i zdrav izgled, a najveći problem su akne, objašnjava američka dermatologinja Ranella Hirsch:

- Većina djevojaka rabi proizvode koji uklanjaju prirodni sloj masnoće, pa žlijezde počinju lučiti još više ulja, što izaziva prištiće - ističe dr. R. Hirsch. I uz najkvalitetniju brigu za kožu u 30-ima će se početi primjećivati fine linije i bore, posebice oko očiju i usana. Koža postaje tanja, kolagen se lagano počinje gubiti te je manje masnoće. Također, koža se sporije obnavlja, a čak se mijenja i boja tena. 

Između 40-e i 50-e koža postaje prilično osjetljiva, a na “naplatu” dolaze nebriga i previše sunca iz mladosti. Sve je jači gubitak kolagena i elastičnosti, a koža zadržava sve manje vla ge. Nakon 50-e ni slučajno se ne smije odustati i prestati s njegom. Promjene su značajnije, zbog suhoće i gubitka elastičnosti vidljivije, a menopauza može pojačati te probleme izazivajući izrazitu suhoću i akne.

20: dobro je samo malo zaštite

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koži u 20-ima trebaju nježni proizvodi koji sprečavaju oštećenja. Normalnu kožu dobro je čistiti samo prije spavanja blagim gelom. Za ovlaživač je važno da ima faktor 15 ili 20 te UVA i UVB zaštitu. Za noć će biti dovoljna hidratantna tekućina ili bezuljni ovlaživač. Dermatolzi savjetuju i kremu s vitaminima A, C i E te zelenim čajem.

30: ujutro AHA, uvečer retinol, i to u serumu 

Dan valja početi i završiti čišćenjem - ujutro sredstvom s AHA kiselinama, a navečer kremastim sredstvom za čišćenje. Tridesete su godine za pilinge te je poželjno svaki dan rabiti hidratantne proizvode protiv starenja bogate antioksidansima. Noćni tretman najbolji je ako sadrži retinol, a najučinkovitiji je serum.

40: kiseline postaju obvezne

Kožu je bolje čistiti isključivo kremama s blagom AHA ili salicilnom kiselinom ujutro i navečer. Uz ovlaživač dobro je rabiti i kreme ili serume s dvije vrste antioksidansa poput likopena, zelenog čaja ili soje, kreme s hijaluronskom kiselinom, Q10 ili shea maslacem.

50: koža se štiti hormonima izvana i iznutra

Nedostatak estrogena najveći je problem kože u 50-ima. Zato se preporučuje njegovati je kremastim serumima (lakše se apsorbiraju od kreme) s fitohormonima poput crvene djeteline ili soje ili za problematičnu kožu s ekstraktom sedefa. Također, najbolje ju je čistiti kremastim sredstvima bez sapuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno