Lifestyle

Komentari 3

Koža pamti loše sunčanje: Ne stavljaj parfem i nosi naočale

Koža pamti loše sunčanje: Ne stavljaj parfem i nosi naočale

Dok su zvijezde sedamdesetih hvalili zbog osunčana tena, danas se zna da je takva koža oštećena. Formula za ugodno ljeto je nositi zaštitnu odjeću, koristiti kreme, sunčane naočale i držati se hladovine

Ljetno sunce grije nas svojim zrakama i mami na plaže uz more, rijeke, jezera ili bazene. Već i u šetnji ulicom dobiva se preplanuli ten. I iako je sunce zdravo i izvor je vitamina D, pretjerano izlaganje može rezultirati opeklinama i ozbiljnim oštećenjima kože.

Dermatolozi često ističu kako naš najveći organ pamti sve što je prošao tijekom života, a rezultati naše brige ili nebrige uvijek dolaze na naplatu. Tako se zna da pretjerano sunčanje i opekline nastale zbog sunca mogu u kasnijem životu rezultirati pojavom melanoma i drugih tipova raka kože.

Zato je važno imati na umu mjere opreza dok se izlažete suncu, a osobito se treba brinuti o djeci. Kreme sa zaštitnim faktorom su obavezan sadržaj torbe za plažu, a zlatno pravilo je izbjegavati boravak na suncu od 11 do 17 sati, kad je UV zračenje najjače. Za razliku od sedamdesetih godina 20. stoljeća, kad su ideal bili preplanuli sportski tipovi, danas se zna da je takva koža zapravo nepovratno oštećena.

TRIKOVI KAKO SIGURNO BORAVITI NA SUNCU

ČINJENICE O SUNCU I SUNČANJU

          

Najčitaniji članci