Obavijesti

Lifestyle

Komentari 52

Kozmetika iz kuhinje: Kopriva, kivi i med saveznici su kože

Kozmetika iz kuhinje: Kopriva, kivi i med saveznici su kože
1

Stres ostavlja ružne tragove na licu - izbrišite ih domaćim kremama i maskama, pa medom i sokom od rajčice vratite sjaj licu, a kivijem zaštitite osjetljivu kožu

VIDEO

Prije nego što počnete tretmane pripravcima iz kućne radinosti, isprobajte ih kako biste bili sigurni da neće iritirati kožu, kažu dermatolozi. Malu količinu nanesite na unutarnji pregib lakta te prekrijte flasterom. Neka ostane na ruci tijekom noći pa pogledajte ima li crvenila ili iritacije. Prirodni se pripravci najčešće upotrebljavaju kako bi se izbrisali tragovi stresa, koji je glavni uzročnik promjena na koži. 

Antistresne kreme iz kućne radinosti koži će dati svjež izgled. Pripremite kremu od papaje, zobenih pahuljica i meda. Papaja je prepuna enzima koji umiruju kožu i zaglađuju bore. Pomiješajte sastojke, ostavite smjesu na licu 10 minuta pa je isperite mlakom vodom. 

Kako biste koži vratili sjaj, pomiješajte pola propasirane breskve te po pola žlice meda i jogurta. Ako vam je koža suha, dodajte žlicu mlijeka u prahu. Ostavite na licu 30 minuta te isperite toplom vodom. 

I povrće je sjajan sastojak za domaće maske za lice. Uzmite dva krastavca, bjelanjak, dvije žličice majoneze i pola šalice maslinova ulja. Narežite opran ali neoguljen krastavac na kockice i pomiješajte s ostalim sastojcima. Kremu nanesite ujutro i navečer te nježno skinite rupčićem. Za lice je dobra i kava. Kako je kofein stimulans za tijelo, jednako djeluje na kožu, odnosno pojačava cirkulaciju te koža izgleda zategnuto. Dovoljno je samo nekoliko žličica mljevene kave i malo mlijeka. Miješajte ih dok ne dobijete smjesu koja se ne razlijeva s lica. 

Nanesite je na lice i vrat te nježno razmažite. Izbjegavajte oči i usne. Neka odstoji oko 20 minuta, a dok je ispirete, masirajte kožu. Tako će maska imati učinak pilinga. 

Zobene pahuljice i mlijeko za čišćenje lica

U šalicu stavite žlicu zobenih pahuljica te dolijte malo vrele vode ili mlijeka da prekrije pahuljice. Ostavite da se pripravak ohladi te upotrijebite zobenu pastu za čišćenje i piling lica.

Crvenilo umirite kukuruznim brašnom

Dvije žlice kukuruznog brašna pomiješajte s bjelanjkom pa sve dobro promiješajte. Smjesu nanesite na lice i ostavite je 15 minuta. Kad se maska osuši, skinite je gazom, a lice operite prvo toplom pa hladnom vodom.  

Med i sok od rajčice za sjaj

Pomiješajte nekoliko žlica meda i pola šalice soka od rajčice te nanesite smjesu na lice i vrat. Isperite nakon 15 minuta mlakom vodom. Nemojte pretjerivati s količinom soka kako bi smjesa bila što gušća. 

Kivi s jogurtom za zaštitu lica

Za sve s osjetljivom kožom preporučuje se kivi, pa pripremite pastu od jednoga kivija i velike žlice jogurta. Obilno nanesite na lice, ostavite da djeluje nekoliko minuta te isperite. 

Kopriva i med su saveznici lijepe kože

Gotovo svi prirodni pripravci za lice učinkoviti su i za tijelo, a ako vam je koža suha, omekšajte je koprivom. Ispucalu kožu nahranite tako da pet velikih žlica sitno narezanog koprivina lista stavite u 100 grama rastopljene masti. Smjesu kuhajte na pari dok ne postane kašasta. Time mažite kožu nekoliko puta na dan kako biste je sačuvali od vjetra i hladnoće te ekcema koji se često javljaju zimi. 

Prije svakog nanošenja masti obrišite kožu mlakim čajem od kamilice. Ako tako budete tretirali kožu pet dana, primijetit ćete rezultat. Osim toga, sastojak koji se mnogo puta pokazao dobrim prijateljem kože je med, a vrlo je djelotvoran u kombinaciji sa začinima. Pomiješajte dvije žlice suhe metvice, kadulje i ružmarina te dodajte oko pola šalice vrele vode. Neka začini tako odstoje 10-ak minuta. Procijedite kroz krpu i ostavite da se ohladi. Pomiješajte malo ulja i meda te dodajte u vodu sa začinima. Miješajte dok se sve dobro ne stopi, pa stavite u hladnjak. Sve domaće kreme držite u hladnjaku jer kućni pripravci za njegu ne sadrže konzervanse. 

Upotrijebite ih u roku od tjedan dana, a prije nanošenja zagrijte na sobnu temperaturu. Uz kreme koje možete upotrebljavati svaki dan pripremite i pilinge koje se preporučuje nanositi jedanput u dva tjedna. Napravite piling od kokosa za glatku i zdravu kožu. Rastopite pola šalice kokosova ulja te ga prelijte preko šalice smeđeg šećera ili soli i smjesu dobro promiješajte. Dermatolozi savjetuju da u taj piling dodate i eterično ulje, koje će vas opustiti.

Piling za sjajnu kožu

Pomiješajte žlicu meda, žličicu jogurta, nekoliko žlica mljevenih badema i pola žličice limunova soka. Utrljajte piling u kožu i isperite mlakom vodom. Ako vam je koža osjetljiva, ne preporučuje se snažno masiranje pilinga u kožu.

Slatki losion za tijelo

Otopite maslac u posudi uronjenoj u kipuću vodu. Kad se otopi, maknite s vatre i polako dodajite malo bademova ulja dok ne dobijete željenu gustoću. Ulijte losion u staklenu posudu i ohladite.

Krastavci za lijepu kožu dekoltea

Propasirajte srednje veliki krastavac pa ga procijedite kroz gazu i dodajte žličicu meda. Ujutro te uvečer utapkajte pripravak u vrat i dekolte. Čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.

Losion s antiseptičkim djelovanjem

Pomiješajte žlicu meda, pola žličice ulja i žličicu jabučnog octa. Nanesite losion na lice i tijelo, ostavite da odstoji 20 min i isperite mlakom vodom.

Prirodno ulje za tijelo

U staklenu posudu ulijte 10 mililitara bademova ili kokosova ulja. Miješate li više vrsta ulja, promiješajte prije dodavanja ostalih sastojaka. Zatim dodajte nekoliko kapi lavandina eteričnog ulja. Promiješajte i nanesite na cijelo tijelo, a koža će biti hidratizirana, glatka i podatna. 

Nemojte zaboraviti vrat

Žličicu suhe kamilice prelijte polovinom šalice vruće vode. Ostavite da odstoji 10-ak minuta pa procijedite. Na pari zagrijte pola šalice bademova i maslinova ulja te dodajte 20 grama meda ili, ako imate, pčelinji vosak. Dodajte nekoliko kapi limunova eteričnog ulja. Sve pomiješajte dok se ne sjedini. Kremu umasirajte u vrat, a držati je možete na hladnome i tamnome mjestu nekoliko tjedana. 

Pripravak od vrhnja i banane

Pomiješajte bananu sa slatkim vrhnjem i nanesite na suhe dijelove kože. Ostavite da djeluje 30 minuta, a zimi češće nanosite ovaj pripravak. 

Pripravak od maslinova ulja i soka od naranče

U posudi na pari rastopite 15 grama kakaova maslaca te polako dodajite oko 30 mililitara zagrijanog maslinova ulja. Zatim dodajte 30 mililitara svježe iscijeđenog narančina soka ili nekoliko kapi narančina eteričnog ulja.

Njega kože u jesen: Lice traži nježnije čišćenje i bogata ulja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju