Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Kraj gubitku kose: Stimulacija četkama i progesteron pomažu

Ženama se kosa počinje prorjeđivati u 30-ima, a neki od brojnih tretmana prevencije uključuju stimulaciju četkom, blokatore hormona pa čak i lijek za snižavanje tlaka

Pixsell
Foto: Pixsell
20 komentara

U dobi od 30 godina više od 50 posto žena počinju uočavati prve znakove prorjeđivanja kose, a u dobi od 65 tri četvrtine žena ima znatno tanju i rjeđu kosu nego u mladosti, piše Daily Mail. Iako geni imaju velik utjecaj na dob u kojoj će se kosa i koliko prorijediti, ipak postoje načini da se tome doskoči. 

Jedan od razloga opadanja kose s godinama je i pad razine hormona progesterona koji je povezan s prorjeđivanjem vlasi. Utrogestan je oblik hormona progesterona, a dobiva se u obliku pilula i isključivo na liječnički recept. 

- Progesteron je prvi hormon čija se razina smanjuje kako žena stari, a taj tretman uključuje nadomjestak sintetskog progesterona koji može usporiti ili spriječiti gubitak kose - kaže Sister.

On tvrdi kako se isti efekt može postići s kremama koje sadrže progesteron, a na bazi su soje. Negativna strana ovakve terapije je nedostatak znanstvenih studija koje pokazuju da progesteronska terapija može potaknuti ponovni rast kose.

Stimulatori cirkulacije

Protok krvi u tijelu potiče se laganim plastičnim četkama koje emitiraju crveno lasersko svjetlo diodama između plastičnih zubaca. Klinička studija tvrtke Hairmax dokazala je kako crveno svjetlo učinkovito smanjuje upale povezane s ispadanjem kose, a 93 posto korisnika primijetilo je da im kosa postaje gušća.

Loša strana ovog tretmana je to što on neće spriječiti gubitak kose uzrokovan kemoterapijom ili problemima sa štitnjačom. Također, ne postoje dokazi da djeluje na folikule iz kojih kosa ne raste dulje od dvije godine.

Prirodni lijekovi

Losioni, šamponi i nadomjestci prehrani bazirani na prirodnim sastojcima, uključujući i ekstrakt palminog drveta napravljeni su tako da sprečavaju zahvaćanje folikula hormonom DHT-om, povezanim s ispadanjem kose. 

U 24-o tjednoj studiji na 20 ljudi, njih 60 posto primijetilo je pojačan rast kose, dok je kod onih koji su koristili placebo iznosio 11 posto.

Negativna strana ovakvih tretmana je to što su oni obično skupi, a njihova djelotvornost nije velika.

Lijekovi za snižavanje krvnog tlaka

Diuretski lijekovi koji smanjuju količinu vode u tijelu, a dobivaju se isključivo na liječnički recept mogu usporiti proizvodnju muških spolnih hormona i spriječiti gubitak kose.

U studiji na pacijenticama s androgenom alopecijom, primijećeno je da čine kosu gušćom. Nuspojave tih lijekova uključuju vrtoglavicu i čudan okus u ustima, objašnjavaju liječnici te se ne bi trebali koristiti isključivo za sprečavanje ispadanja kose.

Tajne slavnih

Profesionalne ekstenzije za kosu koje se stavljaju kopčicama ili lijepe na korijen kose trik su kojim se mnoge slavne žene služe kako bi imale gustu kosu. Ekstenzije traju oko dva do tri mjeseca, a ako koristite one kvalitetne, razlika je gotovo nevidljiva. Negativna je strana kako ti kozmetički tretmani ne sprečavaju gubitak kose.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message