Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kratke priče Ivice Prtenjače su poput starinskih filmova...

Kratke priče Ivice Prtenjače su poput starinskih filmova...
2

Svemir vlastitog djetinjstva Prtenjača je oživio kroz 37 vrlo kratkih pripovijedaka koje istodobno daju i realnu i osobnu sliku odrastanja u prigradskom riječkom naselju

VIDEO

Povratak u prošlost, u cinéma vérité stilu, to je, otprilike, 'Kino Sloga'. Jer kratke priče Ivice Prtenjače poput starinskih su filmova, meke i titrave, ispisivane u sjecištu silnica nostalgičarskog dokumentarizma i čiste poezije, piše u uvodu bilješke o djelu koje je ušlo u širi izbor za nagradu Fric. Sličnim bi se riječima mogle opisati i sve dosadašnje Prtenjačine knjige, pa i njegova poezija, njegov duh, koji ovdje progovara kroz "optimizam pamćenja" i učvršćuje nas "u uvjerenju da su te sedamdesete, pa i osamdesete bile nježnije doba, ljudi bezbrižniji dobrostiviji, društvo humanije". Uostalom, taj val nostalgičnog prisjećanja na odrastanje u Rijeci sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kako to naziva Marinko Krmpotić u Novom listu, naznačen je i u prethodnom romanu Ivice Prtenjače "Sine, idemo kući" (2021.).

Ove proze, a čitamo ih u knjizi 37, rađaju se iz djetinjeg iskustva socijalne nejednakosti, iz nelagode koja se kod senzibilnog, svevidećeg, a ipak vrlo sretnog dječaka javlja u susretu s drugačijima, s privilegiranima.

“Svemir vlastitog djetinjstva Prtenjača je oživio kroz 37 vrlo kratkih pripovijedaka koje istodobno daju i realnu i osobnu sliku odrastanja u prigradskom riječkom naselju. Onima koji su pročitali prošle godine objavljen Prtenjačin roman 'Sine, idemo kući', podosta će toga biti poznato, jer je riječ o istoj obitelji (otac, majka i dva sina), koju ovoga puta ne pratimo u teškim danima neizlječive bolesti i smrti oca, nego u godinama kad su otac i majka još u snazi, pa iako teško rade (otac u pekarnici, majka povremeno u stolariji), pronalaze snage da uz taj rad i brigu o odgoju dva sina istodobno i polako grade kuću. Svega se toga sjeća stariji sin, koji o tom dijelu prošlosti svoje obitelji piše s distance zrelog čovjeka nastojeći kroz ta sjećanja oživjeti djetinjstvo, sve ljepote i strahove tog doba, sve tuge i radosti. Pritom je i pripovjedač i pjesnik, jer to doba i traži baš takav literarni pristup, pa je i logično da je kao forma odabrana kratka priča, koja istodobno pruža mogućnost i proznog i lirskog izražavanja", pisao je Krmpotić o Prtenjačinu djelu koje je ušlo u širi izbor za nagradu Fric.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Svijet u zrnu pijeska' raskošan je roman, ali i poetična bajka
'Svijet u zrnu pijeska'  raskošan je roman, ali i poetična bajka

Ivica Prtenjača rođen je u Rijeci, piše poeziju, prozu, dramske tekstove, novinske kolumne, a često vodi i književne festivale, promocije ili književne sajmove. Među do sada objavljenim njegovim djelima su romani "Dobro je, lijepo je" (2006.), "Brdo" (2014.), "Tiho rušenje" (2017.), "Plivač" (2019) i "Sine, idemo kući" (2021.), te zbirke priča "Kod Yvesa" (2011.), "Bršljan" (2017.) i "Kino Sloga" (2022.). Piše i poeziju, a okušao se i u drami.

Nagradu Fric su utemeljila 24sata i tjednik Express, a dodijelit će se sedmi put pod pokroviteljstvom Barcaffea. Za nagradu su konkurirale knjige fikcijske proze napisane na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, ali premijerno objavljene u Hrvatskoj u razdoblju od 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine. Jedan autor/ica osvojit će nagradu koja donosi mobilnu skulpturu i 10.000 eura.

Žiri izabrao top 13 knjiga koje ulaze u širi izbor za nagradu Fric
Žiri izabrao top 13 knjiga koje ulaze u širi izbor za nagradu Fric

Zadnjeg dana književne manifestacije Sa(n)jam knjige u Puli javnosti će biti predočeni rezultati glasanja za uži izbor, a potom će se odabrati pobjednica ili pobjednik. Do sada su dobitnici nagrade Fric bili redom: za sezonu 2016./2017. Damir Karakaš za roman "Sjećanje šume", 2017./2018. Jurica Pavičić za roman "Crvena voda", 2018./2019. Darko Cvijetić za roman "Schindlerov lift", 2019./2020. Marko Gregur za roman "Vošicki", 2020./2021. Damir Uzunović za roman "Ja sam" i 2021./2022. Miljenko Jergović za zbirku priča "Trojica za Kartal".

24sata i tjednik Express predstavljaju knjige koje su ušle u širi izbor nagrade Fric! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Na listi 10 najboljih krumpira na svijetu našao se i jedan hrvatski
DOMAĆI PONOS

Na listi 10 najboljih krumpira na svijetu našao se i jedan hrvatski

Na listi top 10 vrsta krumpira u svijetu, naš je zauzeo 8. mjesto. Pogledajte o kojem je krumpiru riječ i koje su još zemlje na listi. Jeste li imali prilike uživati u ovom krumpiru?
Ovo su znakovi horoskopa koji imaju najviše smisla za humor
NAJBOLJE ĆE VAS NASMIJATI

Ovo su znakovi horoskopa koji imaju najviše smisla za humor

Kako biste saznali gdje ste rangirani i u kojoj se vrsti humora ističete, provjerite na listi - poredani su od najsmješnijeg do najmanje smiješnog horoskopskog znaka