Obavijesti

Lifestyle

Komentari 83

Kratki spojevi među parovima: Pričaju isto, ali svađe nastaju

Kratki spojevi među parovima: Pričaju isto, ali svađe nastaju
1

Vrlo često svađe će nastati ni iz čega, jer oboje krivo tumače i verbalno i neverbalno ponašanje onog drugog pa iako govore isto, ne razumiju se zbog različitih znakova

VIDEO

Razgovor muškaraca i žena je poput vožnje - cilj je isti, no do njega će doći različitim putem. I baš kao dok voze - žene će pitati za “smjer”, a muškarci će radije lutati nego priznati slabost. One su taktičarke, vješte na riječima, a muškarci praktičari koji vole brzu akciju. 

Umjesto: “To je preskupo” žene će često reći: “Tebi se to ne čini preskupo?”. One negodovanje pokazuju češće prkosnim pitanjima koje muškarci tumače kao nepovjerenje i osudu te se emocionalno zatvaraju. Zbog izravnog pristupa muškarci rijetko shvaćaju da su takva retorička pitanja uvertira u svađu. Kada svađe počnu, njemu je najvažnije dokazati da je u pravu. Ne misleći pri tom na njezine osjećaje, pa ulaze u začarani krug nerazumijevanja.

- Različiti komunikacijski stilovi muškaraca i žena korijene vuku iz ranog djetinjstva. Djevojčice su se kroz razgovor, dijeljenje tajni i iskustava povezivale s prijateljicama. Dječaci su bili više usmjereni na aktivnosti nego na razgovor. Dok su muškarcima važniji moć i status u grupi, žene visoko cijene uzajamnu bliskost - pojašnjava psihologinja Belamarić.

Žene uvjeravaju pitanjima, a on na to "poludi"

Žene postavljaju mnogo pitanja kako bi se sugovornik složio s njihovim  prijedlogom, što muškarci često tumače kao manipulaciju. On do cilja želi doći izravno, a ako ne uspije, napušta raspravu ljutit ili postaje nezainteresiran za spornu temu.

Čuva pokersko lice čak i usred svađe s dragom

Govor tijela žena ipak je mnogo intenzivniji. Izrazi lica se stalno mijenjaju, a ruke su neprestano u pokretu te nerijetko dodiruju sugovornika. Lice muškarca je uglavnom mirno i bezizražajno.

Muškarci "kradu" prostor čak i dok sjede

Dominantnu poziciju muškarac želi izboriti i neverbalnom komunikacijom, položajem tijela te načinom na koji sjedi. Kad se ležerno zavali u stolicu, on podsvjesno širi komunikacijski prostor, a žena pri razgovoru ruke i noge drži bliže tijelu.

Rado će dati savjet, ali ne i kompliment

Muškarci su vrlo škrti i na komplimentima. Žene će ih, stoga, prije dobiti od pripadnica istog spola. Već od rane mladosti žene su vještije u davanju komplimenata, a muškarci će radije izreći savjet.

Jel' ti mene uopće čuješ?

Dok razgovaraju, žene se gotovo neprestano gledaju u oči i okrenute su jedna prema drugoj. U muškim je društvima to bitno drukčije; oni nerijetko sjede pod kutom, pogledi im lutaju po prostoriji te tek katkad pogledaju sugovornika u oči. Sve to sjajno funkcionira dok muškarci razgovaraju s muškarcima, a žene sa ženama, no različiti komunikacijski stilovi nerijetko uzrokuju kratki spoj. 

Dok njemu opušten položaj tijela i gledanje uokolo pomažu da se koncentrira, ona ih tumači kao ignoriranje i nedostatak interesa. Ako mislite da je kamen spoticanja u komunikaciji to što su žene brbljavije od muškaraca, griješite. Istraživanja su pokazala da između muškaraca i žena ne postoje značajne razlike u količini izgovorenih riječi. Razlika između nje i njega je u tome što ona više vremena provodi razgovarajući s obitelji i bliskim prijateljima, dok on mnogo više priča s kolegama na poslu.

- Žene vole davati potporu i razgovarati o iskustvima, a muškarci o društvenim događajima, odnosno o sadržajima lišenima osobnog i emocionalnog. Oni bitno manje pokazuju svoja ranjiva emocionalna stanja - strah, tugu, bol, brigu, a ljutnju će komunicirati znatno lakše - pojašnjava psihologinja Jasna Belamarić. Ženama je razgovor alat kojim “popravljaju” vezu, dok muškarci nemaju potrebu razgovarati o vezi ako ne postoji konkretan problem koji treba riješiti.

Muškarci pišu agresivnije, ali pogađaju srž problema

U e-mailovima žene češće raspravljaju o ljubavnim vezama, postavljaju pitanja, ispričavaju se ili zahvaljuju. Muškarci e-mail rabe za dobivanje informacija. Osim toga, oni želi ostaviti dojam stručnjaka, a pritom su im e-mailovi agresivniji.

'Moglo bi bit da je lakše umrit nego reć: oprosti'

Žene se ispričavaju mnogo lakše, želeći učvrstiti i održati vezu. Muškarci strahuju da će, ispriča li joj se, biti u podređenoj poziciji. Ona takvo ponašanje tumači kao bezosjećajnu uvredu te se svađa nastavlja. 

Zbog pitanja on misli da je ona neodlučna

Umjesto muškarčevog jasnog “to je tako”, žene “omekšavaju” - “možda i nisam u pravu...” Radije koriste prijedloge umjesto izjava i uputa. Muškarci takav stil doživjeti kao “premekan” i misle da ženi nedostaje odlučnost.

Prekidanje usred priče njemu je ravno vrijeđanju

Žene prekidaju sugovornika kako bi pokazale zabrinutost, no muškarci često na to reagiraju promjenom teme. Njemu smetaju “slušam te” i “nastavi” jer ih tumače kao ometanje. Muškarac prekida sugovornicu ako misli da skreće s teme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju