Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Kreme za odrasle nisu za djecu - kemikalije im nadražuju kožu

PODRUČJE OKO PELENA Kreme za taj dio bebina tijela sadrže i sastojke koji pomažu pri zacjeljivanju rana e glicerol koji je gotovo nezaobilazan u mnogim kremama i svim prirodnim mastima

Foto: Dreamstime
0 komentara

Mala djeca imaju tanju i osjetljiviju kožu koja, osim toga, lakše upija, odnosno propušta različite tvari, za razliku od kože odraslih. Stoga se i izradi pripravaka za njegu i zaštitu dječje kože posvećuje posebna pozornost jer njihovu kožu previše kemikalija može nadražiti. Kreme za djecu moraju imati mnogo tvari koje ovlažuju kožu, a izbjegavaju se sastojci koji je mogu odmastiti, isušiti i nadražiti. Prema savjetima dermatologa, nikad se ne preporučuje kožu mazati kremama za odrasle, nego treba nabaviti kremu primjerenu osjetljivoj dječjoj koži.

POGLEDAJTE VIDEO (kako zimi zaštiti kožu):

Za osjetljivo područje u stalnom kontaktu s pelenama treba voditi osobitu higijenu. To područje kože izloženo je ostacima iz probavnog sustava i mokraće. Zbog utjecaja bakterija nastaje određena količina amonijaka, koji nadražuje kožu, pa je ona sklonija iritacijama i upalama. Kreme za njegu pelenskog područja sadrže i sastojke koji pomažu pri zacjeljivanju rana te glicerol koji je gotovo nezaobilazan u mnogim kremama i svim prirodnim mastima, a povećava vlažnost i glatkost kože. Sastavni je dio spojeva koji izgrađuju biološke membrane te masti i ulja, puno se upotrebljava u proizvodnji sapuna i krema, kao lubrikant i u mnoge druge svrhe, na primjer, u proizvodnji eksploziva.

MANJE ANKSIOZNOSTI Jutro počnite na potpuno novi način i bit ćete ispunjeni mirom

U kremama su i biljna ulja. Jedan od pripravaka koji omekšava kožu, čuva vlagu i povećava gipkost kože, a čest je u kremama, jest pantenol, tj. provitamin B5.

Koristan je ne samo za kožu, nego čuva i proizvod od isušivanja. U kremama se mogu pronaći i razne tvari, poput protuupalnih na primjer iz kamilice, te vitamini, najčešće vitamin E. Dječje kreme često imaju tekući parafin, tvar dobivenu preradom nafte. Parafin je poželjan sastojak u većini kozmetičkih proizvoda, naročito u pripravcima za djecu, jer umiruje kožu i čuva vlagu. Osim parafina, česti su i vazelin te druge slične tvari.

OPREZNO! Stiže nagla promjena vremena: Češći su moždani i srčani udari

U kreme se stavljaju i dragocjena ulja badema, suncokreta, ricinusa te ekstrakti nevena. U testiranim kremama nema konzervansa iz reda parabena pa možemo reći da se ove kreme i po tome razlikuju od onih za odrasle. Među kremama čije smo deklaracije proučavali našli su se i konzervansi, no strogo odabrani. Mnogi potrošači zaziru od konzervansa, naročito onih iz reda parabena, iako oni produljuju trajnost proizvoda i sprečavaju kvarenje. Parabeni su na zlu glasu zbog alergijskih reakcija koje navodno mogu izazvati. No njihova štetnost nije konačno dokazana, a u kozmetiku se uvijek dodaju pažljivo dozirani.

Njihova upotreba je dopuštena i nalaze se u vrlo malim količinama. Važno je znati i da su parabeni sveprisutni te ih svaki dan unosimo s raznim proizvodima. No nismo ih pronašli na deklaracijama ni jedne od odabranih krema i masti.

Posebna pozornost javnosti usmjerena je na proizvode namijenjene djeci, stoga oni često ne sadrže sastojke za koje neki vjeruju da su opasni, pa pretpostavljamo da zato nemaju ni parabena. Zbog pomno biranih sastojaka, dječje kreme koriste i odrasli osjetljive kože. U kremama za njegu pelenskog područja, među sastojcima krema nismo uočili prisutnost alkohola etanola, inače čestog sastojka krema za odrasle.

8 SAVJETA Dijete odbija jesti? Nemojte ga siliti, podmićivati i prisiljavati

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message