Lifestyle

Komentari 3

Kristina Mirošević: Izrađujem unikatne dubrovačke suvenire

Igraće karte za poker i belu koje obožavaju turisti umjesto klasičnih znakova nose likove iz dubrovačke povijesti. Mlada dizajnerica jako je ponosna što se njezina priča probila u moru suvenira...

Kao djeca smo ljeti znali prodavati turistima školjke koje smo izronili. Još tad mi je bila zanimljiva ideja da će netko na drugi kraj svijeta odnijeti komadić Dubrovnika, priča Kristina Mirošević, mlada produkt i grafička dizajnerica, koja stoji iza suvenira pod nazivom Croatian City Stories Dubrovnik.

- Velika sam zaljubljenica u povijest Dubrovnika, te sam na neki način htjela prenijeti tu priču gostima koji dolaze. Cijeli projekt je interdisciplinarna suradnja više struka, prvenstveno dizajna i povijesti - priča mlada kreativka.

- Još prije nekoliko godina počela sam razmišljati o ideji kako spojiti moju struku (dizajn) i priču grada Dubrovnika te ga na zanimljiv i edukativan način prezentirati turistima. A suvenir je samo medij koji tu priču prenosi dalje u svijet - dodaje.

Glavni akteri ove posebne zbirke suvenira su igraće karte. Da, one klasične obične karte za poker ili belot koje svatko ima u ladici i koje se vade na svim zabavama ili tijekom ljetnih popodnevnih odmora, kad je sunce previše opasno da bismo izlazili.

- S obzirom na to da su karte glavni proizvod serije, išla sam za tim da likovi i znakovi dubrovačke povijesti zamijene klasične likove i znakove karata za poker. Tako su poznati likovi i motivi dubrovačke povijesti zamijenili standardne likove i znakove: Knez je zamijenio Kralja, Dama u nosiljci Kraljicu, Plemić Dečka, dok su znakovi pik, tref, herc i karo prikazani kroz detalje dubrovačke arhitekture i nakita. Peružine kolarina (1. motiv) na mojim je kartama zamijenio znak karo, peružine kolarina (2. motiv) pik, privjesak srca koji je otac poklanjao kćeri zamijenio je znak srca, a arhitekture Dominikanskog samostana (rozeta) tref - objašnjava.

Uz svaki špil, dodaje Kristina, dolazi i knjižica u kojoj je opisana povijest Dubrovnika te svaki lik i motiv koji se nalazi u kartama.

Uz karte, svoj pečat je stavila i na torbe, označivače stranica i magnete, koji su tipični predmeti korišteni za suvenire, pa su ujedno lijep te originalan poklon i uspomena. Iznimno je ponosna na uspjeh i na činjenicu da je projekt potpuno hrvatski, od ideje do izrade i distribucije.

- Poslije lansiranja serije dobila sam jako dobar odgovor lokalne zajednice, prijatelji i poznanici su me ispitivali gdje mogu kupiti moje suvenire. Mislim da je i strancima jako zanimljivo jer kroz kratke crte mogu dobiti uvid u povijest grada Dubrovnika te se uglavnom iznenade kad vide da tu postoji i dublja priča od kamenih zidina - poručuje kroz smijeh Kristina.