Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Kriticizam, prezir i obrambeni stav veliki su neprijatelji braka

Kriticizam, prezir i obrambeni stav veliki su neprijatelji braka
1

Prevencija: Treba potražiti pomoć, a ne probleme rješavati razvodom, a čekanje da se stvari poprave same od sebe nije rješenje već se treba zajednički potruditi

VIDEO

Svaki treći brak u Hrvatskoj puca zbog neslaganja karaktera, a mnogi mladenci ne dožive ni prvu godišnjicu braka, što je najgora statistika od svih mediteranskih zemalja.  

Iako je ponekad nužan kao u slučaju nasilja koje ne treba tolerirati, stručnjaci ističu kako razvod nije rješenje. Kako bi ga spriječili, psiholog i bračni savjetnik dr. John Gottman upozorava da se riješite četiri jahača apokalipse: kriticizam, prezir, obrambeni stav i izbjegavanje sukoba. Da biste spasili odnos, potrebno je čim prije početi raditi na rješavanju problema jer u fazi kad su sva četiri neprijatelja braka prisutna, teško da ima pomoći. 

- Ključno je pomoć potražiti na vrijeme - slaže se i bračna savjetnica Ljerka Lacković iz Obiteljskog centra grada Zagreba te nastavlja:

- Svi mi u brak unosimo gotove obrasce ponašanja koje teško da ćemo promijeniti samo snagom volje. Ako je odgovor na pitanje volimo li partnera i želimo li ostati s njim ‘da’, potrebno je potražiti savjet stručnjaka. Iako uvijek ima nade, ako ostajete dulje na poslu ili bježite na kave s prijateljima kako biste što kasnije došli doma, stanje je izuzetno alarmantno.

Gottmanova četiri jahača apokalipse ubijaju brak

1. Kritiziranje partnera zbog karaktera pogubno je za vezu. To ne znači da ne smijete prigovoriti, ali prigovarajte zbog događaja, a ne partnera. Recite: “Zabrinuo sam se kad si kasnila, a nisi javila”, a ne: “Naravno da nisi javila da kasniš, ti misliš samo na sebe”.

2. Komunikacija s izraženim prezirom je zločesta i obezvređuje drugu osobu. Namjera je takve komunikacije psihičko zlostavljati partnera. Ako se podsmjehujete onom što govori ili kolutate očima dok vam nešto pokušava reći, odmah prestanite s tim.

3. Iako mislite da je potrebno obraniti se kad vas upozori na pogrešku, dr. John Gottman to ne savjetuje. 

- Obrambenim stavom se ne opravdavate, nego poručujete partneru da ne slušate što govori - kaže.

4. Sukobe je potrebno rješavati, a ne izbjegavati ih praveći se da ste zauzeti drugim stvarima. Izbjegavanje sukoba vodi nedostatku razumijevanja i komunikacije, što je jedan od najčešćih uzroka razvoda brakova. 

Ugasite TV i pričajte - prvi je zakon veze otporne na pucanje

Svake večeri, prije no što legnete u krevet, sjedite jedno nasuprot drugom bez ometanja (poput upaljenog TV-a) i odgovorite na najvažnije pitanje: “Kako se osjećaš uz mene?”.

Životni tempo je ubrzan i bračni partneri često nemaju vremena jedno za drugo. No stvorite prostor za zajedničko vrijeme. Veza se ne može razvijati ako vi i vaš partner ne radite na tome. 

- Ako ste već ušli u fazu da vam je teško međusobno razgovarati, to je izuzetno alarmantno - upozorava profesorica sociologije i pedagogije Ljerka Lacković. Zapamtite da svaki partner u bračnu zajednicu unosi obrazac ponašanja naučen u djetinjstvu i mladenačkoj dobi. No jedini obrazac ponašanja koji možete promijeniti je vaš. Nikad ne pokušavajte promijeniti drugu osobu. Ako imate problema, iskreno si odgovorite na pitanje: “Volim li supružnika dovoljno da promijenim svoje ponašanje?”. Bračni savjetnici objektivni su promatrači - ne sramite se potražiti pomoć ako želite spasiti brak.

Na prvu naznaku problema, nakon što počne zajednički život, potražite savjet. Nemojte očekivati da će se stvari same od sebe popraviti jer - neće.

Za dobar je brak nužno potruditi se. 

7 čarobnih sastojaka uspješnih brakova

  • Budite istinski upoznati s partnerovim životom. Duboko povezani supružnici znaju sve važne događaje u partnerovu životu i redovito razgovaraju. Tako se stvara veza koja im omogućuje da se lakše nose sa stresom.
  • Njegujte osjećaj divljenja i poštovanja partnera. Podsjećajte se na njegove ili njezine vrline jer time stvarate zaleđe kako biste prebrodili teške situacije. Biti svjestan da je partner osoba vrijedna poštovanja ključno je za uspješan brak.
  • Okrenite se partneru, a ne od njega. Povjeravanjem partneru stvara se temelj emocionalne povezanosti, ljubavi, strasti i kvalitetnoga seksualnog života. Povjeravanje partneru je tajna dugovječnih brakova jer na taj način partneru poručujete da ga cijenite.
  • Dopustite da supružnik utječe na vas. On ili ona vaši su sudionici u zajedničkom odlučivanju te poštujte njihovo mišljenje i osjećaje. Istraživanja pokazuju da su brakovi u kojima muškarac ima dominantnu ulogu pri odlučivanju skloniji raspadnuti se od onih u kojima je moć podijeljena.
  • Rješavajte probleme, a ne gurajte ih pod tepih jer se neće riješiti sami od sebe. Pazite kako se svađate - možete se požaliti, ali nemojte kriviti partnera. Budite tolerantni jer svi griješe. Zaboravite na konstrukcije tipa: “Kada bi barem bio drukčiji” i prihvatite partnerove mane.
  • Poštujte tuđe snove i nadanja. Ne morate željeti iste stvari, ali nikad ne ubijajte nečiji entuzijazam oko ideje. Kad imate san koji partner ne podupire ili ga smatra smiješnim, to se odražava na komunikaciju i povezanost. 
  • Stvorite zajednički unutarnji život. Cijenite svoju ulogu u životu onoga drugog i veselite se ciljevima koji vas povezuju. Dobar je brak onaj koji ima razumijevanja za oba partnera, koji pruža mogućnost ostvarenja snova svakog partnera ponaosob, ali i daje prostor za zajedničke ciljeve.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije