Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Kruška - kraljica svakog stola! Fini deserti i slatko-slana jela

Kruška - kraljica svakog stola! Fini deserti i slatko-slana jela
5

Jednostavna predjela s pršutom, pečeni krumpir, pizza i salata idealno se slažu s kruškom, a i pire u trenu postaje bolji. Možete ih pripremiti uz lake recepte

VIDEO

Za najbržu slanu varijantu krušaka narežite jednaku količinu krušaka i krumpira na ploške, posložite ih, prelijte vrhnjem i zapecite. 

Pireu od krumpira također možete dodati malo kuhanih krušaka, začiniti ga paprom i poslužiti kao prilog. Kruške se slažu s jelima od peradi, osobito puretinom i pilećim bijelim mesom. Uz juneće i svinjske odreske možete poslužiti umak od krušaka i meda začinjen balzamičkim octom i paprom. U juhama i kremastim umacima kruška se odlično slaže s celerom. Pasirane kruške možete dodati i smjesi za domaći kruh, koji će biti osobito ukusan ako ga začinite listićima svježeg ružmarina. 

Pijane kruške u lisnatom tijestu 

Sastojci: 4 kruške, 150 g smeđeg šećera, limun, 400 ml crnog vina, štapić cimeta, paket lisnatog tijesta, žumanjak 

Priprema: Kruške ogulite tako da ostanu peteljke, a donji dio poravnajte nožem tako da mogu stajati. Poprskajte sokom od limuna pomiješanim sa 100 ml vode (da ne potamne). U lonac ulijte crno vino i 100 ml vode, dodajte šećer i cimet, pustite da zakuha, dodajte kruške i kuhajte ih pet minuta. Ohladite, umotajte u lisnato tijesto premažite žumanjkom i pecite u pećnici 20-30 minuta na 200 stupnjeva, ovisno o veličini krušaka. 

Puding od krušaka 

Sastojci: 4 velike kruške, 200 ml soka od jabuka, 20 g maslaca, 50 g smeđeg šećera, malo cimeta, 8 žlica slatkog vrhnja, 3 žumanjka 

Priprema: Kruške ogulite, očistite i izrežite na osmine. Stavite u posudu sa sokom od jabuka i maslacem te kuhajte 5-10 minuta (ovisno o veličini krušaka) dok kruške ne omekšaju. Sve propasirajte, dodajte šećer, vrhnje i cimet, vratite u posudu, dodajte žumanjke i miješajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Poslužite u zdjelicama dobro ohlađeno. 

Muffini s kruškama 

Sastojci: 450 g brašna, 300 g krušaka, 2 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice cimeta, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 100 g šećera, 2 jaja, 400 ml mlijeka, vrećica vanilin šećera, 25 g mljevenih oraha, 150 g maslaca, 20 g šećera u prahu 

Priprema: Jaja umutite, kruške ogulite, očistite i narežite na kockice. U zdjelu s prosijanim brašnom dodajte prašak za pecivo, obični i vanilin šećer, mljevene orahe, kockice krušaka, cimet i muškatni oraščić te izmiješajte. U zdjelu s umućenim jajima ulijte rastopljeni maslac i dobro izmiješajte pjenjačom. Postupno ulijevajte mlijeko stalno miješajući. Smjesu prelijte u zdjelu s mješavinom brašna, šećera, krušaka i oraha te, miješajući, izradite tijesto. Kalup za muffine obložite čašicama od papira, napunite ih tijestom do 2/3 visine i pecite na 200°C oko 15 minuta. Poslužite posuto šećerom u prahu. 

Nabujak s kruškama 

Sastojci: 4 kruške, 150 g šećera, 500 ml vode, štapić cimeta, zvjezdasti anis, naranča, 2 jaja, 40 g maslaca, 100 g čokolade u prahu, 3 žlice kakaa, 40 g brašna, žličica praška za pecivo 

Priprema: Kruške operite i izdubite. U loncu zakuhajte vodu sa šećerom i začinima. Kad se šećer otopi, smanjite temperaturu i dodajte kruške. Kuhajte još pet minuta. Izvadite iz sirupa na cjedilo, a sirup i dalje kuhajte da se zgusne. Bjelanjke umutite u snijeg, a žumanjke izmiksajte s četiri žlice sirupa, brašnom, čokoladom, kakaom i praškom za pecivo. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Posude za pečenje premažite maslacem i pospite kakaom. U svaku zdjelicu stavite dvije žlice smjese pa uronite krušku. Pecite desetak minuta na 180 stupnjeva. Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i sirupom. 

Kruške prelivene paprenom čokoladom 

Sastojci: kg krušaka, 100 g šećera, 200 ml vrhnja za kuhanje, 100 g čokolade za kuhanje, žlica maslaca, naranča, malo papra 

Priprema: Zakuhajte litru vode, dodajte koru naranče i šećer. Kruške ogulite tako da ostane peteljka, stavite ih u ključali sirup te kuhajte 20 minuta na laganoj vatri. Kruške izvadite na tanjuriće i ohladite. U međuvremenu zagrijte vrhnje za kuhanje, dodajte čokoladu i miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Umiješajte žlicu maslaca. Dobiveni umak prelijte preko krušaka i lagano popaprite.

Predjelo s pršutom i sirom

Sastojci: 2 velike kruške, 2 žlice svježe iscijeđenog limunova soka, šalica rikole, 85 g gorgonzole ili drugoga plavog sira, 170 g pršuta narezanog na tanke kriške

Priprema: Operite i obrišite kruške, narežite svaku na osam kriški, očistite ih od tvrdih dijelova te nakapajte limunovim sokom kako ne bi potamnile. Rikolu operite i osušite. Na svaku krišku kruške složite list rikole i komadić sira te sve omotajte kriškama pršuta izrezanim na tanke trake. 

Salata s kruškama

Sastojci: 1/4 šalice maslinova ulja, 2 žlice limunova soka, žličica meda, 200 g rikole, 3 kruške, 80 g gorgonzole, sol, papar 

Priprema: U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje s limunovim sokom i medom. Posolite i popaprite prema ukusu. U većoj zdjeli pomiješajte rikolu s kruškama narezanim na tanke kriške. Dodajte preljev i dobro promiješajte. Ukrasite zdrobljenim sirom. Poslužite odmah. 

Svinjetina s kruškama

Sastojci: žlica maslinova ulja, žlica maslaca, velika kruška, kg svinjskoga karea, žličica senfa, 10 kriški pršuta 

Priprema: Ogulite i narežite krušku. Zagrijte pećnicu na 200°C. Na velikoj tavi zagrijte ulje i maslac te krušku pržite 2-3 minute sa svake strane dok lagano ne posmeđi. Odrežite dio mesa i masnoće s karea tako da otkrijete 2 cm kosti. Posložite krušku preko mesa da ga potpuno prekrijete. Na vrh položite pršut i omotajte oko kotleta. Zavežite uzicom, stavite u lim za pečenje i pecite 10 minuta. Smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 45 minuta dok svinjetina ne omekša, a pršut postane hrskav. 

Odlični deserti: Čokoladni tart s kruškama, crumble i fondue

Dio recepata preuzet je iz gastromagazina Skuhatćute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa