Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Ksenija Urličić: Vrt mi je velika strast, a ruže pelcam svima...

Ksenija Urličić: Vrt mi je velika strast, a ruže pelcam svima...
18

U vrtu ima preko tisuću ruža o kojima svakodnevno brine, barem dva do tri sata na dan... No, u njenom vrtu rastu i voćke, začinsko bilje, ali i loza o kojoj brine suprug

VIDEO

Umirovljeničke dane legendarna televizijska voditeljica i urednica Ksenija Urličić (79) krati u svom vrtu na zagrebačkom Goljaku. Posebno je ponosna na predivne ruže, svih boja i vrsta koje oduševljavaju ne samo goste već i prolaznike koje “pozdravljaju” preko ograde. Za njih je jedne godine dobila i nagradu Floraarta u izboru najljepše ruže Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00

- U vrtu ih imam preko tisuću. Moja mala tajna je da ih dva puta godišnje gnojim prirodnim gnojivom. Sušim ljuske jajeta koje meljem i njima obogaćujem zemlju - otkriva Ksenija. Roza ruže, koje su joj najdraže, kupila je slučajno na Dolcu, a pokazale su se odličnima.
- Svatko tko prolazi, zastane i pita može li uzeti pelcer. Toliko sam ih do sada već ispelcala da ih ima cijeli Goljak. I šire - smije se Ksenija koja cijeli život uzgaja cvijeće.

Sve je počelo na balkonu od sto kvadrata

Njena ljubav prema cvijeću i biljkama nije od jučer. Sa svojim hobijem krenula je još dok je sa suprugom i djecom živjela u stanu na Tuškancu uz koji je imala i veliku terasu od čak stotinu kvadrata.

Zagreb: Ksenija Urli?i? u svom vrtu

- Živjeli smo u stanu na Tuškancu, na drugom i ujedno zadnjem katu male zgrade. Imali smo veliku terasu, preko 100 kvadrata, a na njoj sam već tada uzgajala puno cvijeća. Mnoge sam biljke poslije selila u ovaj vrt, poput magnolije. Teško sam se odvojila od tog stana, ponajprije zbog činjenice da su mi obje kćeri blizu, ali danas mi nije žao što me suprug nagovorio na preseljenje - priča Ksenija Urličić. Na balkonu je imala ogromne žardinjere koje su bile toliko velike da su ih lijevali od betona na samoj terasi.

- Balkon nije zahtjevan kao vrt, jer nema voćaka. O njemu sam stizala voditi brigu dok sam radila, nikad mi to nije bilo posebno teško - kaže Ksenija. Još uvijek prati sva društvena događanja, s dozom kriticizma, kaže, jer je to ipak neka vrsta profesionalne deformacije.

Zagreb: Ksenija Urličić u svom vrtu

Ksenijin vrt, koji se u ljetno doba zalijeva automatski, prepun je šumskih jagoda, malina, kupina, ribizla, ogrozda, aronije... Od voćaka ima starinske sorte krušaka i jabuka, marelicu, trešnje, višnje, breskve vinogradarke, pa lješnjake, orahe...

- Smokvu smo donijeli s mora gdje imamo vikendicu, u Jadranovu. Ni dan danas se ne možemo načuditi jer su plodovi duplo veći nego oni dole - smije se Ksenija. Loza se nalazi u donjem dijelu vrta, uz ogradu, i o njoj brine suprug Ivo. To je njegova opsesija.

Svi savjeti za uzgoj savršene ruže: Kada ju i gdje posaditi, kako ju rezati, čime zaštititi...
Svi savjeti za uzgoj savršene ruže: Kada ju i gdje posaditi, kako ju rezati, čime zaštititi...

- On je zadužen i za roštilj i košnju trave, a ja sve ostalo - govori nam Ksenija. Dodaje kako zbog perfekcionizma, koji se očitovao i u njenom poslu, voljela bih da je uvijek sve savršeno, no shvaća da je to nekad uzaludna borba. No Ksenija se nikad ne predaje.

Kad jednom odloži žute vrtlarske rukavice, posvećuje se svojoj drugoj ljubavi - kuhanju. 

Zagreb: Ksenija Urličić u svom vrtu

- Oduvijek smo spremali mnogo ribe. Suprug Ivo je vrsni ribič koji zna uloviti i 20-30 kilograma liganja i ostale ribe, a ja ribu volim i zbog dalmatinskih korijena. Zato mi je važno da u vrtu imam ružmarina - kaže nekad popularna voditeljica. Uz njeno povrće i voće, smije se, zajedno mogu otvoriti i OPG. 

Ksenija ima veliku obitelj pa ih na obiteljskom okupljanju zna biti i više od trideset.

- Naporno je, ali i lijepo. Zajedništvo mi je usadila majka, koja je bila centar familije. Bila sam joj jako bliska, vrlo slična njoj i nikako nisam htjela da se sve to ugasi. Drago mi je da dođu. Ma mi smo vam poput plemenske zajednice. Često mi dođu unuci i praunuci i sa psima se igraju u vrtu - smije se Ksenija.

Zagreb: Ksenija Urličić u svom vrtu
Ideje za okomiti vrt na balkonu: Kadifica je otporna, dragoljub voli hlad, a uspjet će i ruže
Ideje za okomiti vrt na balkonu: Kadifica je otporna, dragoljub voli hlad, a uspjet će i ruže
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj
Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'
OPROSTILA MU JE

Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'

Britanac David (64) kaže da je postao 'opsjednut' drugom ženom nakon što ju je upoznao na tečaju. Ali njegova supruga Ruth (58) oprostila mu je nakon što je shvatila da 'nije njegova krivnja'