Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Kućna ljekarna ne može bez sirupa, analgetika, toplomjera...

U ormariću s lijekovima obvezni su prva pomoć, analgetici, medicinski ugljen koji pomaže kod blagih trovanja te krema koja ublažava alergijske rakcije na koži

Dreamstime
Foto: Dreamstime
6 komentara

Propisana terapija antibiotika mora se popiti do kraja, čak i ako se simptomi povuku, a uzimanje na “svoju ruku” je opasno, upozoravaju liječnici. Zato kućnu ljekarnu opremite samo lijekovima za kronične bolesti koje vam je propisao liječnik. 

Osim njih, opskrbite se i biljnim sirupima protiv kašlja, lijekovima za snižavanje temperature te tabletama protiv bolova. No i pritom se posavjetujte s liječnikom, osobito ako lijek namjeravate dati djetetu, ako ste trudni, dojite ili ste kronični bolesnik.

Na primjer, acetilsalicilnu kiselinu (andol, aspirin) ne smijete davati djeci mlađoj od 12 godina jer može uzrokovati opasan Reyev sindrom. I kod odraslih može biti opasan, na primjer nakon ozljeda, jer razrjeđuje krv i otežava zarastanje. No zato je obvezan antiseptik širokog spektra djelovanja te sve potrebno za saniranje rana i lakših ozljeda. Biljni čajevi, kreme, masti i tinkture također su dobrodošle, no ako uzimate terapiju, obvezno se posavjetujte s liječnikom. I najblaža sredstva mogu primijeniti djelovanje propisanog lijeka.

Kupaonica nije najbolje mjesto za kućnu ljekarnu

Ormarić s lijekovima, kremama, čajevima i sanitetskim materijalom prije svega mora biti izvan dosega djece. Smjestite ga na hladno mjesto koje je zaštićeno od vlage, svjetla i sunca.

I najbolji lijek se s vremenom pretvara u otrov

Ne stvarajte velike zalihe lijekova. Dvaput na godinu napravite inventuru - provjerite rokove valjanosti te jesu li lijekovi promijenili boju ili konzistenciju pa popunite zalihe. Sve čemu je istekao rok odnesite u ljekarnu te sigurno zbrinite.

Lijekovi koji moraju biti pri ruci

  • Analgetik: lijek protiv bolova
  • Toplomjer: imate li živin, pri ruci imajte i komadić bakrene žice (s mnoštvom žičica) kojom ćete pomesti živu ako se razbije. 
  • Antipiretik: posavjetujte se s liječnikom koji lijek za snižavanje temperature je najbolji za cijelu obitelj.
  • Sirup: za iskašljavanje ili protiv kašlja pomažu i pastile. 
  • Ugljen: medicinski ugljen pomaže očistiti organizam pa je prva pomoć kod probavnih problema, mamurluka...
  • Antihistaminski gel: gel, mast ili krema za prvu pomoć kod alergijskih kožnih reakcija. 
  • Rehidracija: prašak za vraćanje tekućine kod dijareje ili bolesti zbog kojih tijelo brzo gubi vodu. 
  • Prva pomoć: antiseptik, sterilna gaza, flasteri i zavoji različite veličine te škarice. 
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message