Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

'Kuću gljivu' sa slamnatim krovom prodaju za 34 milijuna kuna - pogledajte unutrašnjost

'Kuću gljivu' sa slamnatim krovom prodaju za 34 milijuna kuna - pogledajte unutrašnjost

Mogao sam vidjeti kuću u svojoj glavi i moj prvi instinkt je bio da je pokušam nacrtati. Vraćali smo se s odmora, a ja sam u avionu, na salveti, crtao kako će izgledati, prisjetio se Michael Seitz

VIDEO

Vau, ta kuća izgleda kao divovska gljiva, prokomentirao je prolaznik kad ju je vidio u Charlevoixu u SAD-u. Malo po malo su je ljudi počeli nazivati 'kuća gljiva' kao i slične kuće u tom kraju koje izgradio osebujan američki arhitektonski dizajner Earl Young.

Ovo je jedna od njih:

Bio je poznat po svojim otkačenim, bajkovitim kamenim kućicama koje su mnogi, osim 'kućama gljivama', nazivali i 'domovima hobita'.

POGLEDAJTE VIDEO Bistrica Cottage nekad je bila stari mlin, a danas je divna kuća:

Pokretanje videa...

Bistrica Cottage nekada je bila stari mlin 01:35

Ova kuća je poznata i kao 'The Thatch House' jer je prekrivena slamom. Young ju je izgradio 1918. godine i u njoj je s obitelji živio do kasnih 1940-ih godina. Tada nije izgledala nimalo kao danas. Puno godina kasnije, 2013., kupio ju je Michael Seitz i odmah ju je krenuo uređivati, preuređivati, nadograđivati...

Obnova i nadogradnja je trajala tri godine, a stajala gotovo 2,6 milijuna dolara (oko 20 milijuna kuna). Ručno obrađenu slamu za krov dopremio je čak iz Europe. Na krov ju je stavljao lokalni majstor. 

Prije renoviranja u kući gotovo da i nije bilo kamena, rekao je Seitz pa je angažirao lokalnog klesara da doda kamenje na unutarnje zidove.

- Nešto kamena sam morao kupiti, ali većinu sam našao zakopanu na imanju. Gotovo sve u kući napravljeno je ručno. Sva vrata su izrađena od punog bora pa premazana voskom da djeluju staro. Jednostavno volim stari, rustikalni, romantični izgled, s puno kamina i velikih drvenih komada - rekao je Seitz.

U konačnici je dobio luksuzno zdanje koje je počeo iznajmljivati za odmor, organizaciju vjenčanja...

Pogledajte u videu kako je uređena:

Seitz je otkrio kako je 'The Thatch House' u početku bila sasvim normalna kuća.

- Young je poznat po svojim 'kućama gljivama', ali ovu nije dizajnirao u tom stilu. Imala je potpuno drugačiji krov i bila je to stvarno normalna kuća iz 1920-ih - pojasnio je i dodao da je na običnoj salveti nacrtao kako bi kuća trebala izgledati.

- Mogao sam vidjeti kuću u svojoj glavi i moj prvi instinkt je bio da je pokušam nacrtati. Vraćali smo se s odmora, a ja sam u avionu, na salveti, crtao kako će izgledati - prisjetio se.

Starinski tramvaj vozi turiste kroz šumu u Velikoj Britaniji
Starinski tramvaj vozi turiste kroz šumu u Velikoj Britaniji

Njegova tadašnja supruga tu je ideju smatrala nerealnom i rekla mu je neka sve to zaboravi, ali on je bio uporan. Nakon crtkaranja po salveti napravio je i model kuće kako ju je zamislio, i tek tad se odlučio na kupovinu.

- Brzo sam kupio tu kuću za gotovinu, bez ikakvih provjera. Samo sam otišao do vlasnika i rekao: 'Kupujem' - ispričao je.
 
Seitz je potpuno preuredio krov - napravio ga je valovitim.

- Inspiraciju sam crpio iz slamnatih kuća u Južnoj Africi. Pomoglo je to što se kuća nalazila blizu mjesta gdje je Young sagradio svoju kolekciju 'kućica gljiva' pa sam imamo dodatnu inspiraciju -  rekao je Seitz.

304 Park Ave, Charlevoix, MI 49720 $4,500,000 | Built 1920 | 6,000 Sq. Ft. | 10 Beds | 7.5 Baths | 0.33 Acres ▪️ ▪️ ▪️...

Objavljuje Pricey PadsNedjelja, 31. srpnja 2022.

Danas se ova impresivna kuća našla na tržištu po cijeni od 4,5 milijuna dolara što bi bilo oko 34 milijuna kuna. 

U njoj se, između ostalog, nalazi šest soba, pet kupaonica, medijska soba, prostor na katu za sjedenje i uživanje u pogledu na zalazak Sunca iznad jezera Michigan... Tu je i podno grijanje provedeno kroz cijelu kuću kao i zgodno uređeno dvorište.

Just listed!! This Charlevoix Mushroom House, known as The Thatch House, rose from the original stone walls set by Earl...

Objavljuje Nate GranataČetvrtak, 28. srpnja 2022.

Seitz priznaje da mu se ne žuri s prodajom.

- Ovo je umjetnost, a ne želi svatko kupiti umjetnost. Vrlo skupa slika ili nešto vrijedno zna stajati na tržištu 10 godina prije nego što se pojavi pravi kupac. Ako se proda ove godine, sljedeće godine ili za 20 godina, nije me briga. Možda će je moja djeca naslijediti -rekao je, a prenosi Insider.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju