Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kuhajte s Jameijem: Falafel u tortilli i smotuljci sa sirom

Kuhajte s Jameijem: Falafel u tortilli i smotuljci sa sirom
2

Naučite pripremiti falafel u tortilli s prilogom od pečenog povrća i salsom te smotuljke s camembertom, salatom i umakom od brusnica za samo 15 minuta

VIDEO

Falafel u tortilli/pečeno povrće & salsa

Za 4 osobe/602 kalorije

Falafel:

  • limenka od 400 g miješanoga graha
  • limenka od 400 g slanutka
  • 1 limun
  • 1 žlica ljutog umaka od čilija harissa
  • 1 puna žličica pimenta
  • 1 puna žlica običnog brašna
  • 1 svežanj svježeg korijandra
  • maslinovo ulje

Dodaci:

  • 2 paprike različitih boja
  • 4 mlada luka
  • 8 malih integralnih tortilla
  • 1 žlica ljutog umaka od čilija
  • 250 g nemasnog svježeg kravljeg sira
  • po želji: ukiseljeni crveni kupus

Salsa:

  • 1 poštena šaka zrelih rajčica različitih boja
  • ½-1 svježi crveni čili
  • ½ režnja češnjaka
  • 1 limeta

Prirediti sastojke • Multipraktik (standardna oštrica) • Velika tava, srednje jak plamen • Gril-tava, jak plamen

Počnite kuhati

Ocijedite grah i slanutak, stavite ih u multipraktik. Dodajte im naribanu limunovu koricu, malo soli i papra, harissu, piment, brašno i stabljike korijandra (listiće sačuvajte). Sve glatko izmiksajte, po potrebi smjesu sastružite sa stijenki posude. Izvadite smjesu, pa je čistim, mokrim rukama na brzinu podijelite na 8 dijelova i oblikujte 8 popečaka debljine oko 1,5 cm.

U tavu ulijte 1 žlicu ulja, ispecite popečke, okrenite ih kad požute i postanu hrskave. Očistite paprike, natrgajte ih na komadiće veličine zalogaja i stavite u tavu s očišćenim i prepolovljenim mladim lukom i mrvicom soli i papra. Okrenite ih kad s jedne strane budu lijepo ispečene. Rajčice, čili i polovicu listova korijandra stavite u multipraktik. Dodajte i protisnuti neoljušteni češnjak i sok limete, sve izmiksajte, začinite po ukusu i ulijte u kakvu posudicu. 

Tortille na 45 sekundi ubacite u mikrovalnu pećnicu (800 W), a vi za to vrijeme svježi kravlji sir malo prošarajte harissom. Pečeno povrće prelijte sokom polovice limuna s kojeg ste naribali koricu, falafel odnesite na stol, sve pospite preostalim korijandrom • Neka si svatko sam napuni tortillu, po želji poslužite i ukiseljeni crveni kupus.

Kuharicu "Sve za 15 minuta" možete pronaći na Mondo.hr.

Smotuljci s camembertom/jesenska salata &umak od brusnica

Za 4 osobe/651 kalorija

Smotuljci s camembertom:

  • 200 g sira camembert
  • 100 očišćenih oraha
  • 1 svežanj svježeg vlasca
  • 1 limun
  • 4 velika lista tijesta za pite i savijače (iz paketa od 270 g)
  • 1 žličica maslinovog ulja

Umak od brusnica

  • 75 g sušenih brusnica
  • 1 prstohvat mljevenih klinčića
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • 125 ml porta

Salata

  • 1 nar
  • 2 žlice octa balsamico
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1 crveni radič
  • 1 cikorija
  • 1 jabuka
  • 100 g potočarke

Prirediti sastojke • Multipraktik (standardna oštrica) • Velika tava, srednje jak plamen • Mala tava, srednje jak plamen • Blender

Počnite kuhati

Camembert natrgajte i stavite u multipraktik, dodajte orahe i polovicu vlasca. Naribajte limunovu koricu, pa sve dobro izmiješajte. Na čistoj radnoj plohi svaki list tijesta preklopite na pola po širini. ¼ smjese u obliku kobasice stavite na dno jednog preklopljenog komada tijesta, palcem pritisnite sredinu da napravite mjesta kako bi se nadjev mogao širiti tijekom pečenja, pa tijesto lagano smotajte poput dugačke cigare. Na isti način napravite još 3 smotuljka. Svaki premažite maslinovim uljem i stavite u tavu, te okrenite kad budu zlatnožuto pečeni i hrskavi.

Sastojke za umak od brusnica stavite u malu tavu s mlazom vode, pričekajte da voda zakuha i ishlapi. Nar prerežite na pola, sok jedne polovice kroz prste istisnite na veliki pladanj. Dodajte ocat balsamico, ekstradjevičansko maslinovo ulje, mrvicu soli i papra i sitno nasjeckani preostali vlasac. Tanko narežite deblji dio radiča i cikorije, listove im razdvojite. Jabuku naribajte ili narežite na vrlo tanke štapiće, stavite je na pladanj, dodajte radič, cikoriju i potočarku.

Smjesu s brusnicama izmiksajte u blenderu (možda ćete morati dodati mlaz vode). Umak izlijte na manji pladanj ili u zdjelicu i poslužite sa smotuljcima sa sirom. Salatu promiješajte za stolom, drugu polovicu žlicom par puta lupnite po stražnjoj strani da sjemenke ispadnu na salatu.

Kuharicu "Sve za 15 minuta" možete pronaći na Mondo.hr.

Photography (C) 2013, Jamie Oliver Enterprises Limited, Photography: David Loftus

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'
ODLIČNA VJEŽBA

'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'

Ovo su dobrobiti koje je Sarah Regan osjetila iz prve ruke nakon što se redovito počela baviti jogom, radi se o vježbama za čitavo tijelo - od vrata do stopala