Svoje biljke možete njegovati i dohranjivati prirodnim sredstvima. Češnjak štiti biljke od nametnika, a kore banane i ljuske jajeta ih hrane
Kuhinjski otpad biljkama daje neophodnu hranu
Osim kupovnim sredstvima, svoje cvijeće i bilje možete njegovati i dohranjivati namirnicama koje ćete pronaći u domu, kao što su češnjak ili banane. Otopinu češnjaka pripremite tako da usitnjeni češnjak prelijete vodom i ostavite da stoji nekoliko sati, najdulje dan. Zatim procijedite i dva, tri puta u tjednu nerazrijeđenom otopinom poprskajte biljke koje su napali razni nametnici. Neugodan će miris brzo ishlapiti. Možete i očistiti češnjeve, prepoloviti ih i lagano utisnuti u zemlju. Tako ćete se riješiti gljivica koje se razmnožavaju u zemlji i štete biljkama, a ne podnose češnjak. Iskoristite i kore od banana. Sitno ih nasjeckajte i utisnite u zemlju. Tako će poslužiti kao gnojivo jer sadrže mnogo kalija i šećera. Ne bacajte talog od kave, nego njime zalijte cvijeće. Kalij iz kave ojačat će obrambeni sustav biljke, a šećer će aktivirati faunu. Ljuske od jajeta koje vam ostanu od pripreme jela ostavite da stoje u vodi nekoliko dana. Tako ćete stvoriti hranjivu otopinu za zalijevanje biljaka. Ujutro su biljke rashlađene i neće ih šokirati hladna voda. Zato je upravo tadanajbolje vrijeme za zalijevanje. Cvijeće i drugo bilje dobro će upiti vodu, a kad sunce upeče, bit će dovoljno opskrbljeno i vodom i hranjivim tvarima. Prskanje se nikako ne preporučuje danju, kad upeče sunce, jer hladna voda djeluje na biljke isto kao i na svaki organizam kad ga se zagrijanog zalije hladnom vodom - kao pravi šok. Zato ako baš morate tada zalijevati, pustite vjedro na suncu da se ugrije.