Obavijesti

Lifestyle

Kvalitetna stolarija i fasada ključne su ako želite imati kuću koja štedi što više energije

Kvalitetna stolarija i fasada ključne su ako želite imati kuću koja štedi što više energije

Kuća koja štedi energiju ima visokokvalitetnu stolariju s trostrukim ili eventualno dvostrukim staklima dobrih energetskih svojstava, poboljšanu izolaciju i dobro brtvljenje spojeva. Tako se minimizira gubitak topline

VIDEO

Pitanje energetske učinkovitosti kuća postaje sve važnije. Klasične kuće često troše velike količine energije, a kuće koje štede energiju ili niskoenergetske kuće postaju sve popularnije. Generalno, ključne točke u usporedbi između kuće koja troši i kuće koja štedi energiju odnose se na više faktora nego što se obično misli, ali najjednostavniji i najvidljiviji su stolarija i fasada, pametni sustavi upravljanja i mudar odabir energetski učinkovitih kućanskih uređaja i dijelova termotehničkog sustava u zgradi (sustava za grijanje i hlađenje zgrade). Toplinskom ovojnicom nazivamo zidove, stropove, podove i općenito sve elemente koji dijele grijani prostor od onoga koji se u zgradama ne grije. Na svakoj takvoj granici toplog i hladnog prostora postavljaju se toplinske izolacije.

Man,Working,On,A,House,Facade.

Ne gubi se toplina 

Vanjska stolarija i fasada jedan su od ključnih elemenata u energetskoj učinkovitosti doma. Klasična kuća može imati zastarjelu stolariju i slabu izolaciju, što rezultira gubitkom topline tijekom zime i prodorom topline tijekom ljeta. Nasuprot tome, kuća koja štedi energiju ima visokokvalitetnu stolariju s trostrukim ili eventualno dvostrukim staklima dobrih energetskih svojstava, poboljšanu izolaciju i dobro brtvljenje spojeva. Tako se minimizira gubitak topline i propuštanje hladnog zraka u unutrašnjost, što dovodi do smanjenja potrebe za grijanjem i hlađenjem.

Sustavi upravljanja 


Pametni sustavi upravljanja u domovima također igraju ključnu ulogu u kućama koje štede energiju. Ovi sustavi omogućuju inteligentno upravljanje energijom u domu, optimizirajući potrošnju i smanjujući nepotrebne troškove. Primjerice, pametni termostati omogućuju precizno podešavanje temperature prema potrebama kućanstva, a senzori prisutnosti mogu detektirati neaktivne prostorije i prilagoditi grijanje ili hlađenje. Solarni paneli i sustavi za pohranu energije omogućuju korištenje obnovljive energije i smanjenje ovisnosti o neobnovljivim izvorima – samo ako su stručno projektirani, odabrani i implementirani u skladu s potrebama kućanstava. Ovdje se nabava predimenzionirane opreme može usporediti s kupnjom luksuznog automobila za "offroad" vožnju. Proračuni potreba i opreme ne postoje bez razloga, dugoročno mogu uštedjeti veće iznose novca.

House

Veća početna investicija 


Kad se usporedi razlika u potrošnji energije i novca, kuća koja štedi energiju ili niskoenergetska kuća ima značajne prednosti. Klasične kuće koje troše energiju imaju visoke račune za grijanje, hlađenje i električnu energiju. Riječ je o dugoročnim troškovima koji se neizvjesnošću energenata na tržištu samo povećavaju. S druge strane, kuća koja štedi energiju smanjuje ove troškove putem energetski učinkovitih sustava, poput toplinske izolacije, pametnih termostata, LED rasvjete i pametnih sustava upravljanja energijom. Naravno, niskoenergetska kuća zahtijeva veću početnu investiciju pri gradnji, ali taj početni ulog brzo se vraća i u konačnici kuća koja štedi energiju donosi dugoročne financijske uštede, bez iznimke i dvojbe.

Kvalitetni uređaji 


Kućanski uređaji također imaju ulogu u energetskoj učinkovitosti doma. Kuća koja štedi energiju koristi energetski učinkovite uređaje označene s "A+++" (što je više plusova, to bolje) ili malo slabijim "B" za uređaje poput hladnjaka, pećnice, perilice i sušilice rublja. Uređaji s takvom oznakom energetske učinkovitosti troše manje energije tijekom rada, što rezultira smanjenom potrošnjom energije i nižim računima za električnu energiju, uz isti učinak.

Energy,Efficient,House,Calculator.,Insulation,Rate,Audit

Osim toga, niskoenergetska kuća može imati sustave za korištenje kišnice za tehničku vodu (vodokotlić, perilicu rublja), učinkovitu rasvjetu i korištenje geotermalne ili solarne energije, što dodatno pridonosi održivosti. Niskoenergetske kuće imaju dugoročne prednosti zbog smanjenja troškova, veće udobnosti i manjeg negativnog utjecaja na okoliš. Očekivano, sve više ljudi prepoznaje važnost energetske učinkovitosti i okreće se kućama koje štede energiju kao održivijem i ekonomičnijem izboru za svoj dom.

 

 

Maja-Marija Nahod izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima, građevinska regulativa. 

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...