Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
36 komentara

Kvalitetu braka otkrivaju četiri tipa odgovora na dobru vijest

Samo jedan od njih pokazuje usredotočenost na partnera i to je najzdraviji način za prihvaćanje dobrih vijesti prilikom kojeg jedan partner pokazuje iskreni interes za drugoga

Foto: Dreamstime
36 komentara

U odnosu među partnerima bitna je usredotočena svjesnost. Biti svjestan svojeg partnera i posvećivati mu pažnju koja mu je potrebna je jedan od ključeva uspjeha svake veze. Svakodnevnom vježbom, usredotočenost će s vremenom utjecati na komunikaciju i partneri će biti povezaniji, sretniji i bolje se slagati, piše portal Mind Body Green

Usmjerena pozornost je jedan od najvažnijih elemenata romantičnog partnerstva, a sposobnost za istinskom prisutnošću najveći je dar koji možete dati svom partneru.

Foto: Dreamstime

Dobar primjer usredotočene svjesnosti je dala pozitivna psihologinja Shelly Gable, koja je proučava kako ljudi odgovaraju na dobru vijest. U proučavanju komunikacije među parovima, zaključila je da postoji četiri tipa odgovora. Za primjer je dala izmišljeni par Leanu i Joea i scenarij u kojem je Leah došla kući s dobrom viješću da je dobila promaknuće na poslu.

Četiri tipa odgovora koji otkrivaju kvalitetu veze:

Pasivno konstruktivni

Joe odgovora: "Bravo!" bez da je maknuo pogled s televizije, ignorirajući Leanu i nastavljajući gledati program na televiziji.

Nivo odgovora: Ovo je najdestruktivniji odgovor u kojem Joe Leahi nije pružio ni trenutak pažnje. Ovdje je naglašeno marginalno priznanje uspjeha.

Fotolia BOJITE SE BAKTERIJA, VISINE...? Strah otkriva karakter: Lideri se boje pauka, a zmije brižni...

Pasivno destruktivni

Joe odgovara: "Bravo!" i dijeli vijest o svojem vlastitom promaknuću na poslu. 

Nivo odgovora: Ovo je trunčicu bolji odgovor od pasivno konstruktivni jer u njemu Leah dobiva potvrdu svojeg uspjeha, ali odmah potom ju zasjenjuje vijest o njegovom promaknuću. 

Foto: Dreamstime

Aktivno destruktivni

Joe odgovara: "Bravo!" i počinje nabrajati sve promjene koje će se dogoditi u njezinom životu. Potom ju pita kako će stići obaviti sve poslovne zadatke koje će sad dobiti.

Nivo odgovora: Ovo je druga po redu najbolja reakcija koja pokazuje usredotočenost na partnera te usmjerenu pozornost. iako je Leah primila konstruktivnu i pomalo kritičnu reakciju, koja je ponekad na mjestu, fokusiranje na negativno za vrijeme dobivanja dobrih vijesti može dovesti od sumnje u samog sebe.

Aktivno konstruktivni

Joe odgovara: "Bravo!" usmjeravajući svu pozornost na Leanu i pokazuje interes za njezinu vijest. traži cijelu priču i zainteresirano sluša sve detalje o njezinom promaknuću.

Nivo odgovora: Ovo je najzdraviji, najusredotočeniji način za prihvaćanje dobrih vijesti prilikom kojeg partner pokazuje iskreni interes. Ovaj odgovor pokazuje koliko pažnje jedan partner usmjerava na drugog, a to vodi prema sve čvršćoj i zdravijoj vezi između partnera. 

VIDI OVO! Zvijezde čije su gole slike procurile u javnost. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message