Lifestyle

Komentari 0

Lak za nokte može vam duže trajati uz ove savjete stručnjaka

Lak za nokte može vam duže trajati uz ove savjete stručnjaka

Nokte treba pravilno pripremiti za lakiranje što uključuje njihovo čišćenje, ali i nanošenje baznog i završnog sloja. Osim toga, dobro je nositi rukavice prilikom kućanskih poslova

Stručnjaci za manikuru kažu da nokti uz nekoliko tajnih trikova uvijek mogu izgledati besprijekorno, kao da ste tek izašli iz salona, čak i kad se ne sjećate kada ste ga zadnji puta posjetili. Neke stvari ovise o proizvodima koje upotrebljavate - na primjer, o kvalitetnom ulju za njegu kutikule nokta, koje može ojačati nokat i učiniti ga manje sklonim listanju - no to nije dovoljno. 

POGLEDAJTE VIDEO: Pokrenula salon za uljepšavanje noktiju u kamp-kućici u Petrinji

Evo što trebate znati kako biste postigli to da vam nokti uvijek izgledaju njegovano: 

Zašto lak za nokte često ne traje dugo?

Nekoliko je razloga za to, no to može ovisi o kvaliteti laka za nokte koji koristite. 

- S običnim lakom može se dogoditi da ste ga nanijeli pregusto, pa počne pucati čim se potpuno osuši - objašnjava Syreeta Aaron iz LeChat Nails-a.  S druge strane, gel manikura mogla bi se trusiti ako udarite u nešto s noktom. Nokat će ostati na mjestu ako je stručno postavljen, no može se oštetiti - dodaje.  

Ono što mnogi ljudi možda ne shvaćaju je to da je priprema nokta presudna ako želite da vam lak potraje. Ako nokat nije pravilno očišćen prije nanošenja laka, može biti ostataka ulja koji sprječavaju pravilno prianjanje laka, upozorava Brittany Boyce, osnivačica Nails-a iz LA-a. A ako nokte uređujete kod kuće, nikad ne biste trebali preskočiti sve korake koje treba obaviti prije i nakon lakiranja. uključujući nanošenje osnovnog i završnog sloja.

- Osim lakova za nokte u jednom koraku, kod kojih se izričito navodi da nisu potrebni osnovni  ili završni slojevi, morate koristiti bazni lak koji pomaže da on bolje prianja  uz vaš nokat - objašnjava Boyce. Također, treba vam završni sloj, da zaštitite lak.  

Režite i turpijajte nokte pravilno i - na kratko

Važno je rezati nokte i turpijati ih tako da rubovi nisu neravni te da nema dijelova nokta koji mogu zapinjati o odjeću. Ako su nokti kraći, to može pomoći čak i da lak dulje potraje, kaže Jessica Tong, ambasadorica brenda za lakove za nokte  Smith & Cult. Naime, što su vam nokti duži, to su osjetljiviji na lomljenje tijekom svakodnevnih aktivnosti, posebno ako su vam ruke često u vodi jer perete puno suđa ili rublja.  

Očistite nokte i uklonite ulje

Kod uređivanja noktiju važno je dobro očistiti kožicu oko noktiju i ukloniti višak. To će pomoći da na noktima ne bude ostataka ulja, što bi moglo omesti prianjanje laka uz nokat, kaže Darlene Sritapan, menadžerica za obrazovanje u tvrtki OPI Sjeverne Amerike.

- Najbolji način pripreme je lagano odgurnuti kožicu, a zatim nokte očistiti visokokvalitetnim izopropilnim alkoholom - kaže ona. 

Prije nanošenja laka dobro osušite nokte

Nakon svih priprema, operite ruke vodom i sapunom, pa ih temeljito osušite prije nego što počnete nanositi lak. Naši se nokti šire u vodi, objašnjava Boyce. Lak za nokte neće se dobro osušiti na mokrim noktima, pa kad se oni osuše, može početi pucati. 

Nanesite nekoliko tankih slojeva laka

Kako bi spriječili da se lak brzo potroši, Aaron preporučuje nanošenje nekoliko slojeva laka. U idealnom slučaju tri sloja, pazeći da nisu pregusti. Ako koristite gel lak, pazite da svaki sloj nanesete vrlo tanko i da se nokti prije svakog novog sloja dobro  osuše.

Koristite komplet proizvoda

Mnogi lakovi dolaze u kompletu od tri proizvoda: Osnovni, lak i završni sloj. Ako je tako, važno je koristiti sva tri za postizanje željenih rezultata, napominje Sritapan.

Uključite hidratantnu naknadnu njegu

Kako bi vaš lak za nokte duže trajao, Sritapan savjetuje da vodite računa o nanošenju ulja za kutikule i kreme za ruke.

- Kad su koža i nokti suhi, to lako dovodi do listanja noktiju - kaže. 

Nosite rukavice tijekom obavljanja kućanskih poslova

Sritapan potiče svoje klijente da nose rukavice prilikom obavljanja kućanskih poslova, poput pranja posuđa ili vrtlarenja.

- Nemate pojma koliko ovo može utjecati na trajnost vaše manikure - kaže. 

Wellness And Relax Concept. Woman Resting In Bath

Izbjegavajte namakanje noktiju u vrućoj vodi

Vruća kupka može biti primamljiva, posebno tijekom hladnih zimskih mjeseci, ali pripazite da nokti ne ostanu predugo ispod vruće vode. Kad su vaši nokti potopljeni u jako vruću vodu dulje vrijeme, to može dovesti do toga da se vlaga zavuče  ispod laka, zbog čega će se on početi ljuštiti, objašnjava Tong, prenosi Reader's Digest.

 

Najčitaniji članci