Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Lako se prenosi: Konjunktivitis se širi preko ručnika i jastuka

Lako se prenosi: Konjunktivitis se širi preko ručnika i jastuka

PREVENCIJA Ne dirajte zaraženo oko jer će se infekcija proširiti na zdravo, redovito perite odjeću, posteljinu i zajedničke površine poput kvaka, a jastučnice često mijenjajte

VIDEO

Konjunktivitis je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama. Može varirati od blage upale sa suzenjem oka do jake upale koja uzrokuje ozljedu i odumiranje tkiva.

Najčešći uzrok su virusne ili bakterijske infekcije, mogu biti i infekcije klamidijom ili gljivicama, pa i parazitima, iako rijetko. Uzročnici su i alergije na pelud, prašinu, kozmetiku za oči ili životinjsku dlaku, a konjunktivitis može biti povezan s nekom drugom bolesti. Javlja se tijekom obične prehlade ili nekih vrsta osipa, kaže oftalmologinja dr. Irena Filipović-Grčić, vlasnica Specijalističke oftalmološke ordinacije dr. Irena Filipović-Grčić u Zagrebu.

- Glavni simptomi konjunktivitisa su crvenilo konjunktive, smetnje suzenja, osjećaj pečenja ili svrbež oka i kapaka, a kapci su često slijepljeni pri buđenju. U većini slučajeva problem se javlja na jednom oku i uz odgovarajuću higijenu neće se proširiti na drugo. Kod alergijskoga konjunktivitisa obično postoji obostrano crvenilo očiju, koje prati suzenje oka i svrbež, a kod nekih virusnih konjunktivitisa oboljeli može imati osjećaj stranog tijela u oku i osjetljivost na svjetlo. Kod bakterijskoga konjunktivitisa upala je povezana s pretjeranim stvaranjem sluzi, te se stvara žutozeleni iscjedak iz oka. Sekret uzrokuje pogoršanje vida i tijekom noći sljepljuje trepavice, pa se oči nakon buđenja teže otvaraju - pojašnjava sugovornica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz kontakt sa zaraženom osobom, ili stvarima koje koristi (ručnik, jastučnica ili odjeća), povećan rizik od konjunktivitisa imaju ljudi koji dugo nose kontaktne leće, kao i oni koji vrijeme provode pred računalom. Poteškoće se mogu javiti i zbog suhog oka, kad oko ne luči dovoljno suza, pa površina oka nije dovoljno vlažna. Stanje mogu pogoršati i smog, dim cigareta ili suhi zrak.

- I novorođenčad može biti zaražena bakterijama (klamidijama) u porođajnom kanalu. Bolest se naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis ili ophthalmianeonatorum i mora se odmah početi liječiti kako bi se sačuvao vid - upozorava dr. Irena Filipović-Grčić i dodaje da liječenje ovog stanja ovisi o uzročniku.

- Najbolje je da terapiju uvede i nadzire oftalmolog, osobito kad se koriste lokalni pripravci kortikosteroida - ističe te dodaje da u blagim slučajevima mogu pomoći lokalni pripravci koji se mogu se nabaviti bez recepta, a u slučaju bakterijskoga konjunktivitisa pomažu antibiotici u obliku kapi, koje treba primjenjivati nekoliko puta na dan, po preporuci oftalmologa. Alergijski konjunktivitis liječi se liječenjem alergije, odnosno može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen. U blagim slučajevima također mogu pomoći lokalni pripravci koji se nalaze u slobodnoj prodaji.

15 načina kako jabučni ocat rješava probleme sa zdravljem
15 načina kako jabučni ocat rješava probleme sa zdravljem

Šminka se ne posuđuje

Ako je infekcija izazvana bakterijom ili virusom, bacite korištenu šminku i kupite novu. Redovito mijenjajte kozmetičke preparate za oči. Nosite li leće, koristite kvalitetnu otopinu, a prije svakoga korištenja ruke perite sapunom.

Koliko traje i koja su glavna pravila liječenja:

>>> U slučaju gnojnoga konjunktivitisa potrebno je posjetiti liječnika. Očne kapi za liječenje ovog tipa upale nisu u slobodnoj prodaji. Isto vrijedi i za alergijske upale. Uz liječenje, upala obično prolazi za nekoliko dana.

>>> 
Kod djece s neonatalnim konjunktivitisom potrebno je sustavno liječenje makrolidima, kao što je azitromicin. Također, treba liječiti majku i njezina seksualnog partnera.

>>> Ako se radi o blagoj virusnoj upali, liječiti se možemo sami koristeći mast za oči. Ponekad upala prođe sama od sebe.

>>> Kod odraslih se inkluzijski konjunktivitis uzrokovan klamidijom liječi jednokratnim davanjem azitromicina. Potrebno je liječiti i seksualnog partnera. Prognoza nakon liječenja je obično dobra. Oči se moraju držati čiste od izlučevina i ne smiju se prekrivati zavojem.

TOP 5 najboljih savjeta za prevenciju i liječenje konjuktivitisa

1. Najvažnija je pravilna higijena

Virusni konjunktivitis obično ne zahtijeva nikakvo posebno liječenje osim redovne higijene i njege očiju te prolazi za nekoliko dana. Obavezno je često pranje ruku.

2. Koristite posebnu posteljinu

Tijekom zaraze koristite poseban ručnik, jastučnicu i maramicu te nemojte ih dijeliti s ostalim članovima obitelji. Operite ih poslije svake uporabe.

3. Kod slijepljenog oka pomoći će vam oblozi

Hladni oblozi ublažit će otečenost i osjećaj svrbeža – tri puta po pet minuta na dan bit će sasvim dovoljno.

4. Kamilica će ublažiti nadraženo oko

Oko se može umiriti oblozima od kamilice, koji se pripremaju tako da vrećicu čaja na nekoliko minuta potopite u toplu vodu, a potom je iscijedite i držite na oku 10 minuta.

5. Redovito čišćenje je pola zdravlja

Češće čistite zajedničke površine kao što su radne plohe, kvake, slavine, telefoni i daljinski upravljači. Ne posuđujte stvari kao što su kozmetika, šminka ili maramice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana