Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

Lakše se diše uz islandski lišaj i domaći sirup od lovorova lista

Listovi lovora imaju široku primjenu - kod bronhitisa, osim čaja i sirupa, preporučuje se stavljanje obloga od lovora. Oblozi se umaču u vodu u kojoj se kuhao lovor

4 komentara

Lovor (Laurus nobilis) cijenjena je biljka još od antičkih vremena - vijenac od lovora bio je znak najveće časti i slave. Danas se listovi ove biljke koriste u kulinarstvu, ali i u narodnoj medicini. Lovor se bere u svako doba godine, a listovi se suše u hladu kako bi zadržali boju i miris. Čuvaju se najdulje godinu dana, kako ne bi izgubili svoja ljekovita svojstva. U mediteranskim krajevima lovor raste samoniklo, a uzgaja se kao ukrasni grm ili stabalce.

Najbolje uspijeva u bogatoj, dobro dreniranoj zemlji. No može uspijevati i u kontinentalnim predjelima ako ga posadimo na zaklonjeno mjesto okrenuto prema jugu i zaštitimo laganim pokrovom od jelovih grana u zimskim mjesecima dok je biljka još mlada. Listovi su vrlo ljekoviti - kod bronhitisa, osim čaja i sirupa, preporučuje se stavljanje obloga od lovora. Oblozi se umaču u vodu u kojoj se kuhao lovor.

Takvi oblozi pomažu pri jakom kašlju, bronhitisu i infekcijama dišnog sustava. Zbog antivirusnog djelovanja eterično ulje lovora idealno je za hladno vrijeme. Želite li smanjiti rizik od gripe i viroza, jednu kap lovora nanesite na limfne čvorove (vrat ili ispod pazuha). Ovakav tretman ponovite samo nekoliko dana. Naime, često korištenje lovora na koži može izazvati preosjetljivost.

Popularno prirodno sredstvo za liječenje kašlja je i islandski lišaj (Cetraria islandica). U ljekovite se svrhe koristi od 17. stoljeća - najprije se koristio na Islandu, no primjena mu se vrlo brzo proširila i na druge zemlje. Blijede je kestenjaste boje, iako ima i sivobijelih primjeraka, a naraste do oko 10 centimetara visine. Za razliku od drugih lišajeva raste na tlu. Najrasprostranjeniji je na sjeveru Europe, a u našim krajevima ga ima po planinama.

Na našim područjima ovaj se lišaj javlja često u velikom mnoštvu na planinskom području u svijetlim i smrekovim šumama te na visinskim pašnjacima među kamenjem, na otvorenim, vjetrovitim područjima. Bere se čitav lišaj isključivo po suhom vremenu tijekom čitave godine, tj. dok je moguće sabiranje s obzirom na vremenske prilike. Lišaj se očisti od raznih primjesa, kao npr. zemlje, iglica, četinara i mahovine te suši u hladu. Islandski lišaj je ljekovita biljka koja ublažuje nadražaje i rastvara sluz. Zato je treba mnogo više primjenjivati kod svih vrsta prehlade.

Vrlo dobri uspjesi mogu se postići kod bronhalnog katara, kašlja, hripavca, prehlade s prekomjernom sluzi, kod svih oboljenja pluća, kao i kod slabih pluća te sklonosti prehladama pri promjenama vremena. Ekstrakt islandskog lišaja je sastavni dio i nekih pripravaka za liječenje želučanih tegoba, a prah dobiven od te biljke koristi se protiv kožnih bolesti.

Sirup od lovora


Potrebno vam je 6 svježih ili 8 suhih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 žlica smeđeg šećera ili meda i sok 1 limuna. Zakuhajte vodu, a kad zavrije, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu prelijte u drugu posudu. Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscijedite limun. Sve dobro izmiješajte dok se šećer (ili med) posve ne otopi. Uzimajte 1-3 žličice sirupa dnevno (može se uzimati hladan ili topao). Lovorov sirup čuvajte u hladnjaku, u staklenoj bočici. Tako može stajati nekoliko dana, a potom po potrebi napravite novi i pijte dok kašalj ne prestane.

Čaj od lovora
Prelijte 3 lista lovora s 2, 5 dl vode, kuhajte 5 minuta, a zatim ostavite da poklopljeno odstoji još 10 minuta. Zasladite medom i limunom te pijte u gutljajima.

Sirup za iskašljavanje
Sirup od islandskog lišaja, koji je efikasan protiv kašlja i bronhitisa te olakšava iskašljavanje, pravi se na ovaj način: 30 grama suhog lišaja namače se u hladnoj vodi (4 dcl) u trajanju od 4 do 6 sati. Vodu procijediti u posudu i ostaviti da stoji. Na ostatak lišaja ponovno nasuti 3 dcl vode i ostaviti da stoji 4-6 sati. Zatim procijediti, spojiti s prethodnom tekućinom, dodati 250 grama meda i kuhati do gustine sirupa. Uzimati tri puta po jednu žlicu.

Islandska ‘hladetina’
Takozvana “hladetina” od islandskog lišaja - izvanredno sredstvo za osvježenje i okrepu bolesnika - priprema se namakanjem lišaja preko noći u hladnoj vodi, nakon čega se kratko popari i zatim procijedi. Taj napitak gasi žeđ, a pije se topao ili rashlađen. Za poboljšanje okusa može se dodati nešto sitno naribane čokolade.

Brzi čaj od islandskog lišaja


Prokuhajte vodu i u čajnik dodajte 1 žlicu suhog islandskog lišaja, prelijte s 2,5 dcl vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Zasladite po želji. Popijte jednu do dvije šalice na dan. Unatoč nekim preporukama, lišaj se nikada ne smije kuhati s dodatkom sode bikarbone jer tad oslobađa gorku cetrarnu kiselinu. Upravo je ta kiselina jedan od najljekovitijih sastojaka.

Tinktura
Prelijte 20 g islandskog lišaja s 100 ml alkohola jačine 70% i ostavite da stoji 10 dana. Uzima se 15-20 kapi na dan.

Skandinavski narodni čaj
Potrebno vam je 20 g suhog islandskog lišaja i pola žličice anisa. Suhi islandski lišaj potopite u hladnu vodu i pustite da odstoji 5-6 sati. Nakon toga odlijte vodu, a omekšanu biljku izgnječite, a zatim je ponovno prelijte vodom i pustite da jednom zakuha. Dodajte pola žličice anisa, ostavite 20 minuta, procijedite i zasladite medom.

Mješavina rotiv bronhitisa
Pomiješati 20 g trputca, 15 g islandskog lišaja, 10 g majčine dušice, 20 g origana i 10 g divizme. Prilikom pripreme žličicu mješavine preliti šalicom vruće vode i ostaviti da odstoji 15 minuta. Nakon toga ponovno zakuhati, maknuti s vatre i ostaviti da odstoji još 15 minuta. Procijediti i piti 2-3 šalice na dan.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message