Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Lampice se stavljaju prve, a najveće kuglice idu bliže drvcu

Ispravnost lampica treba provjeriti prije stavljanja na bor, a nakon njihova postavljanja slažu se najprije velike i svjetlije kuglice, pa manje i to na rubove božićnog drvca

Pixsell
Foto: Pixsell
2 komentara

Neke vrste drveća lakše je kititi od drugih. Iako se kaže da se kiti bor, on je crnogorično drvo koje brzo gubi iglice, pa je za Božić najbolje kititi jelu ili smreku. Drvce treba biti svježe, puno vlage te grana koje se lako savijaju kako bi mogle podržati božićni ukras. Ako kupujete prirodno drvce prije nego ga stavite na stalak, stavite ispod njega podstavite prostirku kako iglica ne bi bilo posvuda.

Lampice idu prve

Na božićno drvce prvo se stavljaju lampice, ali najprije provjerite njihovu ispravnost. Postoji opasnost od frcanja iskri ako se žaruljice mijenjaju dok su na drvcu. Zato ih je najbolje ranije provjeriti. Preporuča se ne stavljati ih direktno na grane. Lampice stavljajte tako da budu bliže deblu, pa ih motajte krivudajući prema vanjskom dijelu drvca.

Veći ukrasi idu u unutrašnjost drvca

Nakon što žaruljice stavite na drvce, krenite s ukrasima, a praktičnost i jednostavnost trebaju biti ključni elementi kako bi stvorili ugodnu atmosferu. Veće i svjetlije kuglice idu prve, a treba ih staviti više prema deblu jer se tako najbolje ističu. Najmanji ukrasi uvijek idu zadnji na drvce.

Zvijezda ili anđeo na vrhu

Prema tradiciji na vrh drvca stavljaju se anđeli ili zvijezda repatica koji predstavljaju Betlehemsku zvijezdu koja je svijetlila u vrijeme rođenja Isusa Krista. Ateisti stavljaju na vrh običan šiljak.

Dobar odabir boja

Tradicionalna boja za kićenje drvca je crvena, koja se odlično kombinira sa srebrnom. Na svjetlijim snježno bijelim drvcima odlično se ističu zlatni ili plavi ukrasi, ali pripazite da se slažu s interijerom i ozračjem doma. Uz zlatne ili plave ukrase pripazite da lampice ne budu previše istaknute, već da se nalaze više u unutrašnjosti stabla, kako ne bi poništile sjaj lampica. Kao ukras umjesto kuglica, Njemci često vješaju i hranu, Englezi sitne ornamente i anđele, a drveni ukrasi karakteristični su za country stil Amerike.  

Manje je uvijek više

Bilo da su dekoracije prirodne ili umjetne, drvce uvijek može izgledati vrlo zatrpano, ako se ne držite općeg pravila da mora biti oku ugodno pa i kod dekoracije bora vrijedi izreka "manje je više". 

Želite li svoje ukrase i zabaviti mališane kliknite OVDJE. Ukrase isprintajte, izrežite, zalijepite na čvršći papir i objesite o bor.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message