Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Laptop može biti pun bakterija: Evo kako ga pravilno očistiti

Ekran je najosjetljiviji dio i većinu prljavštine, uključujući otiske prstiju, možete ukloniti samo s krpom od mikrofibre, kaže voditeljica podcast emisije 'Ask a Clean Person' i stručnjakinja za čišćenje Jolie Kerr

dirt and dust on the laptop buttons. close-up. back and foregrou
Foto: Dreamstime
2 komentara

Kao i sve drugo što svakodnevno koristimo, i laptopi brzo sakupe prašinu, prljavštinu i masnoće s naše kože.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vjerojatno i prostim okom vidite prašinu i prljavštinu na tipkovnici, kao i masne otiske od prstiju na tipkama, a upotreba čistog laptopa je doživljaj kao da opet imate novi. Posebno ga je bitno dobro očistiti ako ste laptop posudili ili ako koristite službeni koji ste zadužili i želite ga vratiti u stanju u kakvom ste ga i dobili. 

Sakupite sve što vam je potrebno

Woman Hand Cleaning Laptop Screen | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

- Nećete trebati mnogo toga za očistiti laptop - objasnila je suradnica New York Timesa, voditeljica podcast emisije 'Ask a Clean Person' i stručnjakinja za čišćenje Jolie Kerr. Ona kaže da za čišćenje laptopa koristi četiri stvari; alkohol, krpe od mikrofibre, vatu i komprimirani zrak.

Kerr napominje i kako je idealan 90 postotni, medicinski alkohol, koji neće oštetiti unutarnje komponente, a ako na laptopu ima nekih tvrdokornih masnoća dobro je koristiti i tvrđu stranu spužve za suđe.

- Nemojte se zalijetati i ne kupujete sredstva koja se prodaju isključivo za čišćenje tehnike jer su obično preskupa, a ne rade ništa što ne može i ono što imate kod kuće - objašnjava Kerr i dodaje da ih 'možete koristiti ako baš želite, ali nikako nije nužno', 

Počnite s vanjskom stranom

Kad ste prikupili sve što vam treba, počnite čistiti laptop iznutra. A, iako uglavnom najviše tipkovnica 'vapi' za čišćenjem, savjetuje da ne počinjete s njom. 

close up man hand cleaning Laptop Flat screen. | Autor: close up man hand cleaning Lapto Foto: close up man hand cleaning Lapto
- Komprimirani zrak će otpuhati prašinu i dlake, pa ako ste već očistili ekran i okvir, nakon upotrebe zraka ćete morati sve ponoviti - kaže Kerr pa savjetuje:

- Otpušite prašinu s laptopa dok je još zatvoren, isključite ga iz struje i izvadite bateriju. Sa zrakom otpušite sve s vanjske strane, a onda ga usmjerite prema unutra, prema tipkovnici i ekranu, i svim rupicama, izbočenjima i USB ulazima.

TREBA JE IMATI U KUĆI 12 koristi soda bikarbone: Jaja se lakše gule, uklanja mitesere

- Zrak puštajte na samo nekoliko sekundi, da se ne stvori vlaga koja se onda akumulira unutar laptopa. Ako nakon toga ne vidite veliku promjenu, ne znači da je laptop bio čist, ali s vremena na vrijeme se mora ukloniti i manja količina prašine, jer se inače sakuplja zbog čega se laptop može pregrijati - objasnila je. Dodaje i da, ako su se u otvorima sakupile 'grudice' prašine, znate da predugo niste čistili laptop čime ga izlažete raznim kvarovima. 

Foto: Dreamstime

Prebrišite unutarnji dio

- Najvažnije je paziti da sredstvo za čišćenje nikad ne stavljate na laptop direktno, već na nešto što ćete koristiti za čišćenje - objašnjava Kerr i savjetuje:

- Na krpicu od mikrofibre nanesite nekoliko kapljica alkohola, ali pazite da ne kapa i prebrišite tipkovnicu. Nakon toga, ako mislite da je potrebno, možete i vaticom s alkoholom prebrisati tipke i prostor između njih.

A ako je i nakon toga ostalo nešto uporne prljavštine, možete malo istrljati s vatom na koju ćete staviti sredstvo za čišćenje, bitno je samo da je sredstvo nježno tj. da nije abrazivno. 

Ekran

Kako objašnjava Kerr, ekran je najosjetljiviji dio i većinu prljavštine, uključujući otiske prstiju, možete ukloniti samo s krpom s mikrofibrom. No ako je ostalo još prljavštine, na krpu nanesite malo vode i protrljajte, a ako ni to ne obavi posao upotrijebite neko sredstvo za čišćenje, ali neka ne sadrži jake kemikalije poput alkala ili amonijaka. 

Riješite se smrada

Ako vam je laptop zaista prljav pa ni nakon svega ovoga nije potpuno čist i još ima 'čudan' miris, pred vama je izazov.

Unrecognizable woman cleaning laptop keyboard copy space | Autor: Konstantin Postumitenko Foto: Konstantin Postumitenko

- Susretala sam se s takvim laptopima, koji i nakon čišćenja zadrže miris cigarete i slično, a onda vam pomoći može najbolji prirodni dezodorans; drveni ugljen - kaže Kerr.

OLAKŠAJTE SI ŽIVOT 12 trikova za savršeno oprano rublje, čiste tenisice, torbe...

- Ako ne možete pronaći ugljen, za neugodne mirise koristite pijesak za mačke - jer uglavnom sadrži ugljen. Preporučuje tako da stavite laptop u vreću u koju ste usuli i šalicu mačjeg pijeska, i zatvorite ga na 24 do 48 sati - objasnila je.

- Ako želite možete i rastaviti laptop i sve komponente očistiti s medicinskim alkoholom - zaključuje stručnjakinja za čišćenje, ali dodaje da prema njenom iskustvu to obično nije potrebno. 

NE VOLE NIKOGA OSIM SEBE: Ovi horoskopski znakovi su najveći egomanijaci i svi ih preziru

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message