Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Lavanda i ružmarin popravit će probleme s lošom cirkulacijom

Lavanda i ružmarin popravit će probleme s lošom cirkulacijom
3

Prva pomoć: Čajevi ili tinkture od koprive i borovice griju tijelo, za masažu su sjajna eterična ulja, a dobro je i povremeno umakati noge u toplu i hladnu vodu

VIDEO

Hladne i teške te otečene noge, pogotovo gležnjevi i stopala te prsti na nogama, kao i hladne ruke i prsti na rukama, te česte, nerijetko i svakodnevne glavobolje za koje ne možete otkriti uzrok najčešći su znak slabe cirkulacije, odnosno toga da kroz arterije i kapilare u našem tijelu ne teče dovoljno krvi, pa je ne dolazi dovoljno do udaljenih dijelova tijela. Kod ozbiljnijih problema nerijetko se javlja i kronični umor i iscrpljenost, šum u ušima, vrtoglavica i trnci u rukama i nogama i prstima, odnosno grčevi u nogama tijekom noći. Uzrok je često masni plak koji se nakuplja unutar krvnih žila i tako ih čini užima, no to može biti i slabokrvnost, odnosno nedostatak željeza, kao i dugotrajno sjedenje ili stajanje na poslu, te općenito nedostatak kretanja, a nije rijedak slučaj niti da cirkulacija slabi zbog pritiska na živce na izlazu iz kralježnice. 

Kod ozbiljnijih simptoma svakako se što prije treba javiti liječniku, odnosno obaviti preglede kako bi se utvrdio uzrok i odredila terapija, jer odgađanje liječenja može dovesti do mnogo većih problema. No ako vas muče “samo“ hladne ruke i noge, često si možemo pomoći i sami -  kaže liječnica i fitoterapeutkinja dr. Vesna Krajina Pokupec. 

- Svakako se preporučuje više kretanja, odnosno barem jedna 15-minutna svakodnevna šetnja - kaže naša sugovornica. Ako tijekom radnog vremena dugo sjedimo ili stojimo na jednom mjestu, treba češće uzimati kraće stanke i malo prošetati i protegnuti ruke i noge. Ako ništa drugo, kad izlazite iz kuće ili dolazite u ured nemojte čekati lift nego  svladajte stube pješice. 

- Dobar učinak za cirkulaciju ima i naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom. Vodite računa da postupno povećavate toplinu vode, odnosno nipošto nemojte započeti tuširanje s jako toplom, i obvezno ga završite s hladnom, odnosno mlakom vodom. 

Fotolia

- Oni kojima je tuširanje hladnom vodom previše neugodno, mogu si pomoći tako da ruke ili noge naizmjence umaču u lavore s hladnom i toplom vodom. Korisno je dodati u tu vodu i malo morske soli, koja potiče detoksifikaciju i cirkulaciju - kaže. Kod slabe cirkulacije značajno pomaže i promjena navika u prehrani: Uvijek treba jesti kuhane i tople obroke koji zagrijavaju i potiču cirkulaciju, što podrazumijeva juhe i variva. Vrlo je važan i dovoljan unos tekućine, što kod starijih ljudi, koji izgube osjećaj žeđi, pa se rijetko sjete da trebaju piti, često može biti uzrok problema sa cirkulacijom. 

- U slučaju onih koji su slabokrvni, pa zbog toga imaju problema s cirkulacijom, svakako se preporučuje da porade na popravljanju krvne slike, u čemu biljke mogu biti vrlo korisne. Preporučila bih, na primjer, čaj ili tinkturu od koprive, borovice i kamilice, a vrlo je korisna i biljka zlatnica, kao i imela, koja potiče perifernu cirkulaciju, kaže naša sugovornica. Kad je riječ o vanjskoj primjeni, mogu se koristiti eterična ulja bora, čempresa, lavande i ružmarina. 

- Ako postoje bolovi ili neki drugi problemi, tome se dodaju još neka ulja koja pomažu rješavanju tih problema, no ako je u pitanju samo cirkulacija, onda možete ostati kod ovih. Možete ih koristiti tako da ih dodate u malo maslinova ili suncokretova ulja, pa tom mješavinom masirate područja koja nisu dobro prokrvljena. Možete ih dodati i u dječju kremu ili ulje, odnosno u kremu koju inače koristite za tijelo, svejedno - pojašnjava naša sugovornica.

Osobe sa slabom cirkulacijom trebale bi izbjegavati usku odjeću i remenje, odnosno sve što ih steže u struku, oko ruke ili gležnjeva na nogama, pa pazite na  izbor obuće. Ona treba biti udobna i ako je riječ o cipelama na vezivanje, ne biste ih smjeli prečvrsto vezati.

Nemasno meso, maslinovo i sojino ulje  

Co-enzim Q10 vrlo je koristan u jačanju srčanog mišiča. Starost, stres i bolest ga iscrpljuju, a nadomjestiti ga možemo iz nemasnog mesa, te ekstradjevičanskog maslinova i sojina ulja.

U paleti začina moraju se naći đumbir i kajenska paprika 

Đumbir i kajenska paprika dva su ljuta začina koji stimuliraju srce i jačaju kapilare i krvotok te potiču cirkulaciju, pa ih je korisno uvrstiti u paletu začina koje koristimo redovito.

Rajčice u kombinaciji s uljem imaju jače djelovanje

Likopen u sirovim rajčicama i proizvodima iz rajčice smanjuje rizik od koronarnih bolesti, a učinak je veći kad se kombinira s uljima.

Dreamstime

Masaža  rakijom s divljim kestenima prirodni je lijek

U slučaju da su jedan od uzroka slabe cirkulacije oslabjele vene i kapilare, koristan je prirodni lijek koji mnogi koriste: masaža rakijom u kojoj su se namakali divlji kesteni. 

- To nije lijek za samu cirkulaciju nego  više za jačanje stijenki vena i kapilare, pa bih ga prije preporučila onima koji imaju problema s venama. 

No kesten sadrži escin i eskulin, koji jačaju vene, a njihovo jačanje može pomoći i rješavanju simptoma kao što je slaba cirkulacija - pojašnjava naša sugovornica te dodaje kako su escin i eskulin česti sastojci krema i drugih lijekova koji se propisuju za jačanje vena. Koriste se i u kremama protiv hemeroida. 

Pečene srdele najbolja su investicija u zdravlje 

Omega-3 masne kiseline te vitamini A, C, E vrlo su korisni protiv nakupljanja masnog plaka na krvnim žilama i održavanja zdravog krvožilnog sustava. Da biste ih osigurali, redovito jedite ribu, žumanjak i jetru te citruse, kivi, crvenu papriku i grašak (za C vitamin), odnosno avokado, slanutak, bademe, tunu, suncokretovo ulje i cjelovite žitarice. Za srce je zdrav i selen, koji zajedno s vitaminom E djeluje protiv toksina, pa nadopunite prehranu lećom, integralnim kruhom, srdelama i brazilskim oraščićima.

Češnjak čisti krv i skida visoki tlak

Moderna istraživanja pokazuju da redovito konzumiranje češnjaka smanjuje razinu kolesterola u krvi, odnosno čuva prokrvljenost krvnih žila, što pogoduje dobroj cirkulaciji. Tvrdi se da češnjak čisti krv i pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, sprečava povišeni krvni tlak i smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze. Korisniji je u prirodnom obliku nego u kapsulama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku