Lifestyle

Komentari 1

Lavandu možete posaditi i od njezinih grančica, ali pazite na tlo i da ima dovoljno svjetla

Lavandu možete posaditi i od njezinih grančica, ali pazite na tlo i da ima dovoljno svjetla

Ova prekrasna i mirisna biljka uspjet će na tlu koje dobro odvodi vodu i ako je izloženo velikoj količini sunca dnevno. Sadite li je u teglama, to je onda bolje raditi u što većoj posudi

Lavandu možete presaditi i pomoću njezinih već izraslih grančica. Ponekad ju je teško uzgojiti iz sjemena, pa ako se ne usudite na taj način, možete pokušati i s ovim. 

Odrežite grančicu lavande 7 do 10 centimetara od njezina dna. Izaberite zdrave grane koje nemaju na sebi pupoljke i s dobrom bojom. Nožem skinite donje lišće. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Posadite je direktno u vrt ili u teglu za cvijeće. Važno je da tlo bude dobre kvalitete i da voda može dobro otjecati. Lavanda voli puno sunca pa je pokušajte posaditi na mjesto gdje će ga imati dovoljno. Jednom tjedno koristite organsko gnojivo za cvijeće. 

Redovito je zalijevajte, ali pazite i da ne pretjerate. Nakon otprilike dva mjeseca, vaša lavanda bi trebala narasti u prekrasan, mirišljavi grm. 

Ako ih sadite u tegle, preporučuje se da one budu što veće jer lavanda ima veliko i čvrsto korijenje. Možete je posaditi i u dvije tegle, tako da manja bude u većoj kako biste postigli dobru drenažu, a istovremeno za hladnijih perioda očuvali biljku. 

U vrtovima ju je idealno posaditi na povišenije tlo, ali važno je da ono bude najprije prekopano i isušeno. Na glinastom tlu lavanda će teško uspijevati. 

Najčitaniji članci