Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

4 odlična recepta s lavandom za opuštanje i bolji san: Mirisni melem, čaj, napitak i kupka

4 odlična recepta s lavandom za opuštanje i bolji san: Mirisni melem, čaj, napitak i kupka

Ova čudotvorna biljka od davnina je poznata kao odličan lijek za nesanicu, smiruje kod stresa, opušta mišiće, poboljšava probavu... Za dobar san preporuka je popiti čaj od lavande

VIDEO

Lavanda sadrži linalool, sastojak koji djeluje antidepresivno, opušta mišiće, podiže raspoloženje i ima antioksidativna svojstva, kaže travarica Rachelle Robinett i dodaje da joj je lavanda omiljena biljka za ublažavanje stresa i tjeskobe.

POGLEDAJTE VIDEO Blagodati lavande:

Pokretanje videa...

02:44

- Preporučujem ovu biljku svim ljudima koji imaju bilo kakve simptome stresa i tjeskobe. Lavanda vraća mir u naš organizam. Možete je koristiti u obliku čaja, kupke, tinkture, eteričnog ulja i još mnogo toga. Ona pomaže kod uznemirenosti, poremećaja sna, razdražljivosti i gastrointestinalnih tegoba izazvanih stresom - pojasnila je.
 
- Moj savjet je da se obratite svom liječniku prije uzimanja bilo kojeg ljekovitog bilja, posebno ako uzimate lijekove povezane s mentalnim zdravljem, kako biste bili sigurni da neće doći do određenih negativnih interakcija - napomenula je.

Lijekovi iz prirode koji pomažu kod stresa: Umirit će vas brzo
Lijekovi iz prirode koji pomažu kod stresa: Umirit će vas brzo

Otkrila je svoj recept za opuštajući napitak

U veću staklenku stavite 2 do 4 žlice zobenih pahuljica, kamilicu, gospodinovu krunicu (Passiflora), matičnjak i lavandu. Staklenku napunite vrućom vodom (ne kipućom) i ostavite tako sedam minuta. Procijedite, ulijte u šalicu i uživajte.

- Ako ga želite piti kasnije, pustite da bilje stoji u vodi osam do 12 sati - savjetovala je ova travarica, a prenosi wellandgood.com.

Recepti za čaj, kupku i melem

Ova čudotvorna biljka od davnina je poznata kao odličan lijek za nesanicu, opušta mišiće, poboljšava probavu... Za dobar san preporuka je napraviti toplu kupku od lavande ili čaj prije spavanja, a donosimo vam i recept za svestrani melem. 

Recept za čaj

Dvije žličice cvjetova lavande prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite deset minuta. Zasladite medom i popijte prije spavanja. Jednu šalicu čaja možete popiti i ranije tijekom dana kako bi se opustili.

Miris zapaljenog lovora odlično djeluje na psihičko zdravlje: Opušta, razbuđuje i pomlađuje
Miris zapaljenog lovora odlično djeluje na psihičko zdravlje: Opušta, razbuđuje i pomlađuje

Recept za kupku

Nakapajte nekoliko kapi lavandinog ulja u kadu i opuštajte se u kupki 20 minuta. Kupku možete napraviti i tako da najprije pripremite čaj od lavande jače koncentracije i ulijete ga u kadu punu tople vode.

Udisanje pare od vruće vode u koju ste stavili nekoliko kapi eteričnog ulja lavande poboljšat će vam raspoloženje i smanjiti osjećaj iscrpljenosti nakon napornog radnog dana.

Fotolia

Recept za melem

Od lavande možete napraviti i odličan melem koji pomaže u lakšem usnivanju, ali i kod opekotina od sunca, uboda insekata... Nije ga komplicirano napraviti. 

Potrebni sastojci:

  • šalica cvjetova lavande
  • dvije šalice kvalitetnog maslinovog ulja
  • 1/4 šalice pčelinjeg voska 
  • eterično ulje lavande

Postupak: Cvjetove lavande stavite u lončić s debelim dnom pa u to ulijte maslinovo ulje. Ovu mješavinu zagrijavajte na skroz laganoj vatri dva, tri sata. Pazite da ulje ne prokuha. Ako vam se učini da bi moglo prokuhati, maknite lončić s vatre, smanjite temperaturu i malo pričekajte da se ohladi pa procijedite. 

Postoji 5 dobrih razloga zašto Japanci uvijek spavaju na podu
Postoji 5 dobrih razloga zašto Japanci uvijek spavaju na podu

Potom otopite pčelinji vosak na pari - u veći lonac stavite manji (tako da se ručkama drži za veliki i zapravo je u zraku) pa u taj manji lonac ubacite vosak. Ulijte vode u velik lonac toliko da dođe do dna malog i sve stavite na štednjak. Kad se vosak otopi, pomiješajte ga sa šalicom smjese od lavande i ulja i 50 kapi eteričnog ulja lavande.

Melem potom prebacite u staklenku, ostavite da se stisne pa čuvajte u hladnjaku. Želite li se opustiti prije spavanja i kvalitetno utonuti u san, samo njime namažite sljepoočnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu