Da bi led bio dobar za uporabu u hrani i piću, voda treba biti testirana na bakterije i sigurna za piće, a svi strojevi, posuđe i lopatice temeljito očišćene, tvrde stručnjaci
Led za piće opasan za želudac zbog naslaga bakterija po sebi
Svaki treći caffe bar i restoran poslužuje prljavi led čime riskira zdravlje gostiju, otkriva studija Agencije za zaštitu zdravlja Velike Britanije. Na 30 posto leda, ledomata i pribora za led pronađene su bakterije koje se nalaze na rukama, uključujući i neke povezane s lošom higijenom nakon posjeta WC-u, kao što je enterokok i E.coli. Najveći problem je loše održavanje te čistoća strojeva i lopatica koje osoblje koristi prilikom stavljanja leda u čašu, što može rezultirati i trovanjem želuca.
- Da bi led bio dobar za uporabu u hrani i piću, voda treba biti testirana na bakterije i sigurna za piće, a svi strojevi, posuđe i lopatice redovno i temeljito očišćene. I voda i led svakako moraju biti svježi, a ne ustajali jer to nije dobro za zdravlje - ističe Judita Tapper iz Agencije za zaštitu zdravlja.