Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

'Ledeni sveci' još traju: U vrtu se sadi tek poslije Sv. Sofije...

Od 11. do 15. svibnja Ledeni sveci nam donose nestabilno vrijeme koje je izuzetno nepogodno za prvu sadnju u vrtu. 'Ledeni sveci' jasno ukazuju na mogući pad temperature i pojavu mraza...

Foto: Dreamstime
0 komentara

S promjenjivim proljetnim vremenom stariji i iskusniji ljudi bili su posebno oprezni.

Ako ste se požurili i flance paradajza i paprike posadili početkom petog mjeseca, teško da će preživjeti ovo nestabilno vrijeme, bez obzira u kojem ste kraju Hrvatske. Pučka predaja govori da je tek poslije "hladne Sofije" - stabilno.

Gardening | Autor: Alexey Stiop Foto: Alexey Stiop

Niske temperature, obilje kiše i izrazito jak vjetar koji haraju ovih dana, i nisu baš tako neuobičajene za prvu polovinu svibnja, a i na katoličkom kalendaru obilježene su "ledenim svecima", koji su kako tradicija kaže, zaslužni za naglo zahladnjenje koje nastupa obično nakon perioda toplog vremena krajem travnja. Kratki rukavi tada su nam svakodnevica, međutim iskustvo nas uči da duge rukave, pa i zimske jakne nije dobro pospremiti "zauvijek".

10 STVARNIH PRIMJERA Šokirali se gigantskim povrćem u vrtu: Luk, mrkva, krumpir...

Toplo vrijeme u travnju i početkom svibnja, mnoge će potaknuti da u vrtu zasiju prve flance, zaboravljajući moguću promjenu i iznenadno zahlađenje, uslijed kojeg se mnoge biljke unište, propadnu. Zato je i poznata poslovica "svibanj hladan - seljak gladan".

Foto: vladteodor.ro

U vrijeme "ledenih svetaca" ne mora s nužno pojaviti mraz, već je dovoljno da zapušu hladni vjetrovi koji su također česta pojava u ovo doba godine - a koji mogu biti pogubni za tikve, grah, krastavce, rajčice, paprike. Mraz nije rijedak slučaj za ovo doba godine, pa od njega stradavaju i već procvale voćke.

Iako po sadašnjim prognozama mraza neće biti, već samo obilje kiše, nema straha da će mraz "pofuriti" mlade biljke. No vjetar je zasađene flance itekako mogao "potrgati" ovaj vikend. 

Gardening | Autor: Alexander Raths Foto: Alexander Raths

U "ledene svece" ubrajaju se Sv. Mamericije (11. svibnja), Sv. Pankreacije (12. svibnja), Sv. Servacije, (13. svibnja), Sv. Bonifacije (14. svibnja) i Sv. Sofija (15. svibnja). Drugo ime Sv. Sofije je "ledena Sofija" zbog činjenice da mraz katkad može doći i sredinom svibnja. Zato su naši preci radove u vrtu planirali prema ovim datumima, odnosno nakon 15. svibnja. 

Što napraviti?

Group of kindergarten kids learning gardening outdoors | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Ako je šteta već učinjena, sjetite se ovog savjeta sljedeće godine. Posadite za lijepog vremena tek nekoliko presadnica paprike i rajčice na otvoreno, odnosno jedan manji dio. Ako će vrijeme biti dobro, prije će roditi, a ako će biti mraz i hladan vjetar, uništit će vam se tek manja količina, pa šteta neće biti velika.

Diana Marjanović, inženjerka fitomedicine i agronomkinja, te osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info kaže kako se presadnice, koje su posađene na otvorenom početkom svibnja, trenutno se nalaze u osjetljivom periodu.

- Hladni vjetrovi i kiša mogu utjecati na daljini rast i plodonošenje. Oštećene biljke i dalje se mogu oporaviti ako im nije oštećen vegetacijski vrh i to bez posebne intervencije. No, ako su štete veće preporučujem da se obavi aplikacija nekog od biostimulatora na bazi aminokiselina. Aminokiseline iz biostimulatora pomažu biljkama da lakše prebrode nepovoljne uvjete (kiša, hladno vrijeme, mraz) - kaže agronomkinja Marjanović. 

LJEKOVITO BILJE Najzdravije začine nije teško uzgojiti u vrtu niti na balkonu

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message