Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
79 komentara

Legalna eutanazija: Nakon 66 godina braka zajedno su umrli

Kad su odlučili isplanirati vlastitu smrt, Emerickovi su se obratili Lindi Jensen iz neprofitne organizacije 'End of Life Choices' iz Oregona, koja pomaže onima koji traže legalnu eutanaziju

Foto: YouTube
79 komentara

Nakon što su 66 godina bili u braku, Charlie (87) i Francie Emerick (88) iz Portlanda, Oregon su 20. travnja 2017. istovremeno uzeli smrtonosne doze lijekova, što im je omogućio 'Zakon o dostojanstvenoj smrti' koji je na snazi u nekim zemljama SAD-a. Njihove su posljednje sate života zabilježile kamere televizije ShareWisdomNetwork, koja je njihovu priču snimila za dokumentarni film 'Život i smrt: Ljubavna priča' (Living & Dying: A Love Story).

POGLEDAJTE VIDEO:

Par je pristao da se dokumentarac koji će im odati počast prikaže nakon njihove smrti, a producirali su ga njihova kći Sher i zet Rob Safran. U njemu su razgovori koje su Emerickovi vodili nekoliko sati prije smrti

- Nisu imali nedovršenih poslova, niti su za ičim žalili. Došlo im je vrijeme i lijepo je znati da su bili zajedno - ispričala je Sher za Time. Francie je zadnjih godina imala nekoliko srčanih udara što joj je dosta oslabilo srce, a umrla je 15 minuta nakon uzimanja smrtonosne kombinacije lijekova.

Foto: YouTube

Njen suprug Charlie se godinama borio s rakom prostate, a 2012. mu je dijagnosticirana i Parkinsonova bolest. On je umro sat nakon nje. Par se navodno u zadnjim trenutcima života držao za ruku, a njihova najstarija kći i opunomoćena skrbnica Jerilyn Marler je ispričala sa su umrli baš kako su i htjeli:

- Nešto takvo su i htjeli, da su znali da će moći birati kako će umrijeti, uvijek su govorili da žele otići zajedno - rekla je Jerilynn. A kako je izvijestio NBC News, Emerickovi su bili članovi 'Hemlockovog društva', skupine koja se od 1980. do 2003. zalagala za pravo na eutanaziju, na dostojanstvenu, potpomognutu smrt u kontroliranim uvjetima.

MANJE TRAUME ZA ŽENU Tablete za prekid trudnoće su napokon odobrene u Hrvatskoj

Kad su odlučili isplanirati vlastitu smrt, obratili su se Lindi Jensen iz neprofitne organizacije End of Life Choices iz Oregona, koja podržava i pomaže onima koji traže eutanaziju prema 'Zakonu o dostojanstvenoj smrti'. Ona je rekla kako su jako dobro znali što rade i da su bili dobro informirani, te da su htjeli vidjeti kako izgleda planirana smrt. Prema tom zakonu terminalno bolesne punoljetne osobe od države mogu zatražiti prepisane lijekove koji će im smrt učiniti ugodnijom i bezbolnijom.

Foto: YouTube Od 20. veljače 2017. se Zakon o dostojanstvenoj smrti primjenjuje u Kaliforniji, Koloradu, Kolumbiji, Oregonu, Vermontu i Washingtonu, a od Oregonu je na snazi od 1997. i od tada ga je iskoristilo 1127 terminalno bolesnih pacijenata. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message