Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Leglo bakterija: Tipkovnica je prljavija od novca, čak i zahoda

Leglo bakterija: Tipkovnica je prljavija od novca, čak i zahoda
1

U tipkovnicama stanuje 7500 organizama koje na tipkama preživljavaju i do 24 sata, a izazivaju bolesti crijevnog sustava, proljev, pa i hepatits, kaže dr. Pekez Pavliško

VIDEO

Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da je tipkovnica računala čak 20.000 puta prljavija od zahodske školjke. No ni mobiteli nisu puno sigurniji jer skrivaju 9000 bakterija više od WC školjke, pokazalo je istraživanje američke informatičke kompanije CBT Nuggets.

Znanstvenici su proučavali nekoliko predmeta koje svakodnevno koristimo kako bi utvrdili točan broj bakterija na svakoj površini. Analizom je utvrđeno da na samo nekoliko četvornih centimetara tipkovnice živi oko 3,543.000 bakterija, a slično je i na poleđini pametnih telefona gdje se skriva 1,600.082 jedinice bakterija koje tvore kolonije. 

I računalni miš je leglo bacila - tamo se skriva 1,370.068 bakterija. No nije sve tako sivo jer su površine miša na laptopu nešto sigurnije - sadrže tek 810 jedinica bakterija koje tvore kolonije. Titulu najprljavijeg mjesta u uredu “osvojile” su posjetnice na kojima leži 4,620.000 bakterija, a to znači da su prljavije i od psećih igračaka.

Koliko su navedene površine prljave potvrđuje i činjenica da se na WC školjki nalaze tek 172 jedinice bakterija koje tvore kolonije, a novac, koji se smatra izrazito prljavim, sadrži tek pet spomenutih kolonija. To znači da prosječan radnik tijekom radnoga dana za stolom dođe u kontakt s više od 10 milijuna različitih bakterija koje se šire na radnoj površini, tipkovnici, mišu i telefonskoj slušalici, što je 400 puta više nego na zahodskoj školjki, tvrde znanstvenici britanskog Sveučilišta Salford.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Samo iz tipkovnice vreba oko 7500 opasnih organizama koji mogu biti uzročnici brojnih bolesti, pa stručnjaci sve češće upozoravaju da je nedostatak higijene jedan od čestih uzroka zbog kojih radnici završavaju na bolovanju. Liječnica obiteljske medicine, dr. med. Tanja Pekez Pavliško pojašnjava da je izrazito važno prati ruke čim dođemo na posao i poslije svakog odlaska na zahod.

fotolia

- Ako dobro ne operemo ruke, sve bakterije koje pokupimo u javnom prijevozu sele se na tipkovnicu i ostale predmete koje dodirujemo. Šanse su male, no bakterije iz tipkovnice mogu uzrokovati bolesti crijevnog sustava, od proljeva pa do hepatitisa - kaže liječnica

Dodaje da se bakterije prenose i kašljanjem te kihanjem u blizini računala. Istraživanjem je procijenjeno da su nehigijenski uvjeti u radnoj okolini uzrok milijuna izgubljenih radnih sati zbog gripe, prehlade i niza drugih bolesti koje se ovako lako i brzo šire. Dokazano je i da bakterije na spomenutim mjestima mogu preživjeti do 24 sata i dalje se razmnožavati.  

To znači da bismo redovitim čišćenjem mogli doskočiti barem dijelu problema, odnosno ublažiti rizik od prenošenja zaraze. No 20 posto ljudi obuhvaćeno istraživanjem reklo je kako nikad nije očistilo kompjutorski miš. Zato nije loše barem jedanput na tjedan očistiti najveće leglo bakterija - tipkovnicu.

Prvo je isključite iz računala ili ugasite laptop. Protresite tipkovnicu kako biste istresli ostatke smeća. Zatim namočite pamučnu vatu u alkohol i pažljivo obrišite svaki dio, osobito između tipki. Njih je dobro izvaditi i što detaljnije očistiti kompletnu tipkovnicu. Za svakodnevno čišćenje stola potrebna je tek krpa s mikrovlaknima i topla voda s malo octa.

Unatoč specifičnome mirisu koji se zna zadržati neko vrijeme, ocat učinkovito čisti i dezinficira, a idealan je i na mjestima gdje ima kamenca, pa može poslužiti i za čišćenje kupaonice na radnome mjestu. To je osobito preporučljivo za ljude koji su skloni alergijama i mogu im smetati agresivna kupovna sredstva. 

  • Bakterije se zavlače u stol Sve veće površine koje ste prebrisali mokrom krpom prebrišite i suhom dok ih potpuno ne posušite. Vlaga pogoduje bakterijama, osobito ako na stolu ima oštećenja u koja se može zavući. Osim toga, tako ćete spriječiti da se nova prljavština i prašina brzo zalijepe za stol.
  • Tipkovnica se čisti prije vikenda Tipkovnicu čistite i ispuhujte profesionalnim sprejevima, a kako biste bili uporni u tome imajte na umu da sadrže bakterije odgovorne za trovanje hranom. Stol i tipkovnicu čistite uoči vikenda kako bi bilo dovoljno vremena da se sredstvo upije i osuši. 
  • Brišite tragove čaša Na poslu povremeno možete rabiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke, osobito nakon toaleta i prije jela. Obrišite vodene tragove od čaše na stolu jer bakterije vole vlažna mjesta.

Ruke se peru 20 sekundi pa suše papirom 

Ispitivanja su pokazala da je učinkovito samo pranje ruku tijekom kojega smo ih sapunali najmanje 20 sekundi, koliko sapunu treba da ubije gotovo sve bakterije i viruse. Ruke ne sušite pod zrakom, bolji izbor je papir. 

Kompjutorski miš dobro je očistiti jedanput na tjedan

Koristite li običan miš, njega je najbolje očistiti tako da prvo izvadite kuglicu i obrišete je suhom krpom, a ostatak miša očistite vlažnom. Optički miš dovoljno je prebrisati suhom krpom jednom tjedno. 

Zaraze vrebaju iz uredskog koša za smeće

Poseban izvor zaraze mogu biti ispuhane papirnate maramice ili dezinfekcijske maramice u koje ste obrisali ruke pa ih ostavili na stolu. Sve što upotrijebite bacite u koš s poklopcem. Koš za smeće jedno je od mjesta koje treba svakodnevno čistiti i prazniti, osobito u zimskim mjesecima, kad je vrijeme prehlada i gripa. 

Topla voda je dovoljna ako čistite svaki dan

Dovoljno je dodati od tri do četiri kapi omiljenog eteričnog ulja u dvije litre vruće vode, namočiti krpu, ocijediti je i prebrisati sve površine. Osim što će dezinficirati prostor, ulje će stvoriti ugodnu mirisnu atmosferu. 

Voda i ocat dezinficiraju naslon stolca 

Bitno je očistiti i naslone stolaca. U bočicu s raspršivačem dodajte vodu i ocat pa pošpricajte sjedala i obrišite ih čistom krpom. Možete ih osvježiti i vodom s nekoliko kapi eteričnih ulja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru