Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Liječenje kod kuće: Pobijedite kašalj pijući puno vode i sirup

Liječenje kod kuće: Pobijedite kašalj pijući puno vode i sirup
1

Opasni simptomi: Kašalj koji traje dulje od 10 dana opasan je, a ako ga prati ‘sviranje’ u plućima, pođite liječniku, a tijekom cijele bolesti pijte puno tekućine

VIDEO

Svaki kašalj koji traje dulje od deset do četrnaest dana, treba shvatiti ozbiljno i javiti se liječniku - rekla je pulmologinja, dr. med. Sanja Popović-Grle, na okruglom stolu o borbi protiv kašlja tvrtke Salveo. 

Prehladu, dodaje, većinom prate kihanje i suhi nadražajni kašalj. 

- Kod raznih drugih bolesti pojavljuje se sluz, iako se to može dogoditi i kod običnih prehlada. Međutim, ako se radi o gnojnom, zelenom iskašljaju te ako se u njemu pojave tragovi krvi, tada ne smijete čekati 14 dana da vidite hoće li to stati nego se odmah javite liječniku - upozorava dr. med Sanja Popović-Grle iz Specijalne bolnice za plućne bolesti Jordanovac. 

Liječnica dodaje da je zelena sluz nekada zamućena, prljava i doslovno smrdi jer to uzrokuju bakterije.

- Suh nadražajni kašalj bez sluzi može se javiti i u astmatskom napadu, ali tada je riječ o kašlju koji doslovno budi čovjeka iz sna noću te je praćen piskanjem, sviranjem, pritiskom u prsima - pojašnjava pulomologinja i kaže kako kod takvih ozbiljnijih bolesti nije riječ samo o jednom nadražaju na kašalj nego o čitavom paketu u kojem dolaze simptomi poput čujnog disanja, boli, pritiska u plućima...

- Do astme treba proći malo više vremena, preko 14 dana i tada liječnici počnu sumnjati da se radi o astmi. Osim po duljini trajanja, astma se očituje i po gnojnom iskašljaju te je praćena navedenim simptomima - pojašnjava liječnica. Dodaje kako po samom kašlju ne možemo znati o kojoj se bolesti radi nego su potrebne pretrage. Dakle, ako kašalj traje s temperaturom do 38 do deset dana, ne treba poduzeti ništa. Traje li dulje ili se pojave navedeni simptomi, treba poći liječniku. 

- Čak će i kod virusa prva dva tri dana biti suhi kašalj pa će se polako pojavljivati sluz jer imunološke stanice u dišnim putovima reagiraju i produciraju, te zapravo vežu viruse i zarobe ih u toj sluzi pa ih iskašljamo. Dakle, u redu je malo bjelkaste, žućkaste sluzi do 10 dana, ali to ide  tako da ste tri dana loše, pa još nekoliko dana obilno iskašljavate pa se kašalj smanjuje i nestaje kao da ništa nije bilo. Tada  je riječ o virozi - zaključuje pulmologinja Popović-Grle.

Dugotrajan kašalj 

Ljudi mogu kašljati zbog i bolesti gornjih dišnih putova - rinitisa, alergija, u trenutku kada popušta srce, kod bolesti želuca... To treba prepustiti liječniku koji će fizikalnim pregledom otkriti o čemu se radi. Liječnik nakon razgovora i fizikalnog pregleda treba odrediti je li potreban rendgen pluća, spirometrija, ili nešto drugo, kaže pulmologinja.

Pulmologinja: Kašalj liječite pijući puno vode sa sirupom

Virus zapravo ne treba liječiti jer za njega ne postoje antibiotici nego trebamo pustiti organizam da se sam izbori s infekcijom. Potrebno je mnogo tekućine. Voda neće razbiti sluz, ali će je razrijediti i omekšati. Uz malo sredstva koje će razbiti te niti, situacija će biti bolja. Sirup na bazi bršljana poput Prospana rastapa sluz tako da se ne skuplja u plućima te smanjuje nadražaj na kašalj.

Poželjno je piti i puno tople tekućine poput čaja, a mirovanje je važno jer tako imunološkim stanicama i obrambenom sustavu dajemo šanse da idealno funkcioniraju. Svaku bolest treba odležati jer je poznato da neki fagociti i limfociti uopće ne funkcioniraju i ne uključe se u obranu ako fizički ne mirujemo, dakle, ne smije biti gotovo nikakva cirkulacija, kaže dr. Popović-Grle.

Savjeti:

  • Ako se pojavi drhtavica koja se javlja zbog ulaska bakterije u krvotok, svima je jasno da to nije obična prehlada. Isto je i s iskašljavanjem krvi, naglim gušenjem te jakim i intenzivnim bolovima u prsima, pa treba ići liječniku.
  • Ako kašalj traje dulje od dva ili tri tjedna, događa se da se prehlada spusti u pluća pa idućih mjesec dana kašljete. Tada to nije prehlada, može biti astma, upala pluća ili neka druga bolest s kojom se bave u pulmologiji. 
  • Jedan posto svjetske populacije tijekom života dobije upalu pluća, a to je ozbiljna bolest od koje se prije pojava antibiotika umiralo. Pri upali pluća nužno je uz antibiotike koristiti ekspektorans, lijek koji rastapa čvrste, ljepljive spone između stanica u bronhalnoj sluzi, u tom sekretu koji se stvara iz dišnih putova, kaže dr. Popović-Grle.
  • Osim na bazi bršljana, postoje kvalitetni sirupi za kašalj većinom od sljeza, klasičnog lijeka, zatim na bazi trpuca, jaglaca, islandskog lišaja... I šalica toplog sljezova čaja sa žlicom meda i limunom punim vitamina C dobar je izbor.
  • Opasnosti liječenja na svoju ruku gotovo i da nema jer svatko zna kada to prijeđe određenu mjeru – svaka temperatura do 38,5 uz dominantno kihanje i malo kašljanja nije razlog da se ide liječniku.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'