Lifestyle

Komentari 0

'Liječnici trebaju početi izdavati uputnice za bicikliranje, a ne govoriti pacijentu 'skini 15 kg...'

'Liječnici trebaju početi izdavati uputnice za bicikliranje, a ne govoriti pacijentu 'skini 15 kg...'

Kardiovaskularne bolesti su najveća pošast i najveći uzrok smrti stanovništva. Zato je vrijeme da rekreaciju, bicikliranje, hodanje i slično kao lijek propisuju i liječnici obiteljske medicine - rekao je dr. Slavić

Zadatak svakog liječnika je da poznaje svakog svog pacijenta i pomogne mu da poveća tjelesnu aktivnost. Prošlo je vrijeme kad smo mi liječnici govorili pacijentu - vrati se s 15 kilograma manje. Za kronične nezarazne bolesti fizička aktivnost je presudna, a bicikliranje je jedan od načina koji ima niz prednosti za naše zdravlje. Drago mi je da smo otišli na sami teren među ljude, a i kolege liječnike i predstavili vožnju biciklom kao jednu od važnijih prevencija nezaraznih kroničnih bolesti, ujedno i najvećeg uzroka smrtnosti stanovništva - rekao je doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, voditelj projekta ispred Dom zdravlja Zagreb – Zapad. Dodao je i kako je bicikl odabran jer je lako dostupan svima, ali najvažnije je imati volju. Rekao je i kako je zadaća i odgovornost liječnika da ukaže pacijentu i kako postići zdrave navike u skladu s njegovim individualnim stanjem.

U sklopu projekta 'Biciklom do zdravlja' održano je nekoliko biciklijada diljem Hrvatske u kojima je sudjelovalo više od 500 građana, a educirano je 25 liječnika. Program se provodio kao javnozdravstvena akcija s ciljem promoviranja bicikliranja kao zdravog načina života i uključivanja bicikla u svakodnevni život građana/pacijenta.

storyeditor/2022-11-29/Biciklom_do_zdravlja_4.jpg

- Nije bio cilj natjerati nekoga, nego upozoriti na dobrobiti biciklijade te potaknuti druženje i smijeh. Kardiovaskularne bolesti su najveća pošast i najveći uzrok smrti stanovništva. Zato je vrijeme da rekreaciju, bicikliranje, hodanje i slično kao lijek propisuju i liječnici obiteljske medicine. Trebamo uvesti uputnice kao što je to slučaj u Skandinaviji - rekao je Domagoj Slavić, specijalist medicine rada i sporta. 

storyeditor/2022-11-29/thumbnail_Biciklom_do_zdravlja_2.jpg

Biciklijade su održane u Zagrebu, Bjelovaru, Gospiću i Osijeku u suradnji s lokalnim zdravstvenim ustanovama, a rezultat projekta je i priručnik za liječnike i rekreativce koji je predstavljen na konferenciji. Najmlađi sudionici nisu imali niti godinu dana dok je najstarija bila 85-godišnja baka Emilija iz Bjelovara. Predsjednik Udruge 'Biciklom do zdravlja' Marin Mikić najavio je nastavak biciklijada po Hrvatskoj te 'kvartne biciklijade' u Zagrebu.

Najčitaniji članci