Lifestyle

Komentari 0

Lijek za HIV učinkovito liječi rak maternice izazvan HPV-om

Lijek za HIV učinkovito liječi rak maternice izazvan HPV-om

U ranijim fazama HPV infekcije lijek Lopanivir uspješno "ubija" zaražene stanice i osnažuje imunitet, a takva je terapija manje toksična i djelotvornija od dosadašnje

Rak maternice najčešće uzrokuje HPV virus kojim je danas zaraženo više od 60 posto žena, no njega se može uspješno eliminirati postojećom terapijom za HIV, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Manchester u suradnji s kanadskim timom znanstvenika. Otkrili su da se stanice zaražene HPV virusom mogu iskorijeniti, a imunitet organizma potaknuti uz pomoć lijeka Lopinavir, kojeg koriste oboljeli od HIV-a. Takva terapija osim što je djelotvornija, manje je toksična za pacijentice nego dosadašnji lijekovi za HPV.

- Budući da je HPV najraširenija spolno prenosiva bolest današnjice, vrlo smo uzbuđeni zbog otkrića još uspješnije terapije za najčešću vrstu raka među ženama u razvijenom svijetu - izjavio je voditelj istraživanja, dr. Ian Hampson.

Iako postoji cjepivo koje djevojčice mogu primiti kako bi postale imune na HPV virus, ono ne štiti od svih virusnih sojeva, objašnjavaju stručnjaci.

Najčitaniji članci