Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Linija između fikcije i ludila u našim vrletima je vrlo tanka'

'Linija između fikcije i ludila u našim vrletima je vrlo tanka'

Lazićev roman 'Jednog dana ništa' našao se u utrci za Nagradu Fric, koju dodjeljuje tjednik Express. Atlantic grupa pobjedniku daruje 75.000 kuna. Cilj je servirati ozbiljnu priču kao da je literatura za plažu

VIDEO

Dok sam s obitelji bio na odmoru, u našem friško namještenom stanu curio je tanki mlaz vrele vode i u jedva sedam dana sve je kolonizirala plijesan, tako da smo naposljetku morali baciti namještaj, odjeću, parkete, prozore... sve, i krenuti ispočetka, doslovno ni iz čega.

Tim riječima Zoran Lazić opisao nam je priču koja stoji iza njegova romana “Jednog dana ništa”. Nakon stvarne katastrofe koja ga je zadesila, Lazić je napisao roman, koji je kasnije ušao među 14 knjiga u širem izboru za Nagradu Fric. Tjednik Express po drugi će put dodijeliti Frica, a nagrađeni autor najbolje knjige fikcijske proze, uz mobilnu skulpturu žiroskopa, osvojit će i 75.000 kuna, koje je osigurala Atlantic grupa.

Pišući knjigu, prepričava Lazić, krenuo od jedne posve drugačije ideje, no kako knjige obično ne zanima što pisci očekuju od njih, tako ga je i ova povela u nekom nepoznatom smjeru, sve dok se život nije pobrinuo da mu razjasni situaciju. Problem s plijesni dao mu je ideju za pisanje priče.

- Stvarna katastrofa je tako postala metaforički i metaokvir za priču, odnosno priče iz kojih se roman sastoji. Sve ih piše pisac kojemu se ovaj mrak u kojem predugo živimo uvlači u kuću, razara mu obitelj, pa si on, pišući o sebi kroz druge, pokušava spasiti glavu. Ali na kraju, rekao bih, uspijeva tek potvrditi kako je linija između fikcije i ludila u ovim našim vrletima vrlo tanka - kaže Lazić.

Pričama u romanu nije dao jasne odgovore, nego ih je prepustio čitateljima na razmatranje.

Opustite se i prestanite brinuti, nikome seks nije uvijek savršen
Opustite se i prestanite  brinuti, nikome seks nije uvijek savršen

- U šumi šumova kojom tumaramo, gdje nam Google dođe kao mahovina, a Wikipedia kao zvijezda Sjevernjača, svima nam je atrofirao centar za inteligenciju i pamćenje. Često pročitam knjigu ili pogledam film za koji pomislim, pa ovo je stvarno dobro, no onda se već za dva mjeseca ne sjećam ničega osim da mi je bilo dobro - objašnjava. Dodaje da, s druge strane, postoje i priče koje ne završavaju zadnjom rečenicom, nego nam u mozak usade crva koji vam poslije još dugo rovari po vijugama - i to su one koje traju.

- Ova knjiga je, kao i većina toga što pišem, u neku ruku moj fan fiction, posveta takvim pričama, posveta Davidu Lynchu, Robertu Aickmanu, mračnim majstorima metafore koji vas zarobe fabulom i zagonetkom, a na kraju vas ostave s upitnicima nad glavom i razriješenjem u srcu - ističe književnik i scenarist.

Hrabra Riječanka pobijedila je rak koji je bio u trećem stadiju
Hrabra Riječanka pobijedila je rak koji je bio u trećem stadiju

Priznaje da nije ljubitelj stvarnosne proze, možda zato što ne misli da ikakva reprodukcija ima šanse pored prave stvari, i što je vjernija, kaže, njemu je kao čitatelju manje uzbudljiva.

- S druge strane, onaj nelagodni osjećaj da u priči nešto ne štima, da vam se tlo pod nogama lagano izmiče, kad više niste sigurni je li tlo uopće tlo i imate li još noge, e tu sam kod kuće - zaključuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'