Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Ljekovito: Šaka oraha na dan protiv bolesti srca, anemije...

Ljekovito: Šaka oraha na dan protiv bolesti srca, anemije...
1

Orasi, bademi, lješnjaci, ako ih jedete nekoliko svaki dan, spriječit će bolesti krvnih žila ili karcinom te poboljšati pamćenje. Osim toga pomažu pri gubitku suvišnih kilograma

VIDEO

Kad zamiriše nešto primamljivo iz kuhinje po čemu ćemo odmah znati da je Božić blizu, orasi ili neki drugi orašasti plodovi sigurno su među sastojcima. A zlatni plodovi još u svojim koštuničavim “košuljicama” jedan su od ukrasa bez kojih se nije moglo zamisliti ukrašeno božićno drvce ili lijepo postavljen stol.  
 
To je zapravo mjesto koje tim plodovima i pripada i kad je riječ i o našem zdravlju, a ne samo u tradiciji. Mnoga su istraživanja pokazala da ljudi koji pojedu barem šaku koštuničava voća na dan višestruko smanjuju vjerojatnost da im se razviju bolesti srca, krvnih žila ili karcinom, a višestruko se povećava sposobnost pamćenja. Osim toga dokazano pomaže pri gubitku suvišnih kilograma i u borbi protiv kronične nesanice.
 
Orasi su puni omega-3 masnih kiselina koje povoljno djeluju na krvne žile i poboljšavaju pamćenje jer pomažu u razvoju više od tridesetak neurotransmitera za moždane funkcije. Smanjuju različite upale u organizmu i opuštaju krvne žile, što je jako važno onima koji imaju problema sa srcem jer smanjuju razine  “lošega” kolesterola u krvi i rizik od razvijanja krvnog ugruška, a pomažu i protiv dijabetesa tipa 2.
 
Postoji teorija da oblik namirnice otkriva na koji organ najbolje djeluje. Kad je o orahu riječ, u njegovu vanjskom, oblom koštuničastom obliku mnogi prepoznaju srce, a polovica očišćena ploda nevjerojatno je nalik na mozak. Samo sedam oraha na dan, pokazalo je jedno istraživanje, pruža zaštitu od srčanih bolesti.
 
Od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najviše antioksidanata, zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Iako mnogi misle da su masni i debljaju, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti, koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti.
 
Orahova jezgra najviše sadrži ulja (55-65%), zatim visokovrijednih bjelančevina (15%) te isto toliko ugljikohidrata, a bogata je i kalijem, magnezijem, fosforom, željezom te vitaminima B i C. List oraha sadrži čvrsto ulje žućkaste boje, tanin, kiseline te tvari ljutog i gorkog okusa.
 
Od orahova lišća mogu se pripremati sirupi, ekstrakti i slični preparati. Lišće je najbolje upotrijebiti dok je zeleno i svježe. Prema obliku badema teško ga je povezati s nekim organom, ali njegov duguljast oblik mnoge asocira na vitkost i to je ono u čemu nam bademi pomažu. Imaju sve zdrave sastojke kao i sva ostala koštunjava “braća”, a uz to su puni biljnih proteina. Riječ je o jednom od najmanje kaloričnih orašastih plodova, a s najviše kalcija.
 
Bogati su i  vitaminom E, koji pomaže u održavanju dobrog pamćenja, pa se preporučuju i kao namirnica za sprečavanje demencije. Vitamin E djeluje preventivno i na moguća istezanja mišića i upale poslije i prije treninga. Od slatkog badema koriste se plod (ljuska i sjemenka), listovi i kora.
 
Listovi i ljuske potiču rad jetre i smiruju kašalj, a kora služi i kao sredstvo protiv crijevnih parazita, povišene tjelesne temperature, a pospješuje i izlučivanje mokraće. Slatki je badem ukusan i hranjiv kao dodatak kolačima, pržen u šećeru, kao nugat i sl.
 
Od njegova ulja nije ništa bolje protiv upala i opeklina.  Badem je najlužnatiji orašasti plod, što znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju. Poznat je kao najzdraviji i najcjelovitiji orašasti plod. I lješnjak je bogat mnogim vitaminima i mineralima koji su nam potrebni.
 
Znanstvenici su izračunali da je 30-60 grama lješnjaka optimalna dnevna doza da bi se maksimalno iskoristila ljekovita svojstva lješnjaka. Usporava starenje i smanjuje rizik od malignih bolesti. Regulira krvni tlak, broj otkucaja srca i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
 
Aminokiselina u lješnjacima ima jaka antiupalna svojstva i snažan inhibitorni mehanizam protiv rasta malignih stanica, a štiti i od raka dojke i prostate te smanjuje rizik od dijabetesa. Sadrže mnogo flavonoida, koji čuvaju mozak. Nekoliko lješnjaka na dan dovoljno je tijelu da dobije zdrave masti koje štite srce. Pinjoli možda ne djeluju kao ukusna grickalica, ali mogu vam produljiti život. Pridonose smanjivanju “lošega” kolesterola.
  • Orasi protiv anemije Pripremite smjesu od pola kilograma meda od livade, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve dobro izmiješajte i uzimajte jednu čajnu žličicu svaka tri do četiri sata.
  • Namaz od lješnjaka Usitnite dvije šalice lješnjaka u blenderu i dodajte im dvije žlice kokosova maslaca. Kad se dobro prožme, izvadite i poslužite.
  • Orahovo miljeko protiv čira Orahovo mlijeko je lijek koji pospješuje zarastanje čireva na želucu. Prelijte 20 grama mljevenih oraha s dva decilitra vode. Dobro promućkajte, procijedite i dodajte veliku žlicu meda. Prije svakog obroka uzimajte pet do šest malih žlica orahova mlijeka.
  • Orasi za zdravu štitnjaču U jednakom omjeru pomiješajte mljevene zelene orahe (veličine lješnjaka), s medom. Ostavite na tamnome mjestu 30 dana. Uzimajte jednu čajnu žličicu na dan protiv hipotireoze.
  • Tinktura protiv tumora Usitnite 150 grama korijena valerijane, 50 grama muškatnog oraščića i 50 grama pupoljaka breze, prelijte s pola litre votke ili rakije te dodajte 150 grama cijelih ljuski zelenih oraha. Pustite da odstoji deset dana na tamnome mjestu. Uzimajte 15 kapi u 1 dl vode, tri puta na dan pola sata prije obroka.
  • Recept za prekrivanje mrlja kod vitiliga Naberite zelene orahe netom prije zrenja. Premažite mrlje unutarnjim dijelom ljuske oraha. Tri dana mažite isto mjesto sokom te nastojte to mjesto ne ispirati vodom. Zelene orahe možete i zamrznuti i čuvati ih do iduće sezone.
  • Protiv znojenja nogu U 2 litre vode potopiti po 5 većih žlica usitnjenog orahova lišća i kore mladog hrasta. Zakuhati i ostaviti na vatri 10 minuta. Kad pripravak postane mlak, u njemu oprati noge. Ne brisati noge nakon pranja nego ih ostaviti da se osuše na zraku.
  • Za jačanje kose Sameljiti 10 žlica orahovih jezgri i stavite u 1 litru alkohola (96%). Bocu s mješavinom dobro zatvorite i ostavite je da stoji na toplome mjestu 2 tjedna. Dobivenom tekućinom svaku večer masirati kožu glave, zatim oprati kosu i osušiti. 
  • Oblozi od resa oraha protiv krvarenja Dvije šake resa prelijte litrom kipuće vode i ostavite deset minuta. Ovaj pripravak možete koristiti za obloge protiv krvarenja, hemeroida te za vaginalno ispiranje. 
  • Sirup za zdravu kožu Namočite jednaku težinu listova i alkohola te ostavite da odstoji 48 sati. Dodajte toliko meda da dobijete gusti sirup. Uzimajte jednu veliku žlicu prije obroka.
  • Prah za jačanje organizma i zacjeljivanje rana Sameljite osušeno zeleno usplođe.  Za jačanje organizma, dezinfekciju i zacjeljivanje rana uzimajte dvije male žlice praha u tekućini. Za vanjske obloge pomiješajte četiri male žlice u čaju od stolisnika i nanesite na ranu. 
  • Bolje od aspirina Ne samo da je jako ukusna slastica med u kombinaciji s orasima, nego dokazano pomaže i kod problema s glavoboljom i nesanicom.
  • Tinktura za zdravu kožu Tinkture i masti bolji su odabir za borbu protiv kožnih problema. Da biste pripremili tinkturu protiv ispadanja i za bolji rast kose, isjeckanim pupoljcima i mladim grančicama napunite bocu, a zatim ih prelijte rakijom i ostavite 3 tjedna na suncu ili toplome mjestu. Tako dobivenu tinkturu procijedite i mažite 2 puta dnevno.
  • Orasima do bogatije boje kose Najpoznatije i potpuno neškodljivo sredstvo za bojenje kose jest zeleno usplođe oraha. Jedna šaka zelenog usplođa dobro se skuha, uvarak se filtrira, doda se komad stipse veličine oraha i ponovno se prokuha. Tom se tekućinom temeljito pere kosa. Neupotrebljena tekućina stavi se u bocu i čuva na hladnome mjestu do sljedeće upotrebe.

Orasi u medu za bolju plodnost i potenciju

Orah je prirodni afrodizijak, sadrži vitamine B1 i B2, koji tijelu daju energiju i vitalne elemente koji su bitni za razvoj spolnih žlijezda. Bogat je cinkom, koji je važan za normalnu seksualnu aktivnost i rad prostate. Ima pojačano djelovanje u kombinaciji s medom, koji također obiluje tvarima nužnim za muško reproduktivno zdravlje.

Dokazano je da se niti jedan farmaceutski preparat ne može mjeriti s ovom kombinacijom po učinkovitosti. U jednakim omjerima pomiješajte mljevene orahe s kestenovim medom i jedite tri žlice mješavine tri puta na dan. Da biste postigli željene učinke, kura treba trajati najmanje od 20 do 30 dana. Ova mješavina je učinkovita i kod visokog tlaka te glavobolje.

Čaj od mladog lišća oraha za čišćenje krvi

Čaj od mladih listova oraha primjenjuje se kao sredstvo za čišćenje krvi. Izvrsno je sredstvo i protiv kožnih oboljenja, šećerne bolesti i žutice, hemeroida, parazita, kostobolje, a zbog niskog udjela natrija preporučuje se i bubrežnim bolesnicima. Lišće je nakon branja potrebno osušiti.

Pripremite čaj tako da dvije velike žlice osušenog lišća prelijete s dva decilitra hladne vode i kuhate pet minuta. Ostavite poklopljeno petnaest minuta te procijedite. Dnevno možete piti dvije do tri šalice.

Čaj od orahova lista

Čaj od mladog lišća oraha, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje, poboljšanje krvne slike i jačanje krvi, zatim jačanje želuca, olakšavanje probave, protiv raznih čireva, kostobolje, gnojnih rana svih vrsta, te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.

Učinkovit je u liječenju rahitičnih oboljenja kostiju, opće slabosti organizma, krvarenja zuba i bolesti desni. Vrlo dobri rezultati postižu se u saniranju bubuljica, krastica na glavi, lišajeva na bradi, gnojnih osipa, prekomjerna znojenja nogu i bijelog pranja. Uzima se 5 jedaćih žlica usitnjenih i osušenih listova koji se stavljaju na močenje 24 sata u 1 litru bijelog vina.

Nakon što je procijeđeno, pije se po mala čaša vina ujutro na tašte i na večer prije spavanja. Čaj možete pripremiti tako da veliku žlicu svježeg ili suhog orahova lišća prelijete s pola litre kipuće vode te ostavite stajati 5 minuta. Čaj nakon toga procijedite i pijte tijekom dana na gutljaje.

Sirup

Od zelenih nedozrelih plodova ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda, priprema se ljekoviti sirup. Kod vanjske primjene orah se koristi za obloge i kupanje, protiv upale očiju, kroničnog ekcema i nečistih rana, a može poslužiti i kao odličan preparat za kosu. Mladi, zeleni orasi su bogati vitaminom C te drugim vitaminima te se stoga stavljaju u med kao “slatko”.

S obzirom na to da predstavlja pravu riznicu vitamina, proizvodi od oraha daju se bolesnicima, slabašnoj djeci i slabokrvnim osobama. Kad se trljaju na zraku, svi dijelovi biljke potamne i “oboje” ruke crnom bojom koja se teško skida. No upravo zahvaljujući toj osobini od oraha se dobiva kvalitetno ulje koje se nanosi na kožu prije sunčanja, kako bi se osiguralo ravnomjerno i lako tamnjenje.

Sastojci: 1 kg zelenih oraha, 1 l vode, 2 kg meda

Priprema: Skupite mlade, zelene orahe, operite, narežite na četvrtine pa kuhajte 2 sata. Procijedite pa dobivenu tekućinu pomiješajte s medom, a zatim ponovno kuhajte da se zgusne kao sirup.

Primjena: Jedna žlica za kavu sirupa na 1,5 dl vode ili čaja, 2-4 puta. Sirup se koristi za jačanje želuca i štitnjače te mišića i cijelog organizma. Razrijeđen se koristi za grgljanje kod upale grla i usne šupljine.

Rakija od oraha (orahovača)

Sastojci: 1 l rakije, 20 mladih zelenih oraha, 1 g klinčića, 1 g cimetove kore, 1 g suhoga korijena đumbira, 250 g šećerne otopine

Priprema: Operite orahe, narežite na četvrtine i prelijte rakijom, dodajte klinčić, cimet, đumbir, začepite pa stavite na sunčano mjesto neka stoji mjesec dana. Tada dodajte u rakiju šećernu otopinu i ponovno stavite na sunce na mjesec dana, nakon toga procijedite i možete koristiti.

Mast od oraha

Sastojci: 5 žlica mladih pupoljaka, 1 kg svinjske masti

Priprema: Pupoljke kuhati u masti pola sata, spremiti u ambalažu s poklopcem, ohladiti, čuvati u hladnjaku. Primjena: Protiv prhuti i opadanja kose.

Bademi protiv dijabetesa

Uključite li bademe u svoju svakodnevnu prehranu, spriječit ćete ili olakšati dijabetes tipa 2, ako se on već pojavio. Bademi smanjuju razinu kolesterola u krvi, te su dobri i za poboljšanje inzulinske osjetljivosti. Odlični su kao pomoć za liječenje i prevenciju dijabetesa, a smanjuju i rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Zbog smanjene sposobnosti korištenja inzulina, ili njegova potpuna nedostatka, dijabetičarima se preporučuje da konzumiraju bademe. To dovodi do sprečavanja nastanka dijabetesa tipa 2, koji se najčešće povezuje s pretilošću.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje