Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Ljepotica od trupaca: Ova će vas hiža osvojiti na prvi pogled

Ljepotica od trupaca: Ova će vas hiža osvojiti na prvi pogled
28

Našu Hižu Debeljak gradili smo od cijelih trupaca. Od ideje do realizacije prošle su oko tri godine, a majstor je na njoj potrošio tri motorne pile, pričaju nam Damir i Tatjana Stipanović

VIDEO

Na bregu Debeljak podno Plešivice, koji je prekrivalo 40-ak stabala oraha, ponosno pozira istoimena Hiža. Na posjedu od 1500 kvadrata, okruženo šumom, ovo prekrasno zdanje od cijelih trupaca bračni par Damir i Tatjana Stipanović gradili su s ljubavlju pune tri godine.

- Kad smo prvi put došli ovamo, odmah sam znao da će tu jednog dana biti prava drvena hiža, kakva se ne viđa na svakom koraku. U počecima smo ovamo dolazili vikendima na druženja. A onda se vizija gradila sama od sebe, polako. Prvo smo 2010. sagradili podrum, a u proljeće 2011. počela je gradnja naše hiže u jednoj radionici tu iz našega kraja – prisjeća se Damir. 

Planski su, priča nam, raskrčili teren kako bi napravili prostora za svoju klet, i to tako da sačuvaju što više zdravih stabala oraha.
- Kuća je rađena od smreke, jele i bora. Majstor ju je slagao u svojoj radionici od proljeća 2011. do proljeća 2012., i to doslovno naopačke. Onda su je kamionima u nekoliko tura prevozili ovamo i u studenom 2012. složena je do krova i prekrivena crijepom – govori nam Damir dok sjedimo u podrumu, glavnome mjestu za feštanje. 

Tulumarnik, kako mu Stipanovići tepaju, obložen je kamenom, a svaki kutak krase jedinstveni detalji. U lijevom dijelu smještena je kuhinja od drva. Odmah pokraj, skriven iza lažne bačve, ugrađen je prirodni hladnjak u kojem se hlade domaće vino i orahovica koju vlasnici rade od plodova s njihova imanja. U središtu prostorije, baš kao što svakom pravom tulumarniku priliči, smješten je veliki drveni stol s klupama. A pokraj njega renovirana komoda koju je Tatjana dobila od bake, stara 120 godina. Na zidu tradicijski ukrasi, fotografije obitelji i prijatelja, ali i posebno izrađena karta vinskih cesta bogatog jaskanskoga kraja. 

Na vinskoj karti ucrtana je i Hiža Debeljak, koju vlasnici uskoro planiraju uvrstiti u ugostiteljsku ponudu podno Plešivice.  
Dok se penjemo na prvu etažu kuće, Damir priča da je sav namještaj rađen prema njihovim zamislima. Inspirirali su se na internetu pa provodili u djelo. No nakon što je otvorio vrata, toplina kojom nas je prigrlio drveni ambijent u trenu je otjerala hladan vjetar i kišu koji su nas ošinuli sekundu ranije. Na prvoj etaži su boravak, kuhinja i kupaonica. Dok pogledom prelazite po prostoriji, on svakih desetak centimetara doslovno “zapinje” o neki jedinstveni detalj. Drveni pod, strop, trosjed, stolić, kuhinja, stol, stolci... Posvuda drvo. Masivno a tako toplo.

- Za gradnju je potrošeno stotinjak kubika drva, a majstor je doslovno u smeće bacio tri motorke – priča Damir na ulazu u kuhinju. Sva satkana od drva, kuhinja ima sve što vam treba. A sve je rađeno prema zamislima vlasnika.

- Frižider i perilicu sakrili smo da ne kvare dojam, a ostatke porušenih oraha utkali smo u detalje. Ručkice na svakom ormaru i komodi, nosači za rasvjetu, vješalice, pa i držač za toalet papir, sve je izrađeno od oraha srušenih na imanju – govori Tatjana i vodi nas na galeriju, na kojoj je, u intimnom dijelu hiže, smještena spavaća soba. Dok se uspinjemo drvenim stepenicama, ugođaj nas, iako je Božić davno prošao, mislima odvodi Djedu Mrazu. A Tatjana nam na to kaže:

- Bio je i Djed Mraz ovdje. Kratko se odmorio dok je bio na proputovanju – veli kroz smijeh te pojašnjava da je u njihovoj hiži Turistička zajednica grada Jastrebarskog snimila spot za lanjski Advent u Jaski. I pri ulasku u sobu, uz susnježicu u ožujku, na tren smo razmišljali o Djedici. A onda nam je pogled s balkona sobe zaustavio dah. Padina ispred kuće, čokoti susjednog vinograda i cvrkut ptica iz šume... Pitamo kako li je ovdje kad se sve zazeleni. A Stipanovići kažu u glas: 
- To tek morate vidjeti, kad se budite uz cvrkut ptica, a s vama kavu piju srne i vjeverice.... Milina. 

ŠTO SE DOGAĐA S KRALJEVSKOM OBITELJI? 'Meghan i Kate su velike glumice'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku