Obavijesti

Lifestyle

Komentari 64

Loše strane: Perfekcionisti su spori, ali ih je i strah riskirati...

Loše strane: Perfekcionisti su spori, ali ih je i strah riskirati...
1

Druga strana medalje: Iako se temeljitost traži u svakom poslu, pripazite da vas želja za savršenstvom ne odvede u ralje neodlučnosti, što će vas usporiti

VIDEO

Bez određene doze perfekcionizma ili težnje da se posao obavi “kako treba” nema ni uspjeha. No opsesivni perfekcionisti zaustavit će samog sebe u osobnom i profesionalnom razvoju, govori Martin Antony, profesor sa Sveučilišta Ryerson u Torontu i autor priručnika “Kada perfekcionizam nije dovoljno dobar”. 

Želja za savršenstvom lako se može pretvoriti u strah od neuspjeha, pa su zato perfekcionisti skloni izbjegavanju rizika i ulaska u nove projekte, a trenutačno stanje najbolje im odgovara. Oni će često vidjeti samo jedno pravo rješenje problema, iako ih ima mnogo, a to će im “zakočiti” kreativnost. Mana perfekcionista je i što su spori jer svakom detalju posvećuju beskrajno mnogo vremena, a mnoga su istraživanja pokazala da su manje produktivni od ostalih zaposlenika. Nisu si u stanju oprostiti ako ne dostignu zadani cilj pa se ocjenjuju sukladno tomu i često se osjećaju kao gubitnici koji nikada nisu dovoljno dobri. 

- U njih je uvijek prisutan strah da neće zadovoljiti nečija ili vlastita očekivanja te da neće biti voljeni i prihvaćeni - objašnjava profesionalni savjetnik i terapeut Dragana Svalina Stepanić te dodaje da perfekcionisti moraju naučiti postavljati razumne ciljeve i standarde, kako sebi, tako i drugima te prepoznavati i nagrađivati svoja postignuća iako nisu savršena. 

- Umjesto samokritičnosti trebali bi što češće u sebi govoriti: ‘Ja sam osoba kao i svaka druga, dakle, ponekad griješim’, a pomisao: ‘Uvijek može biti još bolje’ pretvoriti u: ‘Danas je ovo odlično’ - kaže Svalina Stepanić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svaki perfekcionist koji želi raditi na sebi treba se svako malo zapitati: “Što je dobro u tome što ne postignem savršenstvo, što će se najgore dogoditi ako nije savršeno i hoću li svejedno to preživjeti”, dodaje Svalina Stepanić. 

Propušteno 

Perfekcionisti moraju prihvatiti da propuštaju priznanja, radost i osjećaj zadovoljstva koje mogu imati ako malo spuste standarde.

Malim koracima 

Nemojte odjedanput činiti prevelike korake, nego polako smanjujte svoja očekivanja. U uprotnom će to biti prevelik zalogaj za vas i vrlo vjerojatno nećete uspjeti.

Vježba 

Zamislite kako za prosječno odrađeni zadatak od vama važnih kolega dobivate više priznanja nego što biste ih inače dobili, savjetuje Stepanić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje