Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Madeira u Portugalu: Otok s divnim krajolikom i kulturom te suncem okupanim plažama

Madeira u Portugalu: Otok s divnim krajolikom i kulturom te suncem okupanim plažama

Smješten u Atlantskom oceanu, oko 300 kilometara od zapadne obale Maroka, Madeira je autonomni portugalski arhipelag. Glavni otok (Madeira) je malen, ali njegov je teren raznolik

VIDEO

Otok Madeira u Portugalu je poznat po svojim krajolicima, znanju i legendarnom vinu koje je krasilo stolove američkih Otaca utemeljitelja. Prema legendi, kad su se portugalski istraživači iz 15. stoljeća našli na surovom nizu otoka - manje od tjedan dana plovidbe s Pirenejskog poluotoka - mornari su se povukli na svoje brodove, prestrašeni zubatim zvijerima za koje su zamišljali kako vrebaju u gustim šumama.

POGLEDAJTE VIDEO: Stopirala do Bora Bore i pronašla ljubav svog života

Pokretanje videa...

01:37

Pokazalo se da je arhipelag nenaseljen, a njegov najveći otok lišen je obilnog životinjskog svijeta. Ali, tlo je bilo nevjerojatno plodno i ubrzo je postalo laboratorij bogat hranjivim tvarima za eksperimentiranje sa sjemenkama prikupljenim na putovanjima po cijelom svijetu. Sorte grožđa s Mediterana (Malmsey) i kopnenog Portugala (Sercial, Verdelho, Bual) zasađene su uz južnoameričku Jacarandu i polinezijski frangipani u vinogradima koji su skoro prekrili otok.

Madeira, Portugal 📸 michaelkagerer

Objavljuje Over the cloudsSubota, 6. ožujka 2021.

Istražite zemlju

Smješten u Atlantskom oceanu, oko 300 kilometara od zapadne obale Maroka, Madeira je autonomni portugalski arhipelag. Glavni otok (koji se naziva i Madeira) je malen - samo 56 kilometara dug i 22 kilometara širok - ali njegov je teren raznolik. Suncem okupane plaže ustupaju mjesto šarenilom od banana, šećerne trske i vinograda, a poduprte su i surovim planinama i maglom zavijenom visoravni, Paúl da Serra.

Taj niz otoka stvorili su podmorski vulkani, a njihove strme litice nanizane su levadama, povijesnim kanalima za navodnjavanje koji vode slatku vodu sa sjevera otoka do farmi na jugu. Neke levade prelaze Laurisilvu koja je pod zaštitom UNESCO-a, najveću preživjelu šumu lovora na svijetu. Evolucija biljaka bez grabežljivaca dovela je do golemih verzija koje su nadahnule nekolicinu engleskih prirodoslovaca na poetičnost.

Good Morning!! 🍃 Photo https://www.instagram.com/claralluch/

Objavljuje Visit MadeiraPetak, 26. siječnja 2018.

Vodič Gonçalo Vieira iz Madeire Experience od ljepota otoka ističe i veliki vrijes, Madeira borovnicu i drvo đurđevka.

- Ove ogromne papratnjače živi su fosili. Točna ta vrsta pronađena je prije šest milijuna godina - objašnjava. Zvukovi koji se šire kroz zaraslu vegetaciju zapravo je vatroglavi kraljić, sićušna i živahna ptičica. Tu se nalazi i par Madeirskih golubova, još jedne endemske vrste.

Iako je Levada das 25 Fontes možda najpopularnija, postoji više od 2.500 kilometara drugih levada na izbor: jedna od najboljih za pješačenje je između Pico do Arieira i Pico Ruivoa, trećeg najvišeg vrha Madeire. Ovo carstvo na nadmorskoj visini idealno je mjesto za gniježđenje Zinove buradi, jedne od najrjeđih ptica na svijetu. S ove se točke vidika otočna topografija vidi se u punom sjaju - koju morate vidjeti pri izlasku sunca.

Parque Natural do Ribeiro Frio. Miradouro -ILHA DA MADEIRA -Portugal

Objavljuje O Meu Pé de Laranja LimaUtorak, 11. listopada 2016.

Isprobajte vino

Bio je to svakodnevni tonik Georgea Washingtona. Alexander Hamilton i cijela glumačka ekipa Otaca utemeljitelja odabrali su ovo vino da njime nazdravljaju važnim prigodama. Thomas Jefferson također je često pisao o 'svilenkastim' vinima Madeire, a James Madison imao je gomilu bačvi Madeire vina na svom tavanu.

Po čemu je vino Madeira toliko posebno?

Ovo vino se može pijuckati kao aperitiv ili poslužiti uz desert, a teži zemljanim, orašastim okusima koje se često uspoređuju s karamelom, preprženim šećerom i pirjanom koricom citrusa. Ti okusi proizlaze iz kombinacije sorti grožđa, miješanja i oksidacije koja je rezultat kolanja topline tijekom vremena. Poput luke, i vina su trajna, a čak i poprimaju tu nijansu okusa tijekom desetljeća (a ponekad i stoljeća) starenja.

- Vino Madeira živi vječno - kaže Alberto Luz, kušač vina iz palače Belmond Reid, ukazujući na njegovu dugu povijest. U početku je napitak bio toliko tajanstven koliko i popularan. Mornari su vino obogaćivali rakijom kako bi izdržalo dugo putovanje do Indije, da bi otkrili da je sadržaj bačvi na kraju putovanja bio još boljeg okusa.

- Pokušali su preslikati ono što se događalo na brodovima, čak su i pomicali bačve naprijed-natrag kako bi vidjeli je li kretanje ključno. Na kraju su shvatili da je do vrućine -  kaže Luz.

 

Osam je proizvođača vina s Madeire, a neki od njih, poput Barbeita i Henriques & Henriquesa, rado dolaze posjetiteljima u obilaske i degustacije. U fascinantnom muzeju u vinskoj kolibi Blandy’s u Funchalu, vodičica Sofia Marques kaže 'dobrodošli u raj' dok pokazuje stare bačve na tavanima, koji preslikavaju zagušljive ostave povijesnih brodova.

Blandy's u svom bistrou nudi jelovnik koji se neprestano mijenja, ali bilo bi dobro da isprobate Madeire specijalitete poput Bual 10 Years posluženih s iberijskom crnom svinjetinom na vrhu carpaccia od ananasa, lokalnim slatkim krumpirom i kruškom natopljenom Madeirom, piše National Geographic.

Kakav je vaš kauč? Stručnjaci tvrde da odražava vaš karakter
Kakav je vaš kauč? Stručnjaci tvrde da odražava vaš karakter
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'