Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Madeira u Portugalu: Otok s divnim krajolikom i kulturom te suncem okupanim plažama

Madeira u Portugalu: Otok s divnim krajolikom i kulturom te suncem okupanim plažama

Smješten u Atlantskom oceanu, oko 300 kilometara od zapadne obale Maroka, Madeira je autonomni portugalski arhipelag. Glavni otok (Madeira) je malen, ali njegov je teren raznolik

Otok Madeira u Portugalu je poznat po svojim krajolicima, znanju i legendarnom vinu koje je krasilo stolove američkih Otaca utemeljitelja. Prema legendi, kad su se portugalski istraživači iz 15. stoljeća našli na surovom nizu otoka - manje od tjedan dana plovidbe s Pirenejskog poluotoka - mornari su se povukli na svoje brodove, prestrašeni zubatim zvijerima za koje su zamišljali kako vrebaju u gustim šumama.

POGLEDAJTE VIDEO: Stopirala do Bora Bore i pronašla ljubav svog života

Pokretanje videa ...

01:37

Pokazalo se da je arhipelag nenaseljen, a njegov najveći otok lišen je obilnog životinjskog svijeta. Ali, tlo je bilo nevjerojatno plodno i ubrzo je postalo laboratorij bogat hranjivim tvarima za eksperimentiranje sa sjemenkama prikupljenim na putovanjima po cijelom svijetu. Sorte grožđa s Mediterana (Malmsey) i kopnenog Portugala (Sercial, Verdelho, Bual) zasađene su uz južnoameričku Jacarandu i polinezijski frangipani u vinogradima koji su skoro prekrili otok.

Madeira, Portugal 📸 michaelkagerer

Objavljuje Over the cloudsSubota, 6. ožujka 2021.

Istražite zemlju

Smješten u Atlantskom oceanu, oko 300 kilometara od zapadne obale Maroka, Madeira je autonomni portugalski arhipelag. Glavni otok (koji se naziva i Madeira) je malen - samo 56 kilometara dug i 22 kilometara širok - ali njegov je teren raznolik. Suncem okupane plaže ustupaju mjesto šarenilom od banana, šećerne trske i vinograda, a poduprte su i surovim planinama i maglom zavijenom visoravni, Paúl da Serra.

Taj niz otoka stvorili su podmorski vulkani, a njihove strme litice nanizane su levadama, povijesnim kanalima za navodnjavanje koji vode slatku vodu sa sjevera otoka do farmi na jugu. Neke levade prelaze Laurisilvu koja je pod zaštitom UNESCO-a, najveću preživjelu šumu lovora na svijetu. Evolucija biljaka bez grabežljivaca dovela je do golemih verzija koje su nadahnule nekolicinu engleskih prirodoslovaca na poetičnost.

Good Morning!! 🍃 Photo https://www.instagram.com/claralluch/

Objavljuje Visit MadeiraPetak, 26. siječnja 2018.

Vodič Gonçalo Vieira iz Madeire Experience od ljepota otoka ističe i veliki vrijes, Madeira borovnicu i drvo đurđevka.

- Ove ogromne papratnjače živi su fosili. Točna ta vrsta pronađena je prije šest milijuna godina - objašnjava. Zvukovi koji se šire kroz zaraslu vegetaciju zapravo je vatroglavi kraljić, sićušna i živahna ptičica. Tu se nalazi i par Madeirskih golubova, još jedne endemske vrste.

Iako je Levada das 25 Fontes možda najpopularnija, postoji više od 2.500 kilometara drugih levada na izbor: jedna od najboljih za pješačenje je između Pico do Arieira i Pico Ruivoa, trećeg najvišeg vrha Madeire. Ovo carstvo na nadmorskoj visini idealno je mjesto za gniježđenje Zinove buradi, jedne od najrjeđih ptica na svijetu. S ove se točke vidika otočna topografija vidi se u punom sjaju - koju morate vidjeti pri izlasku sunca.

Parque Natural do Ribeiro Frio. Miradouro -ILHA DA MADEIRA -Portugal

Objavljuje O Meu Pé de Laranja LimaUtorak, 11. listopada 2016.

Isprobajte vino

Bio je to svakodnevni tonik Georgea Washingtona. Alexander Hamilton i cijela glumačka ekipa Otaca utemeljitelja odabrali su ovo vino da njime nazdravljaju važnim prigodama. Thomas Jefferson također je često pisao o 'svilenkastim' vinima Madeire, a James Madison imao je gomilu bačvi Madeire vina na svom tavanu.

Po čemu je vino Madeira toliko posebno?

Ovo vino se može pijuckati kao aperitiv ili poslužiti uz desert, a teži zemljanim, orašastim okusima koje se često uspoređuju s karamelom, preprženim šećerom i pirjanom koricom citrusa. Ti okusi proizlaze iz kombinacije sorti grožđa, miješanja i oksidacije koja je rezultat kolanja topline tijekom vremena. Poput luke, i vina su trajna, a čak i poprimaju tu nijansu okusa tijekom desetljeća (a ponekad i stoljeća) starenja.

- Vino Madeira živi vječno - kaže Alberto Luz, kušač vina iz palače Belmond Reid, ukazujući na njegovu dugu povijest. U početku je napitak bio toliko tajanstven koliko i popularan. Mornari su vino obogaćivali rakijom kako bi izdržalo dugo putovanje do Indije, da bi otkrili da je sadržaj bačvi na kraju putovanja bio još boljeg okusa.

- Pokušali su preslikati ono što se događalo na brodovima, čak su i pomicali bačve naprijed-natrag kako bi vidjeli je li kretanje ključno. Na kraju su shvatili da je do vrućine -  kaže Luz.

 

Osam je proizvođača vina s Madeire, a neki od njih, poput Barbeita i Henriques & Henriquesa, rado dolaze posjetiteljima u obilaske i degustacije. U fascinantnom muzeju u vinskoj kolibi Blandy’s u Funchalu, vodičica Sofia Marques kaže 'dobrodošli u raj' dok pokazuje stare bačve na tavanima, koji preslikavaju zagušljive ostave povijesnih brodova.

Blandy's u svom bistrou nudi jelovnik koji se neprestano mijenja, ali bilo bi dobro da isprobate Madeire specijalitete poput Bual 10 Years posluženih s iberijskom crnom svinjetinom na vrhu carpaccia od ananasa, lokalnim slatkim krumpirom i kruškom natopljenom Madeirom, piše National Geographic.

Kakav je vaš kauč? Stručnjaci tvrde da odražava vaš karakter
Kakav je vaš kauč? Stručnjaci tvrde da odražava vaš karakter